?SEÇİLME HAKKIMIZI DA KULLANALIM?

?SEÇİLME HAKKIMIZI DA KULLANALIM?

CHP İnegöl Kadın Kolları Başkanı Nebahat Yılmaz, kadınların yalnızca seçme değil, seçilme haklarını da kullanmaları gerektiğini söyledi.

 

CHP İnegöl Kadın Kolları Başkanı Nebahat Yılmaz, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

HAKLARIMIZI KULLANABİLİYOR MUYUZ?

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İnegöl Kadın Kolları Başkanı Nebahat Yılmaz, ?Bugün buraya, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümü ile ilgili toplanmış bulunmaktayız. Kadının siyasi yaşamda seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, toplumsal yaşamda gerçekleşen Atatürk devrimlerinden birisidir. 1930 yılı itibarı ile çıkarılan yasalarla önce belediye daha sonra muhtarlıklar ve 5 Aralık 1934 Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan yasa değişikliği ile Milletvekili seçme ve seçilme hakkı da verilmiş oldu. Bu haklarımızı almamıza önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk´e şükranlarımızı sunuyoruz. Saygı ve özlemle anıyoruz. 81 yıl sonra baktığımızda acaba kadınlar seçme ve seçilme hakkını yeterince kullanabiliyor mu? Hala kadınlar, seçilme hakkını yeterince kullanamıyor ise, hala okuma yazma bilmeyen kadınlar var ise, okula gidebilmeleri için ortam hazırlanmıyor katkı sunulmuyor ise hala kadınların ekonomik özgürlükleri yoksa siyasi ve sosyal yaşamdan eve çekilmeye çalışılıyorsa, kadına hala ikinci sınıf vatandaş gözüyle bakılıyorsainanın bu durumun ayıbı kadınların değildir. Kadını sosyal yaşamdan alıp eve kapatma zihniyeti taşıyan siyasilerdir. Değerli hemcinslerim, sadece seçme hakkımızı değil, seçilme hakkımızı da kullanalım. Bütün engellemelere rağmen yaşamın her alanında ve siyasette de daha çok yer alalım. Karar verme mekanizmalarında yer alalım. Yer alalım ki, bizim adımıza birileri karar vermesin ve bizim adımıza birileri düşünmesin. Daha çok yer alalım ki, bizim adımıza birileri ´mış´ gibi yapmasınlar? dedi.

 

?KADININ HAK ETTİĞİ YERE

GELEBİLMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ?

Konuşmalarını sürdüren Yılmaz, ?5 Aralık 1934 tarihinde Kadına Milletvekili hakkını tanıyan CHP, bu öncülüğü tüzüğüne cinsiyet kotası koyarak kadının parti yönetimlerinde mutlaka temsil edilmesi gerektiği inancını taşımış ve öncü olmuştur. Kadının hak ettiği yere gelebilmesi için mücadelemizi genişletmeliyiz. Haklarımıza da sahip çıkıp kullanmalıyız. Seçme ve seçilme hakkımız kutlu olsun? şeklinde konuştu.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07