www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Sanayiyi Kurtaracak Proje

Sanayiyi Kurtaracak Proje

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, 2. OSB bölgesinde küçük esnafa yönelik hayata geçirilmesi planlanan proje ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ve bu projenin İnegöl mobilya sanayine nefes aldıracağını ifade etti.

 İnegöl mobilya sanayinde kiralık işyerlerinin çok az sayıda olması, olanların da yüksek maliyetlere kiraya verilmesi küçük esnafın en büyük sorunlarından biri haline geldi. İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, yaşanan bu problemlerin bertarafı noktasında çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

BU PROJE İLE SANAYİ NEFES ALIR

Konu ile ilgili konuşan İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, ?2014 yılında böyle bir girişimde bulunduk. 2. OSB Yönetiminden küçük esnafımız için en azından kendini geliştiren, küçük atölyelerden ziyade bin-2 bin metre kapalı alan olmak üzere küçük fabrikalar kuralım istedik. Site mantığında yürütmek istedik. İnegöl´deki kira maliyetlerinin çok yüksek olması ve kiralık işyeri bulunmaması dolayısıyla esnafımızın mağdur olmasından dolayı bu ihtiyacı göz önüne aldık ve konuyu 2. OSB yönetimiyle paylaşıp resmi başvurumuzu yaptık, yapmak istediklerimizi yetkililere ilettik. Yalnızca üretim yapan mobilya firmalarına, 2. OSB´de yeri olmayan firmalarımıza yer yapmak istediğimizi ve bunların da yapılan OSB´de haklarının olduğunu ilettik. Onlar da bize bugüne kadar hep destek sözü verdiler, bu işi bizim kadar istediklerini ifade ettiler fakat 2. etap kamulaştırılması bitmediği için bu yer tahsisi bize yapılmadığından dolayı bugüne kadar hayalimizi gerçekleştiremedik. 2018-2019 yılları içerisinde kamulaştırma bitip bize yer tahsisinde bulunacaklarının sözünü aldık. Yer tahsisini yaptıktan sonra biz de hak eden, kendini geliştirmek isteyen firmalarımıza, yatırım amaçlı değil bu meslekte faaliyetlerini gösterecek firmalarımıza ortak inşaat projesi ile böyle yerler tahsis edeceğiz. Bin metrekare alana bin metrekare de açık alan bırakmak düşüncesindeyiz. Kimisi 2. katı yapar kimisi tek katlı kullanır. Kabada teslim ettikten sonra içerideki düzenlemeleri firmalarımız kendileri yaparlar diye düşünüyorum. Bu proje taslak bir proje. Daha güzel geliştirilebilir. Bizim de görmediğimiz eksik yanları varsa giderilebilir. Toplu hareket edilerek daha uygun şartlarda bu yerleri yapıp ihtiyaç sahibi olan mobilyacılarımıza bizim, Kaymakam beyin, İnegöl Belediyesi´nin destekleriyle bu yerleri kazandırırız. Kaymakam beyin başkanlığındaki OSB yönetiminde İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası da bulunmaktadır, Belediye Başkanımız da bulunmaktadır. Onlar da olaya sıcak bakıyorlar, bize teknik destek alanı olarak böyle bir proje ayırabileceklerini söylediler. Beklemedeyiz. Bu yer tahsis edildikten sonra İnegöl kamuoyu ile paylaşacağız, kendini hazır hisseden firmalarımıza inşallah yerler yapıp İnegöl mobilya sanayinin bir kısmını orada faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bu İnegöl mobilya sanayinin içinde de bir rahatlama oluşturacaktır. Oraya giden firmalarımızdan boşalan yerler olacaktır. Kira fiyatları düşmese de fazla yukarı çıkmayacaktır. Yeni işyeri açmak isteyen firmalarımıza da kiralık alanlar oluşacaktır.?

PROJE DESTEK GÖRÜYOR

?İnegöl´de şuanda kullanılan OSB haricindeki Osmanbey Caddesi´nden yeni çevre yoluna kadar olan alan artık sınırları belli olan alandır. Bundan sonra büyüme alanı yoktur. Son arsalarda da inşaat oluyor. Mevcut büyük sanayinin şekli budur. Burada yapılabilecek yerler yapılıyor. En son lastikçiler sitesinin olduğu yerler de satıldı. Oralara da yakında küçük çaplı fabrikalar yapılacak. Boş alan bitti desek yeridir. Hamzabey´in üzerinde bulunan 2. OSB´deki yeri değerlendirirsek hem İnegöl rahat nefes alır hem mobilyacılar rahat nefes alır hem de yeni işyeri açmak isteyenlere İnegöl mobilya sanayinde yeni yerler bulunur. Projemiz İnegöl kamuoyu ve yöneticilerimiz tarafından destek gördü. Böyle bir hizmeti yapmaktan dolayı mutlu oluruz? dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

İnegöl mobilya sanayisinde yer kalmadığını, olan yerlerde de yüksek kiraların esnafların cebini yaktığını belirten Ayhan, ?Özellikle küçük esnaf için yeni yerler üretilmeli. Sanayi belli yerlere sıkıştı. Osmanbey Caddesi´nden Kurtuluş sahasına kadar olan kısımda daracık daracık atölyeler, dükkânlar var. İnsanlar kıpırdayamıyor. Oralar kentsel dönüşümde değerlendirilebilir. Botanik Park´ın Osmanbey Caddesi´ne bakan tarafındaki eski küçük dükkânlar da kentsel dönüşümle konutlara çevrilebilecek yerler. Belediye yetkililerimiz muhakkak bunları düşünmüşlerdir. Pazartesi pazarı bölgesindeki mezarlık etrafındaki işyerleri bir dönem kentsel dönüşümde değerlendirilecekti ancak oradaki esnafın o günkü şartlarda uygun olmadığını görüp sıcak bakmamalarından dolayı proje askıda kalmıştı. Bu İnegöl´de olması gereken bir hamledir. Günün birinde Pazartesi pazarının olduğu yer de bahsettiğimiz diğer bölgeler de kentsel dönüşüme geçirilebilir. Hem İnegöl için rahat bir nefes olur hem de konutların mahalle içinde olup sanayi ile ayrılmasına olanak sağlanır. Tabakhane Caddesi arada bölücü bir cadde olabilir ama bunlar hemen bugün olmaz. İlerideki dönemler için muhakkak belediye yetkilileri bu işi planlamışlardır. Mobilya sanayinde yeni kiralık alanlar bulunamadığı için bu projeler askıya alındı. Bu proje Hamzabey´de geliştirilip buradaki mülk sahiplerine de yerler tahsis edilerek buralar kentsel dönüşümde değerlendirilebilir diye düşünüyorum? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71