ŞAVŞATLILARDAN BİRLİK ÇAĞRISI

ŞAVŞATLILARDAN BİRLİK ÇAĞRISI

İnegöl Şavşatlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Elmacı, tüm Türkiye halkına seslenerek; ?Gelin biz de aşure gibi tatlı olalım. Birbirimize karşı saygılı olalım. Ruhumuz birbirimize olan saygımız ile bütünleşmeli. Hayatımız birb

 

İnegöl Şavşatlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, her Muharrem ayında gerçekleştirdiği aşure programını bu yıl da ihmal etmedi.Geçtiğimiz Cuma akşamı ÖZPAŞ Düğün Salonu´nda düzenlenen programa AK Parti Bursa Milletvekili ve 26. Dönem Milletvekili Adayı Hüseyin Şahin, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel, CHP İlçe Başkanı Engin Başar ve yönetim kurulu üyeleri, MHP Bursa Milletvekili Adayı Hasan Toktaş ve İlçe yönetim kurulu üyeleri, SP Bursa Milletvekili Adayları Fahrettin Bayraktar ve Özgür Öztürk, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ile Şube Müdürü Mustafa Karaarslan ile Şavşatlılar katıldı.

 

?KUR´AN-I KERİM´DE KIYMET VERİLEN AYLARDAN BİRİDİR?

Programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Şavşatlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Elmacı, ?Arapçada aşere on, âşir onuncu demektir. Halkımız onuncu gün manasına gelen âşir´i, aşure şeklinde telâffuz ederek Muharrem´in onuncu gününe aşure günü ismi vermiş, böylece tarihe de aşure günü olarak geçmiştir. Aşure günü Hicri senenin ilk ayı olan Hicri takvim Hz. Muhammed (sav)´in Mekke´den Medine´ye hicretini başlangıç kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolamınım esas alan bir takvim sistemidir. Hicri takvim; Hicri Şemsi ve Hicri Kameri Takvim olmak üzere ikiye ayrılır. Şu anda takvimlerimizde iki tarih vardır. İkisi de Peygamberlerle alakalıdır. Biri İsa Aleyhisselâmın doğumunu temel kabul eder, biri de Hz. Muhammed Aleyhisselam´ın hicretini... İsâAleyhisselam´ındoğumundan başlayan tarihe, ?Milâdî Tarih´ adı verilmiştir. Âhir zaman Nebisi (sav)´in hicretini temel kabul eden tarihe de ?Hicrî Tarih´ adı verilmiştir. Demek her iki takvim de Peygambere dayanmaktadır. Milâdî takvimde sene, nasıl Ocak ayı ile başlarsa, hicrî takvimde de Muharrem ayı ile başlar; ilk hicret kafilesinin yola çıktığı bu ay, hicri senenin ilk ayı olarak bilinir. Muharrem ayı, Kur´an-ı Kerim´de kıymet verilen aylardan biridir. Aşure günü bu ayın en kıymetli günüdür. Âşura gününün manevi ve berraklığı üzerinde Kerbela karanlığının kesafeti de görülmektedir. 61. hicret yılının Muharrem ayının 10. gününde Hazreti Ali ve beraberindeki 72 kişi içinde Hazret-i İmam Hüseyin (R.A.) 55 yaşında iken Sinan bin Enes isimli bir hain tarafından Kerbelâ´da hunharca şehit edilmiştir. Bu zulmün arkasında Emevi Halifesi Yezid, onun Küfe valisi İbniZiyad vardır. Allah-u Teâlâ birçok duaları bugün kabul etmiştir. Kaynaklarda geçtiğine göre ise bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenab-ı Hakk on Peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunduğu içindir?dedi.

 

AŞURENİN KENDİSİ GİBİ MANASI DA TATLIDIR

Elmacı bu ikramları şöyle anlattı; ?Allah Hz. Musa´ya (a.s.) aşura gücünde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağı´nın üzerine aşure gününde demirlemiştir. Hz. Yunus (a.s.) balığın kamından aşure günü kurtulmuştur. Hz. Âdem´in (a.s.) tövbesi aşura günü kabul edilmiştir. Hz. Yusuf (a.s.) kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan aşura günü çıkarılmıştır. Hz. İsa (a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semaya yükseltilmiştir. Hz. Davud´ un (a.s.) tövbesi o gün kabul edilmiştir. Hz. İbrahim´in (a.s.) oğlu Hz. İsmail (as) doğmuştur. Hz. Yakub´un (a.s.) oğlu Hz.Yusuf (as)´ın hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.         Bütün bunlardan anlaşılıyor ki Muharrem ayı ve Aşure Günü önemli tarihi olayların vuku bulduğu, genişliğe kavuşulduğu kadar çok üzücü olayların da meydana geldiği, bütün semavi dinlerin bu aya hürmet ettiği ve oruç tutmaya özen gösterdiği bir aydır. Nuh Aleyhisselam´ın gemisinden karaya çıktığı günü, geride kalan çeşitli tahılları bir araya getirip de pişirdiği şükür tatlısının hatırlanması manasında akraba ve komşularına ikramda bulunur; her kim bugünlerin faziletini bildiren hâdiseleri hatırlayarak ihsanda bulunursa şüphesiz sevabını kat kat alacaktır. Müslümanlar Muharrem ayında en az on gıda maddesinden Aşure tatlısı pişirerek halka, misafirlere, komşulara, dostlara ikram ederler, fakir ve yoksullara dağıtırlar. Bununla Hz. Nuh ve Musa´nın zorluktan kurtularak bolluğa kavuştuğu gibi Cenab-ı Allah´tan zorluklardan, sıkıntılardan kurtularak bolluğa, bereketli bir hayata kavuşturması niyaz edilir. Böylece aşure tatlısı Anadolu´da oruçların kabulü, dostluğun, kardeşliğin, birliğin ve beraberliğin pekişmesi, yardımlaşmanın ve dayanışmanın güçlenmesinin ve bereketin bir simgesi olmuştur. Aşureler, herhalde gönüllerde bir canlanma, çoraklaşan maddî hayatımızda bir tebessüme imkân vermektedir. Kendisi gibi, manası da tatlıdır. Gelin bizde aşure gibi tatlı olalım. Birbirimize karşı saygılı olalım. Birbirimizi sevelim ve saygı duyalım. Hepimiz birbirimize göstermemiz gereken değeri, sevgiyi ve saygıyı sonuna kadar hak ediyoruz. Hepimizin benliği birbirimize duyduğumuz sevgimiz ile bütünleşmeli. Ruhumuz birbirimize olan saygımız ile bütünleşmeli. Hayatımız birbirimize olan bağlılığımız ile birleşmeli. Efendimizbaşta olmak üzere bütün Kerbela şehitlerimizi ve bu cennet vatan uğruna şehit düşenleri, bu güzelim vatanımız da son günlerde şehit düşen polislerimizi, askerlerimizi rahmetle anıyoruz ruhları şad olsun. Ailelerine başsağlığı diliyoruz. Gazilerimize hayırlı şifalar diliyoruz? şeklinde konuştu.

 

İNEGÖL, AŞURE GİBİ?

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise ?Her yediğimiz aşure de ayrı bir lezzet alıyoruz. İnegöl´ümüz zaten bir aşure gibi. Aşurede farklı farklı meyveler bitkiler var, biraraya geldiklerinde çok güzel bir tatlı haline dönüşüyor. İnegöl´de de Şavşatlılar Derneğimiz gibi birçok derneğimiz aşure dağıtımları yapıyorlar. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın? ifadelerini kullandı.

 

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından katılanlara aşure ikram edildi.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22