www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Sanatını İnegöl´de yaşatıyor

Sanatını İnegöl´de yaşatıyor

Yıllar önce Kahramanmaraş´tan İnegöl´e, el işi örgü bilezik işini öğretmek için gelen Yunus Birkiye (34), İnegöl´de kalarak altına el emeğini katmaya devam ediyor.

Yıllar önce Kahramanmaraş´tan Bursa´nın İnegöl ilçesine, el işi örgü bilezik işini öğretmek için gelen Yunus Birkiye (34), İnegöl´de kalarak altına el emeğini katmaya devam ediyor. Altını bilezik yapmak için altını elle ördükten sonra kesme ve kaynaklama işleminin ardından ateşte gezdiren Birkiye, ardından bilezikleri tamamen yuvarlak olması için dövme işlemini gerçekleştiriyor.

Dövme işleminin ardından el işi altın bilezikleri ateşe tutan Birkiye, daha sonra soğuma işleminin ardından bilezikleri sahiplerine veriyor.

Henüz 8 yaşında altını örerek yüzük ve bilezik yaptığını belirten Birkiye, "Ben 8 yaşlarındaydım abimin yanında bu mesleğe başladım, Kahramanmaraş´ta. Sanırım 1996 falandı. O yıldan bu zamana kadar mesleğin içindeyiz. Kahramanmaraşlı bir abimizin İnegöl´de atölyesi vardı. Örgü üzerine yapan yoktu İnegöl´de de Bursa´da da. Oradan buraya iş öğretmek için geldik. Burada iş öğretip Kahramanmaraş´a geri dönecektik. Geldik İnegöl´e, burada evlendik, Allah nasip etti burada kaldık" dedi.

Ağırlıklı olarak el işi örgü bilezik yaptığını ifade eden Birkiye, "Ağırlıklı olarak örgü bilezikler üzerinde gidiyoruz. Tamamen el işi örgü bilezikler üzerinde gidiyoruz. El işi yüzük tarzları da yapıyoruz" dedi.

Çırak yetişmediği için altın örme sanatının zamanla kaybolabileceğini belirten Birkiye, "Türkiye genelinde örgü işini Konya, Adana, Kahramanmaraş gibi bir çok ilde yapan var. Ama şöyle bir durum var; şuan alttan yetişen eleman yok. Eski usta-çıkar ilişkileri bitti. Şimdiki çocuklar zar zor atölyeye geliyorlar, çok fazla iş öğrenmeden vazgeçip gidiyorlar" ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01