Piyasada Kar Tipi Lastik Kalmadı

Piyasada Kar Tipi Lastik Kalmadı

1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında şehirlerarası yollarda takılması zorunlu hale gelen kış lastiği, şehir merkezlerinde Valiliklerin kararına bırakılmıştı. Ancak kar lastiğindeki bu zorunluluk, satışları bir anda uçurdu. Lastik satıcılıları piyasalardaki

1 Aralık 2012 tarihi itibari ile uygulamaya geçen kış lastiği uygulaması, kar tipi lastiklere talebi 10 kat arttırdı. Türkiye’de toplam lastik pazarı 18 milyon adet seviyelerinde gerçekleşirken, zorunluluk getirilmesiyle birlikte kar lastiğine ihtiyaç en az 10 kat arttı.

 

BU YIL BÖYLE GEÇECEK

Kılıç Ticaret Premio Lastik Satış Sorumlusu Ahmet Şahin, kar tipi lastiklerle ilgili yaşanan sıkıntıları anlattı. Piyasada lastik bulunamadığını belirten Şahin, bunu firmaların önceden tedbir almamasına bağlarken; “Normalde satılan bin-bin 500 kar lastiği, yasayla birlikte 2 bin-2 bin 500’e çıktı. Bu defa üreticiler hazırlıksız yakalandı. Talepleri daha erken alsalardı, belki üretebilirlerdir. Bu biraz müşterilerin talepsizliğinden de kaynaklanıyor. Yaklaşık 20 gündür kış lastiğine talep var. Bunun daha öncesinde kimse lastiği düşünmedi. Şuanda oradan buradan lastik temin etmeye çalışıyoruz. Bu yıl böyle geçecek” dedi.

İNEGÖL’DEN URFA’YA LASTİK SATILDI

Tüm firmalarda aynı sıkıntı olduğuna da değinen Şahin, “Piyasada tüm lastikçilerde aynı sıkıntı var. Diğer şubemizde önceki gün Urfa’ya lastik satılmış. Adam aramış, hesap numarasına parayı göndermiş, buradan da kargoyla lastik gönderilmiş. Biz İstanbul’dan istiyoruz, Ankara bizden istiyor” diye konuştu.

FİRMALAR TEREDDÜTTE KALDI

Yaşanan sıkıntının sebeplerinden birinin de yasanın 3 yıldır çıkacak olması ancak bir türlü hayata geçememesi olduğunu savunan Ahmet Şahin, şöyle konuştu: “Bu yasa 3 yıldır konuşuluyordu. Geçtiğimiz 2 yıl yasa çıkmadı. Lastikçiler stok yaptılar, bu işten zarar gördüler. İnsanlar bu yıl stok yapmaya da korktu yine kalır diye. Lastik sıkıntısının sebeplerinden biri de bu. Şuanda devlet bu sıkıntıyı göz önünde bulundurarak bir tavizde bulundu. Otomobil durumunda taviz var, önümüzdeki yıl netleşecek dedi. Ama kamyon, kamyonet ve otobüste zorunlu. Özellikle yolcu taşımacılığı yapanlarda yüksek cezalar var. Otomobil grubunda 72 lira cezası var. vatandaş bu yıl devlet bize zorunlu kılmadı diyor, ama bir de şöyle bir şey var; 72 lira ceza fiyatı belli ve polisin bu cezayı kesme hakkı var. Polise bu hakkı da tanıdı devlet.”

ARAÇLARIN YÜZDE 50’SİNDE KAR TİPİ LASTİK YOK

Ahmet Şahin, İnegöl’deki lastik ihtiyacı hakkında da bilgi verdi. İlçemizde yaklaşık 40-45 bin civarında araç olduğunu ifade eden Şahin “Bu da 180 bin lastik ihtiyacı demek. Kayıtlı araçların da yüzde 30’u İnegöl’de değil. Araçların yüzde 70-80’i de lastiğini aldı. Yani İnegöl’deki araçların yüzde 50’sine yakını daha lastik ihtiyacını gideremedi” açıklamalarında bulundu.

KARABORSAYA DÜŞEN YERLER VAR

Şahin, piyasada lastik bulunamamasına rağmen firmaların lastiklere zam yapmadığını da ifade ederek, bazı yerlerde karaborsanın yaşandığına dikkat çekti. İnegöl’de böyle bir şey olmadığını da savunan Şahin, “Türkiye’de karaborsacılık diye bir şey var. İnegöl’de bu yok. Ancak dışarıda olduğunu duyuyoruz” dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07