www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Şeftalinin Başkentinde Hasat Festivalle Başladı

Şeftalinin Başkentinde Hasat Festivalle Başladı

Türkiye´nin şeftali deposu Bursa´nın şeftali üretiminin yüzde 55´ini karşılayan İnegöl´de, şeftali hasadı İnegöl Belediyesi´nin organizasyonuyla düzenlenen Şeftali Festivaliyle başladı. İsaören Mahallesindeki festivalde, protokol üyeleri tarlada şeftali t

Türkiye´nin şeftali deposu Bursa´nın şeftali üretiminin yüzde 55´ini karşılayan İnegöl, bu tarım değeriyle ülke çapında adından söz ettiriyor. Sanayisiyle olduğu kadar tarım değerleriyle de öne çıkan İnegöl´de, bu yıl ilk kez Şeftali Festivali düzenlendi. Piyasadaki diğer ürünlere göre raf ömrü 3 gün daha uzun olan İnegöl Şeftalisinin hasadı, yapılan festivalle başladı.

 

Protokolden Yoğun İlgi

İnegöl´ün şeftali üretiminde öne çıkan kırsal İsaören Mahallesinde düzenlenen 1. Şeftali Festivaline İnegöl ve Bursa protokolünün de ilgisi yoğun oldu. Kaymakam Şükrü Görücü, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Belediye Başkanı Alper Taban, Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, AK Parti ve CHP İlçe Yöneticileri, meclis üyeleri, Oda ve Dernek Başkanları ile çok sayıda davetlinin katıldığı festival, İnegöl Tarihi Mehterinin gösterisiyle başladı. Mehter gösterisi sonrası İnegöl Belediyesi Halk Dansları Ekibi yöresel oyunlarla festivale renk kattı.

 

İnegöl Şeftalisinin Raf Ömrü Daha Uzun

Gösteriler sonrası festivalin açılış konuşmasını İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik yaptı. Çelik, ?Şeftali deyince Türkiye´de Bursa akla gelir. Bursa şeftalisinin de yüzde 55´i İnegöl´de üretilir. 16 bin dekar alanda şeftali üretirken de bizim şeftalimizi bir adım öne çıkaran raf ömrünün 3 gün uzun olmasıdır. Bu da bize bir avantaj sağlar. Şeftali üretimi kolay değil. Tonda bin 700 TL gibi masrafı var. Dolayısıyla 3 TL´den aşağı düşmeye başladığında üreticimiz para kazanamıyor. Aynı şekilde girdi maliyetleri de bizim belimizi büküyor. Tüm meyvecilerde olduğu gibi şeftali üreticilerinde de aynı. Girdi maliyetleri biraz düşürülebilirse kimse önümüzde duramaz. Üreten, üretmeyi seven bir milletiz? dedi.

 

Bereketli Topraklarımızın Farkındayız

Belediye Başkanı Alper Taban ise şehrimizin bereketli toprakları olduğuna dikkat çekti. ?Bizler bunların farkındayız? diyen Taban, ?Bu topraklardan ürün fışkırıyor. Bizler başta meyvecilik olmak üzere pek çok anlamda bu topraklardan istifade ediyoruz. Ancak günün şartlarına uygun tarım çalışmaları uygulayarak en maksimum verimi almak, beraberinde tabi bu ürünlerin değerli satılması gibi pek çok konuda da çalışma yapmamız gerekiyor. Bu konuda yerel yönetimlerin özellikle son süreçteki gayretlerini görüyorsunuz. Bizler de başta İnegöl olmak üzere çiftçilerimizin ihtiyaçlarını nasıl karşılar, onlara nasıl destek oluruz diyerek çıktığımız yolda Üreten Çiftçiler Kooperatifimizi hayata geçirdik. Burada amacımız öncelikle çiftçilerimizin depolama sorununa çözüm bulmak, beraberinde pazarlama sorununu ortadan kaldırabilecek çalışmalar yapmaktı. Şuan çalışmalarımız devam ediyor? şeklinde konuştu.

 

Amacımız Ulusal Ve Uluslararası Alanda Tanıtmak

Geçtiğimiz hafta bir ilki gerçekleştirerek Yaban Mersini ürününün festivalini yaptıklarını hatırlatan Taban, şöyle devam etti: ?Ulusal anlamda da dikkat çekici bir çalışma ortaya koymak istedik. Beraberinde pahada kıymetli, yükte hafif bir ürün. Sağlık açısından da çok kıymetli. Tabi bunu sadece burada bir festival havasında yapmak düşüncesinde değiliz. Amacımız bunu ulusal ve uluslararası anlamda pazarlamaya, tanıtmaya devam etmek.?

