www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

SABIRLI OLMAK LAZIM

SABIRLI OLMAK LAZIM

Türkiye Milli (TÜM) Kooperatifler Birlik Başkan Vekili Hikmet İlhan, yaşanan zamların, ülkenin kabuk değişimi esnasında alınan bir tedbir ve hazırlık olduğunu belirterek, bu durumun düzelerek geri döneceğini ifade etti.

Türkiye Milli (TÜM)Kooperatifler Birlik Başkan Vekili, TÜM Kooperatifler Karşılıklı Sigorta Kooperatifi Başkan Vekili, Yeşil Bursa Kooperatifi, Mudanya Şoförler Odası ve SS 65 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hikmet İlhan, 145 Nolu SS Gemlik Treyler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı İsmail Kardoruk, İnegöl´de Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, İnegöl 39 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi yönetim kurulu üyeleri Niyazi Cengiz, Hayrettin Baykoz ve Rahmetullah Ertem bir araya geldiler.

SABIRLI OLMAK LAZIM

Türkiye Milli (TÜM)Kooperatifler Birlik Başkan VekiliHikmet İlhan, ?Türkiye´de her şey şeffaf olsa oturup eleştiririz ama ülkemiz şuan adeta ateş çemberi içerisinde. Devlet de belki tedbir amaçlı bu uygulamaya gidiyordur, bunun değerlendirmesini yapmak doğru değil. Geçmişte İnönü´nün buğday toplama işi vardı, belli zaman sonra geri dağıtıldı. Hükümetin bunu tedbir amaçlı yaptığını düşünüyorum. Etrafımızdaki çemberde çatlamalar, dağılmalar olursa ülkemiz eski sisteme döner diye düşünüyorum. Şuanda eleştirilecek zaman değil. Bu çember içerisinde mutlaka bildikleri bir şey vardır, bir hazırlıktır. Yoksa oturulur eleştirilir. Şuanda eleştirecek dönemde değiliz. Şu ortamda Türkiye ciddi kabuk değiştiriyor. Bu kabuk değişiminde hepimiz ayrı ayrı telden çalarsak ülkemize ihanet etmiş oluruz. Desteklememiz lazım, beklememiz lazım. Her şey oturduktan sonra bunları eleştiririz. Hem yaşadığı olaylarla uğraşıyor hem de kabuk değiştiriyor. Biraz sabırlı olmak lazım.?

BELGELER ODALAR TARAFINDAN VERİLMELİ

?Avrupalılar bizi hep 2. sınıf olarak görmüşlerdir. Bundan sonra da öyle olacağını düşünüyorum. Bizim en büyük pazarımız Arap pazarıdır.Genel olarak bakıldığında bölgemizde incir üretimi vardır, en büyük pazarı Araplardır. Biz şuan cadı kazanı gibi kaynıyoruz. Bizim önce kendimizi eleştirmemiz lazım. Geçmiş dönemlerde bunların hepsini yaşadık. Sektörümüzle ilgili bütün bilgi, belgeleri bizler veriyorduk. Hükümet geçmişte yukarıdaki yöneticilerin sürtüşmesinden bunların hepsini özel sektöre verdi. Özel sektör şimdi İstanbul´dan bir adam gönderiyor, bana parayı ver belgeleri vereyim diyor. Piyasada belge bolluğu var. Bunların içinde SRC´yi çıkardılar, üniversite imtihanı gibi? Şoför zaten ilkokul mezunu, sen buna üniversite insanı gibi soru sorarsan bu adam bunu geçemez. Geçemiyorlardı da? Üzerine giderek bunu biraz toparladık. Bana göre kamyoncuyla ilgili ise bizim birliğe, diğer esnafla ilgiliyse şoförler odasına gidilmeli, bu sertifikaların tamamını odalar vermeli. Oda, üyesinin ne olduğunu en iyi bilendir. Buradaki kopukluğu düzeltmemiz lazım. Burada hükümetle odalar arasında kopukluk var. Bu kopukluğu iyi niyetle yan yana gelerek gidermeliyiz.?

KAMYONCULARIN SIKINTILARINA ÇÖZÜM ARIYORUZ

?Kamyoncu Ulaştırma Bakanlığına bağlı. Ulaştırma Bakanlığı personeli kamyoncuya bir sürü yük bindirmiş, müsteşar da imzayı atmış çıkmış gitmiş. Benim 1,5 milyon TL´lik taksim var ayda 8-10 bin TL kazanıyor, diğer tarafta kamyoncu sabaha kadar yola gidiyor, altındaki arabanın muayenesini zorla yaptırmış ama geldiğinde bu adam gelir vergisi ödüyor. Bunların düzelmesi lazım... Ortalama bir kamyonun değeri 80-100 bin TL iken 40 bin TL de gideri var? dedi.

