www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Sektörü daha ileriye taşıyacağız

Sektörü daha ileriye taşıyacağız

İMOS Başkanı Osman Aybil, “Mobilya ülkesi olmak, ihracatımızı 10 milyar dolara çıkarmak istiyorsak,Kurumsallaşma, uzmanlaşma, tasarım, insan kaynağı, lojistik merkezleri gibi konuları stratejik planlarımızın içinde ele almalıyız.”

İMOS Başkanı Osman Aybil ve yönetim kurulu üyeleri basın mensupları ile tanışma toplantısında bir araya geldi. Tanışma toplantısına İMOS yönetim kurulu üyeleri Mesut Tahirler, Mesut Aydın, İbrahim Tanhan, Bilal Şenel, Fatih Üner, Hasan Varlı, Taner Mollaer, Sedat Portakal, Şükrü Gümüş, Caner Çetin, Abdullah Boztepe ve Tayfun Fergana katıldı.

Kahvaltı sonrası dernek çalışmaları ve mobilya sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aybil, “İnegöl mobilya sanayicileri derneği; 2010 yılının son günlerinde sektördeki sanayicileri aynı çatı altında toplamak üzere kuruldu. Kurulduğu günden beri, birlikte hareket etmenin verdiği güçle projeler üreten İMOS, üyelerinin ihracatını ve rekabet gücünü artıracak faaliyetler gerçekleştirdi. Derneğimiz; Avrupa birliği küme mükemmeliyetçiliği sekretaryası tarafından bronz etiketle ödüllendirildi. Derneğimiz bildiğiniz gibi 7 yıldır süre gelen Türkiye’nin en büyük sektörel tasarım etkinliği olan “I’m Desıgn” etkinliği ile ülkemizin ve dünyanın en önemli tasarımcılarını şehrimize getirdi. “İnegöl dünya ile buluşuyor” projesi ile şehrimizi ve sektörümüzü ülkemizde bulunan yabancı büyükelçilere ve ticaret müşavirlerine tanıttı. Hindistan’da yaptığımız fuar ile mobilya sektörümüze yeni bir pazar daha kazandırdı. Ticari Heyetlerle güney Kore ve Güney Afrika’ya hacmini büyüttü. Pandemi nedeniyle fiziki fuarların iptal olduğu günümüzde sanal fuar sistemi ile üreticilerimizin yeni pazarlama metotları ile işlerine devam etmelerine yardımcı oldu. Düzenlediğimiz eğitimler, seminerler ve aldığımız danışmanlıklarla üyelerimizin ihtiyaç duyduğu yeni bilgi setlerine ulaşmalarını sağladı. Tematik Mobilya Lisesi, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü gibi sektörümüze direk katkı sağlayacak eğitim kurumlarının da her zaman yanında oldu. İnegöl’e kazandırılacak mobilya test laboratuvarı, Ar-Ge merkezi ve malzeme kütüphanesi projelerinde de İnegöl ticaret ve sanayi odası ile beraber çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İmos; diğer taraftan “atölye İnegöl” çatısı altında BEBKA desteği ile Türkiye’nin ilk mobilya tasarım merkezini kurdu ve şu an piyasada ses getiren pek çok tasarımın tasarımcısının inegöl’e kazandırılmasına vesile oldu. “İnegöl mobilyası garanti markası” projesi ile beraber bir ürünün asgari kalite standartlarını belirledi ki bu proje gelecek dönemde de en çok üzerinde duracağımız projelerden biri konumunda. Derneğimiz; İstanbul mobilya fuarının organizasyonunu yapan MOSFED’in de bir üyesi aynı zamanda. Türkiye’nin en uzun soluklu mobilya fuarı konumunda olan MODEF fuar şirketinin de ortaklarından”.