 

Bursa Şeftalisinin Yüzde 55´i İnegöl´de Üretiliyor

?Bugün de şeftali festivalimizle beraber hedeflerimiz var. Bursa şeftali üretiminde Türkiye´de önemli bir konumda. İnegöl´ümüz de Bursa´da üretilen şeftalilerin yüzde 55´ini üretiyor. Şehrimizde de en büyük üreticilerden biri İsaören Mahallesi. Bu civarda çok bereketli ürünler elde ediliyor. Lezzet açısından, aroma açısından çok kıymetli şeftalimiz olduğunu ifade etmek istiyorum. Pazarlamada ürünün sevkiyatından raf ömrüne kadar pek çok kriter vardır. Bu noktada da bu toprağın verdiği bir güzellik, ürünlerimizin piyasadaki diğer ürünlere göre raf ömrünün daha uzun olmasıdır. Burada kıymetli üreticilerimiz en iyi ürünü üretmek için gerekli mücadeleyi veriyorlar. Onların işi en iyisini üretmek, sonrasında da inşallah bu ürünü hem yurt içinde hem dış pazarlarda yerini alması noktasında biz de destek ve katkı vermiş olacağız.?

 

Hedef Markalaşma

?Bu etkinliği festival şeklinde gerçekleştirerek farklı şehirlerde, ulusal ve uluslararası düzeyde dikkat çekmesini istiyoruz, hedefliyoruz. Beraberinde üzerine yapacağımız yatırımlarla bunun markalaşmasını da arzu ediyoruz. Festivalimizin paydaşlar da var. Bunu tek başımıza gerçekleştirmemiz mümkün değil. Hepsine teşekkür ediyorum. Emek olmadan toprakta hiçbir ürün yetişmez. Emek vermeye devam ederek hep birlikte çalışacağız. Festivalimi hayırlı uğurlu olsun.?

 

Burada Ticari Anlamda Kazanç Elde Edilecek Bir Ürün Var

Programda davetlilere hitaben bir selamlama konuşması yapan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da ?Emek olmadan, çaba olmadan, alın teri olmadan hiçbir şey olmuyor. İnegöl adı üzerinde su var, toprak verimli? Önemli olan da bu Allah vergisi verimi çiftçiye katma değer olarak sunabilmek. Bir zamanlar Bursa deyince şeftali akla gelirdi. Maalesef Bursa şeftalisi artık raflarda yerini alamıyor. Buradaki şeftalinin de tadına baktık. Daha farklı ve lezzetli. Raf ömrü uzun. Demek ki burada ticari anlamda kazanç elde edilecek bir ürün var. İnşallah Allah bereketinizi, veriminizi arttırsın. Katkı olan herkese teşekkür ediyorum? dedi.

 

İnegöl´ün Her Alanda Farklılıkları Var

Festivalde kürsüye çıkan son isim Kaymakam Şükrü Görücü oldu. Festivallerin amaçlarından bahseden Görücü, ?Festivaller ürünlerimizin tanıtımında, şehirlerimizin, ülkemizin tanıtımında önemlidir. Burada şeftali festivali yapılıyor. Samsun´dan arkadaşlarımız geldiler. Dediler ki biz geçen yıl ilk defa Samsun´da bu festivali yaptık. İkincisi de İnegöl´de İsaören´de yapılıyor. Ben öncelikle festivalin yapımında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Elbette İnegöl´ümüz sadece mobilyayla değil; tarımından sanayisine, turizminden doğasına, kültürüne, tarihine? Her alanda İnegöl´ün farklılıkları vardır. Bu farklılıkları yurt içi ve yurt dışında tanıtabiliyorsak festivallerimiz amacına ulaşıyor demektir. İnegöl´ün 116 mahallesinin her birinde ayrı bir ürün var. Bu ürünleri üreteceği, satacağız, para kazanacağız. Bizim buradaki görevimiz de onlara yardımcı olmak. Herkese bol kazançlar diliyorum? dedi.

 

Prof. Dr. Yazgan; ?Pazar Ne İstiyorsa Onu Üretmeliyiz?

Protokol konuşmalarının ardından Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan sahneye davet edildi. Yazgan, burada İnegöl´ün marka değerlerinden şeftali, tarım ürünleri ve pazarlamaları noktasında bilgiler verdi. Yazgan, pazarlamada kendi isteklerimizden ziyade pazarın, müşterinin ne istediğini bilerek, buna uygun ürün üretmenin önemine vurgu yaptı.

 

Şeftali Yarışmaları Yapıldı

Yazgan´ın konuşmasının ardından çocuklar arasında şeftali yeme yarışması düzenlendi. Ardından İnegöl´de şeftali üretimi yapan kırsal mahalleler arasında ?En İyi Şeftali´ ve ?En İyi Nektarin´ yarışmalarında derece alan temsilcilere hediye çekleri takdim edildi.

 

Şeftali Hasadının Startı Verildi

İkramlarla devam eden festivalde, protokol üyeleri festival alanının karşısındaki bahçeye geçerek burada şeftali hasadının startını verdi. İlk şeftalileri protokol üyeleri topladı.

Haber ve Fotoğraf:Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    8845,48%0,43
  • DOLAR

    32,27% 0,31
  • EURO

    35,10% 0,69
  • GRAM ALTIN

    2274,37% 0,94
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51