RUSYA`NIN TEKLİFİ KABUL EDİLİRSE NE OLACAK?

RUSYA`NIN TEKLİFİ KABUL EDİLİRSE NE OLACAK?

Rusya`nın Suriye`den elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime vermesini talep etmesi gündeme bomba gibi düşerken Suriye`nin de bu teklife olumlu yanıt vermesi, herkesi "şimdi ne olacak" sorusuna kilitledi. Peki müdahale olacak mı, olmazsa da Esed

Kimyasal silah saldırısı düzenleyen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed`in cezalandırılması için Suriye`ye yönelik askeri müdahale seçeneği tartışılırken Rusya`dan müdahaleyi önleyecek bir hamle geldi.

Rusya, Suriye`den elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime vermesini talep etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Askeri harekatı engelleyecekse, Suriye kimyasal silahları uluslararası topluma teslim etmeli" dedi.

Suriye`den olumlu yanıt

Rusya`nın bu talebine Suriye`den cevap geldi ve Suriye, teklifi memnuniyet verici olarak değerlendirdi.

Suriye Dışileri Bakanı Velid Muallim, "Rusya`nın kimyasal silahlarınızı ulusalararası kontrol mekanizmalarına teslim edin teklifini memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Obama memnuniyetle karşıladı

ABD Başkanı Barack Obama da, Rusya`nın Suriye`ye ‘kimyasal silahlarını uluslararası denetime açması yönündeki çağrısını memnuniyetle karşılayıp Şam`ın çağrıya olumlu yanıt vermesi durumunda, Suriye`ye askeri müdahale planlarını rafa kaldırabileceğini söyledi.

ABD Dışişleri kuşkulu

Daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise, söylemlerin içeriğine bakacaklarını ama son iki yılda Esed`in söylediklerinin tersini yaptığını, Esed rejiminin taahhütleri konusunda ciddi kuşkularının olduğunu söyledi.

Rusya`nın teklifinin sadece ABD`nin askeri eylem kararı sonrasında ortaya çıktığını belirterek, bu nedenle Kongre`nin askeri güç kullanma tasarısını geçirmesinin daha önemli hale geldiğini kaydetti.

Harf, ayrıca Rusya ve Suriye tarafından diğer bir oyalayıcı taktik istemediklerini de sözlerine ekledi.

ABD ne demişti?

Suriye`ye olası askeri müdahaleye destek için Avrupa`da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Londra`da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada, "Bu aşamada Esed rejiminin, olası bir askeri müdahaleyi önlemek için yapabileceği bir şey var mı?" sorusuna yanıt vermişti. Kerry, "Tabii, uluslararası topluma gecikmeden elindeki tüm kimyasal silahları teslim edebilir ama Esed bunu yapmayacaktır ve bu yapılmayacaktır" diye konuşmuştu.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim ile bugün Moskova`da yaptığı görüşmede bu teklifin Esed yönetimine iletildiğini belirtmiş, "hızlı ve pozitif bir cevap almayı" umut ettiklerini söylemişti.

Bildiriyi imzalayan ülke sayısı 25 oldu

Ayrıca Suriye`ye yönelik ABD ve diğer 10 ülke tarafından yayımlanan bildiriye 15 ülke daha imza atarak bu sayı 25`e ulaştı.

ABD ve diğer 10 ülke tarafından 6 Eylül`de, Esed rejiminin 21 Ağustos`ta kimyasal silah kullanımını en güçlü şekilde kınayan ve uluslararası yanıt verilmesi çağrısında bulunan ortak bildirge yayımlanmıştı.

Esed`e erken seçimle ayrılık yolu

Öte yandan Şam ve Tahran`ın, Suriye lideri Beşar Esed`ın erken seçimle iktidardan ayrılmasını öngören bir teklif hazırlığında olduğu bildirildi.

Haaretz gazetesinin Arap ve İran basınını kaynak göstererek bildirdiği habere göre, söz konusu teklif İran Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Alaaddin Burucerdi ile Suriyeli muhatapları arasında birkaç gün önce görüşüldü.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim`in bu teklifi, sabah saatlerinde Moskova`da bir araya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov`la da paylaştığı düşünülüyor.

Teklif kapsamında Suriye`de iktidarın aşamalı olarak "demokratik transferi" öngörülüyor. Bu da "Suriye`deki devlet başkanlığı seçimleri öne çekilecek ve Esed aday olmayacak" şeklinde yorumlanıyor.

Kimyasal transfer

Muallim`in Moskova`daki temaslarında gündeme geleceği iddia edilen bir başka konunun da Suriye`nin kimyasal silahlarını Rusya ya da bir başka ülkeye taşıması planı olduğu öne sürülmüştü.

Muallim`in ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`den Suriye`nin Scud ve diğer füzelerinin de Tartus`taki Rus üssüne transfer edilmesi için izin isteyeceği bildirilmişti. Haaretz`e göre, böylece füzeleri olası bir ABD saldırısından korumayı amaçlayan Suriye`nin kimyasal silahlarını da bu üsse aktarması muhtemel.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07