PAZARCI TARLADAN ÜRÜN ALABİLECEK

PAZARCI TARLADAN ÜRÜN ALABİLECEK

1 Temmuz tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni hal yasası ile ilgili muhtarlara bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, yeni yasanın pazarcılara tarladan bir defa rüsum ödeyerek ürün alabilme olanağı sağladığını söyledi.

1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren ve 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak olan Yeni Hal yasası ile alakalı bilgilendirme seminerleri düzenleyen İnegöl Belediyesi Hal Müdürlüğü, son bilgilendirme toplantısını dün Kent Müzesinde muhtarlara yönelik düzenledi. İnegöl Belediyesi Hal Müdürlüğü, şuana kadar Ziraat odasının destekleri ile köy ve beldelerde toplam 32 adet bilgilendirme toplantısı düzenledi.

 

PAZARCI ESNAFI TARLADAN ÜRÜN ALABİLECEK

Toplantının açılışında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, 5957 sayılı meyve sebze ticaretini düzenleyen Yeni Hal Kanunun 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini ifade ederek, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığının belediyelerle işbirliği yaparak altyapısını hazırladığı yasaya göre, artık pazarcı esnafı direkt tarladan ve üreticiden ürün alabilecektir. Tek bir defa rüsum bedeli ödeyecek olan esnaf, komisyoncuya ödeme yapmak zorunda kalmayacaktır.” dedi.  

 

YENİ HAL YASASI İLE İLGİLİ TOPLANTILARI DÜZENLEDİK

Bakanlık ve belediye olarak bu yasayı önemsediklerini kaydeden Yusuf Şen, “Türkiye`de faaliyette olan tüm hallere, Bakanlık tarafından bu konu ile ilgili bilgilendirme ve yasa hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Biz de, İnegöl Belediyesi olarak Ziraat Odası işbirliği ile ilçemizin belde ve köylerinde; yeni hal yasası ile ilgili toplantıları düzenledik. Bu seminerler kapsamında; meyve ve sebze üreten toplam 32 köyde bir ay boyunca bilgilendirme çalışmaları yürüttük.” ifadelerini kullandı.  

 

MEVZUAT BİLGİLENDİRMESİ DETAYLI OLARAK ANLATILDI

Seminerlerde verilen bilgiler hakkında da konuşan Yusuf Şen, “Seminerlerimizde, ürün künye sistemi, yeni hal yasası, hal kayıt sistemi, semt pazarlarında satışa sunulan meyve ve sebzelerin alt ve üst limitleri, toptan olarak satışa sunulan mamullerin alt ve üst sınırları, hal esnaflarının uyacağı kurallar, toplama merkezleri ve soğuk hava depolarında uygulanacak kurallarla alakalı mevzuat bilgilendirmesi detaylı olarak anlatılmıştır.” dedi.  

 

YASA 1 TEMMUZDA UYGULANMAYA BAŞLAYACAK

Yılbaşında yürürlüğe giren Yeni Hal Yasasının, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacağını belirten Yusuf Şen, “Meyve sebze ticareti ile ilgili faaliyet gösteren komisyoncular, üreticiler, soğuk hava tesisleri, semt pazarlarında ürünlerini sergileyen çiftçi ve pazarcılar, sevkiyatçı ve nakliyatçılar, meyve-sebze satışı yapan AVM`ler ile ihracatçılar yeni hal kanununda belirtilen kurallara uymak zorundadırlar. İnegöl Belediyesi olarak tüm sektör temsilcilerine kurallar çerçevesinde yardımcı olmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

 

YASANIN UYGULANMASI İLE CEZAİ MÜEYYİDE BAŞLAYACAK

İnegöl Belediyesi Hal Müdürü Fevzi İnal ise “100 kilo ile 150 tanenin üzerinde kendi malını fazla miktarda satışa sunacak çiftçimiz, halcimiz, komisyoncumuz ve kabzımalcımız mutlaka 30 Haziran tarihine kadar şifre almak zorundular. Sevkiyatçılar ve kamyoncular 1 Temmuzdan itibaren sevk ettikleri mamuller ile ilgili her hangi bir cezai müeyyide hususunda mal sahibi ile birlikte malın sahibi ile birlikte sorumlu olacaklar. Yasa 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdi ama 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yasa uygulanmaya başlayacak. Yasanın uygulanmaya başlamasının ardından cezai müeyyide başlayacak. İnegöl Belediyesi Hal Müdürlüğü olarak yasa kapsamında tüm alt yapı çalışmalarını yaptık. Yasa kapsamında birçok yerde bilgilendirme toplantıları düzenledik. Toplantılarımıza 1,5 ay önce başladık. Toplam 32 toplantı yaptık ve bu toplantılarımızın sonunu bugün yapıyoruz.” diye konuştu.  

 

KÜNYESİZ ÜRÜN SATILAMAYACAK

Künye ve künye numarası hakkında bilgilendirme yapan İnegöl Belediyesi Hal personeli Mustafa Çelik, “1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren bu yasa yaş meyve ve sebze ticareti ile bir şekilde iştigal olan herkesi ilgilendiriyor. Künye bir malın kim tarafından üretildiği, nerede üretildiği mala ilişkin bilgiler veren 19 haneli bir numaradır. Bu yasa ile birlikte ürün tarladan eve kadar izlenebilecek. Tezgâha çıkan ürünlerin artık künyesi olması zorunlu, künye numarasız artık pazarlarda, marketlerde her hangi bir ürün satışa sunulamayacak.” dedi.  

 



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68