www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Selime Katedrali ihtişamıyla yerli ve yabancı turistleri cezbediyor

Selime Katedrali ihtişamıyla yerli ve yabancı turistleri cezbediyor

Selime Katedrali ihtişamıyla yerli ve yabancı turistleri cezbediyor

Binlerce yıllık tarihe ışık tutan tarihi geçmiş ve mekanlarıyla Kapadokya’nın giriş kapısı Aksaray’da Hitit, Asur, Pers, Roma ve Bizans’a ev sahipliği yapan Selime Katedrali ihtişamıyla yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi.
Kapadokya’nın giriş kapısı olan Aksaray’da bulunan Selime Katedrali yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Geçmişte Hitit, Asur, Pers, Roma ve Bizans’a ev sahipliği yapan katedral oyma peri bacaları ve manastırı ile yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Tarihi dokusunu koruyan Selime Katedrali Ortodoks inancına da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Ortodoks inancına göre ziyarete gelen yabancı turistler geçmişte katedralde yaşayan insanların yaşayış biçimini incelerken, yerli turistler ise geçmişte sürdürülen yaşantılar hakkında bilgi alıyor. Geçmişte din adamlarının yetiştirildiği manastırı içinde barındıran Selime Katedrali’nde bazı Ortodokslar inançlarına göre ibadetlerini de yerine getiriyor. Kapadokya’nın en büyük katedrali olma özelliğini taşıyan Selime Katedrali onlarca metre yüksekteki kaya oyma mağaraları ve gizli bölmeleri ile dikkat çekiyor.

“Doğallık ve tarih olarak eşsiz bir yer”
Selime Katedralini gezdirdiği turistlerin Amerika’dan geldiğini söyleyen turist rehberi Ferman Güleç (29), “Turistlerimiz Göreme’de kalıyorlardı. Buraya bir gezi düzenledik. Burası manastır yaşamıyla alakalı eski dönemlerde önemli bir yer. Bu yabancı insanların çoğunluğu Hristiyanlık dinine inandığı için buraları önemli buluyorlar. Bizim içi de tabi ki önemli bir yer. Nasıl bulduklarını onlara da soralım. Güzel diyorlar. Hem doğal güzellik olarak hem tarih olarak eşsiz bir yer. Burası da Kapadokya’daki en büyük manastır. İlk sesli ayinin yapıldığı yer olduğu için burayı önemli buluyorlar” dedi. Güleç, Türkiye’deki tarihi mekanlara yabancıların rağbet gösterdiğini de belirterek, “Rağbet var, günden güne daha çok artıyor özellikle sosyal medyanın gücüyle” diye konuştu.
Ailesiyle birlikte Selime Katedralini gezmeye gelen Şener Ertekin (60) katedrali harika bulduğunu ifade ederek, “Bura benim vatanım. İlk kez geldiğim yerler. Gerçekten daha önce gelmeyi çok isterdim. Gelemedim ama şu an önce Allah sonra çocuklarımın sayesinde geldim” şeklinde konuştu.
Enise Canbolat (27) ise, “Ülkemizin doğal güzelliklerini yakından görmek, tanımak güzel bir şey. Eski zamanlardaki insanların gerçekten o zamanlara göre çok zor şartlarda yaşadıklarını görüyoruz. Buralar gerçekten çok güzel yerler, doğal harikalar buralar. O yüzden herkesi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19