SANAYİNİN DİREĞİ

SANAYİNİN DİREĞİ

İnegöl’de sanayinin henüz gelişmediği dönemlerde ilk mobilya firmasında kalfa olarak çalışan ve 1963 yılında kendi iş yerini açan 75 yaşındaki Hüseyin Direk, 58 yıldır İnegöl sanayisinde mobilyacılık yapıyor. Emekli olmasına rağmen kendi iş yerinde

İnegöl’de sanayinin temelini atan ustalardan biri Hüseyin Direk. Kurulan ilk mobilya firmasında ustası İbrahim Arabacı’nın yanında çıraklık ve kalfalık yaparak başladığı mobilyacılığı, tam 58 yıldır bıkmadan usanmadan yapmaya devam ediyor. Emekli olmasına rağmen 50 metrekarelik imalathanesinde çalışmaya devam eden Hüseyin usta, 37 yıldır da aynı dükkânda çalışıyor. Sanayinin en kıdemli ustalarından olan Hüseyin Direk, oğlu Murat Direk’i iskeletçi olarak yetiştirdikten sonra şimdi de torunu Emre Direk’i yetiştiriyor. Dükkânını büyütmeyi hiç düşünmediğini kaydeden Direk; çok huzurlu bir hayatı geçtiğini belirtirken, İnegöl Mobilyasının da 58 yılda çok yol kat ettiğini söylemeden geçemeyeceğini ifade etti. Hüseyin Usta İnegöl Mobilyasının yarım asırlık gelişimini gazetemize anlattı.

58 Yılda İnegöl Mobilyası Çok Gelişti

Hüseyin Direk’i İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ile birlikte ziyaret ettik. Dükkâna girdiğimizde Hüseyin ustayı tezgâhının başında çalışırken bulduk. Bizi gördüğünde ilk önce şaşıran yarım asırlık tecrübe, daha sonra İnegöl Mobilyasının nereden nereye geldiğini duygulu gözlerle anlattı. Hayatının neredeyse tamamını sanayide geçiren Hüseyin Direk, 58 yılda İnegöl Mobilyası çok geliştiğinden bahsetti. Sanayide ilk açılan dükkânda kalfalık yaptığını ifade eden Hüseyin amca, daha önceleri at arabası, sofra gibi ürünler üretildiğini ve mobilya üretiminin ilk ustalarından olduğunu da söyledi. At arabası imalatından koltuk iskeletine geçişi anlatan Direk, “Biz ilk bu işe başladığımızda sayılı dükkânlar vardı, 3-4 dükkândı. 1954 yılında ben Ankara’ya kaplamalı gardırop yapıyordum. Daha sonra koltuk iskeleti işine atıldık. Bir daha koltuk iskeleti yapmaya devam ettik. Yıllardır yaptığım mesleğimle evimi geçindirdim. Çocuklarımı büyüttüm şimdi torunlarım da bizimle çalışıyor. Sanayiye ilk geldiğimizde, benim kalfa olarak çalıştığım zaman İbrahim Arabacı vardı, ustamız. 1958 yılında ben askerden geldiğimde sanayide tek iskelet yapan oydu. Ben sanayide kurulan ilk dükkânda çalışmaya başladım. O günden beri de bu yoldan 50 yıldır gidip geliyorum” dedi.

Hep Temiz İş Yapmaya Çalıştım

Eski mobilyacıların muhakkak tanıyacağı isim olan İbrahim ustanın yanında kalfa olarak iskelet işine girdiğinden bahseden Hüseyin Direk, 1963 yılında da kendi iş yerini açtığını söyledi. kendi dükkanında da iskelet yaparak başladığını ve 48 yıldır da koltuk iskeleti yaptığını anlatan Hüseyin amca, maziyi ve mesleğini şöyle anlattı: “Bizden sonra sanayi çok gelişti. Ben hep temiz iş yapmaya çalıştım, o nedenle sonradan açılan ve büyüyen mobilya firmalarının bana hiçbir zararı olmadı. Benim işyerim büyümedi, yalnız çok huzurlu hayatım geçti. Borç yapmadım, ayağımı kendi yorganıma göre uzattım. Yaşım da 75 oldu, şimdiden sonra da böyle gidecek. Bu gün sanayide benim yaşlarımda, eski ustalardan bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az kaldı.”

Torununu Da Yetiştiriyor

Hüseyin usta, sanayideki imalathanesinde oğlu Murat Direk’i de iskeletçi olarak yetiştirdiğini ifade ederek, şimdi de torunu Emre Direk’i yetiştirdiğini anlattı. Şimdi ustalık yapan yüzlerce kişinin ustası olan Hüseyin Direk, eskileri anlatırken hem duygulandı, hem de İnegöl Mobilyasıyla gurur duyduğunu söyledi.

Ustalarımıza Şükür Edelim

Kendisini İnegöl Sanayisinin direği olarak tanıtan Hüseyin Direk’i birlikte ziyaret ettiğimiz Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan da İnegöl Mobilyasının gelişmesinde ve tanınmasında Hüseyin Direk gibi ustaların büyük emeği olduğunu dile getirdi. İnegöl Sanayisine emeği geçmiş Hüseyin usta gibi birçok eski usta olduğundan bahseden Başkan Ayhan, “Öncelikle onları saygı ve sevgi ile ölenleri de rahmetle anıyoruz. Bu mobilya sanayisi bu günlere geldiyse onların sayesinde. Sanayideki büyük firmalar artık İnegöl’de İnegöl ismini kullanmayıp da kendini tanıtmaya çalışanlar bu ağabeylerimize her zaman şükür etmeli. Mobilyayı bu ağabeylerimiz tanıtmasaydı, İnegöl Mobilyasının temellerini bu ağabeylerimiz atmasaydı şu anda büyük firma sahipleri ya çiftçi olurdu, ya da bir yerde memur olurlardı. Geçmişimizi hiçbir zaman unutmamak lazım. Bu ağabeylerimize teşekkür ediyoruz mobilya sanayisine katkılarından dolayı” ifadelerinde bulundu.



  • BIST 100

    10189,01%-0,76
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,75% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2399,08% -0,41
  • Ç. ALTIN

    3901,36% 0,17