Şehit İmamın Hikâyesi İnegöl’de Sahnelendi

Şehit İmamın Hikâyesi İnegöl’de Sahnelendi

23 Ağustos 2010 tarihinde Ramazan ayında sabah namazını kıldırmak için Hakkâri’nin Pehlivan Mahallesi`ndeki Hacı Sait Camiine giderken yolda PKK tarafından şehit edilen imam Aziz Tan’ın hikâyesinin anlatıldığı ‘Bir Yiğit Vardı’ is

İnegöl Eğitim Sevenler Derneği (İNESDER), önceki akşam öğretmenlere ve ilçe halkına yönelik tiyatro organizasyonu düzenledi. Bursa Yıldırım Kültür Merkezi Hayat Sahnesi Tiyatro Ekibinden Erdal Göze ve Ayhan Yurdagül`ün yazıp yönettiği, Sadık Yalsızuçanlar`ın danışmalık yaptığı bir yıllık çalışması sonucu ortaya çıkan ‘Bir Yiğit Vardı’ adlı oyun Kültür Sarayı salonunda sahnelendi.

Tiyatro oyununda özellikle Doğu ve Güneydoğuda terörün bitirilmesi adına neler yapılması gerektiği örnek sahnelerle ve repliklerle çok etkileyici bir şekilde sahnelendi. Tiyatro oyununda terörün bitirilmesi için en temel ihtiyacın eğitim çalışmaları olduğu, bölge gençlerinin açılacak okullarla ve okuma salonları ile eğitim seviyesinin arttırılmasının terörü eninde sonunda bitireceği Aziz Tan’ın hayatından kesitlerle etkileyici bir biçimde anlatıldı.

Tiyatro sonunda bir konuşan İnegöl Eğitim Sevenler Derneği (İNESDER) Başkanı Metin Kuş, Ülkemizde Tiyatro-sanat-sanatçı tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı bir dönemde, sanat ile sanatçı kavramlarının öneminin ve gerçek anlamının iyi kavranması gerektiğine inandıklarını ifade etti.

SANAT GİZLİ KAPILARI AÇAN ANAHTARDIR

Sanatın gizli kapıları açan bir anahtar olduğunu kaydeden Metin Kuş, “Sanat sayesinde en kıymetsiz madenler, altın gümüş ve elmastan daha kıymetli hale gelirler. Herkes kendi düşüncesini resmetmeli, taklitçi olmamalı ben bir başka şeye inanırken bir başka şeyin şiirini yazmamalıyım, bir başka şeyin nesrini döktürmemeliyim, bir başka şeyin resmini yapmamalıyım istedik. Bugün tiyatro sanatı dilinden kendi hikâyemizi izleyelim, içimizden çıkan kahramanlardan birinin yazdığı fedakârlık destanını dinleyelim” dedi.

Oyunun yazarlarından Erdal Göze ise; oyunun yazılmasına iki yıl önce teröristler tarafından Hakkâri’de imamlığını yaptığı cami çıkışında arkasından vurularak öldürülen eğitim gönüllüsü Aziz Tan’ın ilham kaynağı olduğunu dile getirdi.

Milletin bekası için ölüm tehditlerini hiçe sayan Aziz Tan Hoca`nın yeni nesiller tarafından tanınması için bu projeyi hayata geçirdiklerini belirten Göze, “Aziz Hoca`yı önceleri gazetelere yansıyan haberlerden tanıdık ve bunu tiyatro oyununa dönüştürmeye karar verdik” diye konuştu.



  • BIST 100

    10203,22%-0,05
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,95% 0,47
  • GRAM ALTIN

    2401,90% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3898,95% 0,54