BEREKETLİ BİR FUAR OLDU

Geçtiğimiz günlerde sona eren MODEF Fuarını da değerlendiren Aybil, “Bildiğiniz gibi Cuma günü 43. Modef Fuarını tamamladık. Modef’in, pandemi şartlarında yapılabilecek en iyi fuarlardan biri olduğunu söyleyebilirim. Bereketli ve bol ziyaretçili geçen fuarımızın detaylarını zaten sizlerle MODEF yönetim kurulu olarak bilahare paylaşacağız. Bu arada yeni fuar alanımızın da bir an önce inegöl’e kazandırılması için çalışmalarımıza hız vereceğiz. İMOS, bugün 285 üyesiyle, güçlü bir camia olmayı başarmıştır. 30 bin çalışanın istihdam edildiği, son bir yılda pandemiye rağmen 535 milyon dolar ihracat yapan İnegöl mobilya sektöründe İMOS’un payı büyüktür.  Bu başarıya lokomotiflik yapan İMOS’un genel kurulu geçtiğimiz günlerde gerçekleşti.

genel kurulda oybirliğiyle yönetim kurulumuz 3 yıl için göreve getirildi. Bizi bu göreve layık görev İMOS üyelerimize teşekkür ediyoruz. Bu noktada; İMOS’un kuruluşundan bu yana görev yapan başkanlarımıza ve yönetim kurulu üyelerimize teşekkür etmek isterim. Ayrıca her türlü çalışmamızda bizlerin yanında olan ve gereken destekleri sonuna kadar veren kurum ve kuruluşlarımız, basın mensuplarımız ile tüm paydaşlarımıza da şükranlarımızı sunuyorum.”;

MOBİLYA İTHALATIMIZ 700 MİLYON DOLAR

Yapılan araştırmalar; ürün çeşitliliği ve kalite avantajı nedeniyle İnegöl’ün mobilya alımında ilk tercih olduğunu gösterdiğini kaydeden Aybil, “İnegöl mobilya sektörünün başarısı ortada. Bu başarı çıtasını daha yukarı çıkarmak yine bizim elimizde. İşte bu yüzden; yeni dönemde “katma değerli ürün” ve “güçlü ihracat pazarları” ana konularımız olacak.  Kısaca ülkemiz mobilya sektörüne bakacak olursak şunları söyleyebiliriz. Türkiye bugün dünyanın en büyük 8. mobilya ihracatçısıdır. Ülke genelindeki 36 bin üreticinin 17 bini ihracat yapmaktadır. 2000’li yılların başında 200 milyon dolar olan ihracatımız bugün 3.5 milyar dolara kadar ulaşmıştır. Mobilya ithalatımız ise 700 milyon dolar civarındadır. İhracat pazarlarımız arasında IRAK, ALMANYA, S. ARABİSTAN, ABD, İSRAİL, FRANSA, LİBYA, İNGİLTERE, ROMANYA VE HOLLANDA ilk sıraları alırken, kilogram birim fiyatı ise 10 yıl önce 3.5 dolar iken, bugün 2.75 dolara kadar gerilemiştir. Bu; “yükte ağır, pahada hafif” ihracat yapıldığının göstergesidir. Kuzey Afrika ve orta doğu ağırlıklı ihracatımız bu sonucu doğurmaktadır. Hedeflerimize ulaşmak istiyorsak; yeni dönemde kg başına daha yüksek bedelle ihracat yapabileceğimiz ülkelere ağırlık vermeliyiz. Bunun yolu “tasarım” ve “markalaşma” çalışmalarına daha da ağırlık vermekten geçiyor.  “Mobilya ülkesi” olmak, ihracatımızı 10 milyar dolara çıkarmak istiyorsak, başka çaremiz yok. “Kurumsallaşma”, “uzmanlaşma”, “tasarım”, “insan kaynağı”, “sürdürülebilir ham madde ve yarı mamül temini”, “Endüstri 4.0” ve “lojistik merkezleri” gibi konuları stratejik planlarımızın içinde ele almalıyız.  Yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla birlikte İMOS’u ve İnegöl Mobilya sektörünü inşallah daha da ileriye taşıyacağız

 

 



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29