SİGORTA KOOPERATİFİ HAYATA GEÇİYOR

Sigortaların yüksek çıkması sonucu getirilen tavan uygulamasıyla ilgili konuşan İlhan, ?Buna rağmen insanlar yaptırmakta zorluk çekiyorlar, mustarip oluyorlar. Bizim 1,5 yıldır uğraştığımız bir sigorta konusu vardı. Geçmişte sigorta acenteleri bir araya gelerek şirket kurmak istemişler, Ülkem Sigorta Kooperatifi diye? Potansiyel olmadığı için hükümet bunlara onay vermemiş. Bizde Türkiye Kooperatifler Merkez Birliği olarak müracaat etmiştik. Bakanlıktan bu temsilcilerle görüşmemizi istediler, bir araya gelip anlaştık ve kooperatifi biz devraldık. Tüm Kooperatifler Merkez Birliği Karşılıklı Sigorta Kooperatifi olarak ismini değiştirdik. Şuanda işin sonuna geldik. 7´sinde müsteşarla Ankara´da toplantıya gireceğiz. 7´sinde durum netleşecek. Türkiye´de sigorta şirketinin onayını almış olarak devam edeceğiz. Bana göre bu sektörün önünü açacak olan en önemli unsurlardan biri budur. Bu konuda hükümetin desteği var. Hazinenin böyle bir sigorta şirketi kurulmaya kalkışılması durumunda desteği olacak. Onlar da bu durumdan mustaripler. Yerli Kooperatif kurulsun istiyorlar yoksa bir araya gelmiş Avrupalının önüne geçemiyorlar. Bunun için bizi destekliyorlar. Bu işi netleştirirsek Türkiye´de büyük bir işe imza atmış olacağız? şeklinde konuştu.

BİR VE BERABER OLMALIYIZ

İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz ise, ?Esnaflar olarak muhalefette olan partilerle, odalarla hep birlikte kenetlenmemiz lazım. Söylemlerimiz dışarıya karşı hep bir olmalı. Litrede 17-18 kuruş zam totalde tabi ki acıtıyor, ciddi can yakıyor. Bunlar geçicidir, böyle kalmaz. Kamyoncular Kooperatifi İnegöl´de sayılı kooperatiflerden biri. İnegöl´de ses getirebilecek bir kooperatif ve İnegöl´ün taşıma konusundaki dinamosu. İş potansiyeli yüksek bir yer. Gelen 17-18 kuruşluk zam taşımaya ciddi derecede yansıyor, bu da fabrikaların zam yapmasına yansıyor. Fabrikalar zam yapınca müşteriye yansıyor. Dinamo hep birbirine bağlı. Çok fazla karamsar olmamak lazım. Bu ülke hepimizin. İyi yapılan şeyler de var. Esnaf Kefalet Kooperatiflerinde 200 bin TL´ye çıktı ve 500 bin TL´ye kadar kredi imkânı sağlanıyor. Küçük esnaf destekleniyor. Bunların da göz önünde bulundurmamız lazım.?

?BU KISIR DÖNGÜ BİTECEKTİR?

?15 gün önce İnegöl´de bir fuar yapıldı. Ciddi şekilde araştırma yaptım. Fuardaki canlılık bizim nakliyemize de yansıyor. Yaptığım istişareye baktığımda fuarın çok olumlu geçtiği söyleniyor. Şuanda fuara katılan mobilyacıların tamamının özellikle Arap pazarından, Gürcistan´dan ciddi derecede iş aldıklarını söylüyorlar. Bu da İnegöl ve Türkiye ekonomisine yansıyacak. Ama biz birden rehavete kapılmamalıyız. Mutlaka adalet hepimize lazım ama herkes gibi adaleti bir yerlerde arayalım dememeliyiz, süreci iyi değerlendirmeliyiz, hızlı hareket etmemeliyiz. Bu kısır döngü bitecektir.?

ODALARI GÜÇLENDİRİRSEK ÜLKE EKONOMİSİ GÜÇLENİR

?Esnaflarımız için gerekli belgeleri biz vermeliyiz. Odaları güçlendirirsek, güçlü odalar, güçlü kooperatifler oluşturursak Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak işlere imza atarız? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71