www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Sertifikalı Ormancılara Tatbikat Yaptırıldı

Sertifikalı Ormancılara Tatbikat Yaptırıldı

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından İnegöl’de düzenlenen FSC (Orman Yönetim Konseyi) sertifikası eğitimine katılan 200 ormancı için Boğazova’da tatbikat düzenlendi.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, ormancılık eğitimlerine katılarak sertifika alan 200 ormancı için dün tatbikat düzenledi. Boğazova mevkisindeki ormanlık alanda düzenlenen FSC (Orman Yönetim Konseyi) sertifikası eğitimine, Bursa ve Yalova’dan 7’si bayan 200’e yakın ormancı katıldı.

 

‘Sürdürülebilir odun üretimi teknikleri ve iş güvenliği’ konulu tatbikata İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Engür de katılarak ormancılara ağaç kesim tekniği ve iş güvenliği konusunda teorik bilgiler verdi.

İnegöl Orman İşletme Müdürü Bekir Karacabey’in selamlama konuşmasının ardından açıklama yapan Bursa Orman Bölge müdürü Ahmet Köksal Coşkun, mobilyanın başkenti olan İnegöl’de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Tüm dünyada nüfusun her geçen gün arttığına ancak ormanların azaldığına vurgu yapan Coşkun, “1990’lı yıllarda orman istihsalinde çalışanlar, orman üreticileri, sivil toplum örgütleri, çevreci kuruluşlar bir araya gelerek, azalan ormanların azalmasına dur demek ve sürdürülebilir orman yönetimini sağlamak, çevreye duyarlı, insan haklarına duyarlı orman yönetimini sağlamak için kısaca FSC dediğimiz Orman Yönetim Konseyi diye sivil toplum örgütü kuruluyor. Tüm dünyada bu sivil toplum örgütü sertifikasyon dediğimiz belgelendirme yapıyor. Bizde Bursa Orman Bölge Müdürlüğü olarak 7 orman işletme müdürlüğümüzden şimdilik İnegöl, Keles ve Yalova orman işletme müdürlüklerinden yaklaşık 150 bin hektar ormanlık alanımızın bu uluslararası kriterlere göre, çevreye duyarlı, insan haklarına duyarlı, 200`ün üzerindeki özelliği olan bu kriterlere göre yöneteceğimizi ifade etmek için böyle bir sürece aday olduk” dedi.

Coşkun, İnegöl’ün mobilyanın başkenti olduğunu bundan sonrada ormanında başkenti olacağını ifade ederek şöyle konuştu: “Özellikle bu çalışmalarımıza İnegöl’den başlıyoruz. Bu eğitimden alınacak belge ile üretilen ormanlardaki ürünler tüm dünyada daha aranılan ürün olacaktır. Daha iyi satılacaktır. Dolayısıyla İnegöl`den başlamamız, özellikle mobilya ihracatında önemli bir yeri olan İnegöl içinde, ormanlarımıza böyle bir belgenin alınması, İnegöl sanayisi için büyük bir katkı yapacağını düşünüyoruz. Bu maksatla ormanda çalışanlara eğitim veriyoruz.”

Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde bu güne kadar 2 bin ormancıya eğitimler verdiklerini belirten Coşkun, “Bu eğitimler öncelikle işçi sağlığı iş güvenliği, ağaç kesim tekniği şeklinde devam ediyor. Sadece işçilere eğitim vermekle kalmıyoruz. Ormanları yöneten, bizzat ormanda damga yapan orman işletme müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, mühendislerimiz ve tüm teknik elemanlarımıza da o eğitimleri veriyoruz. Bizim gayemiz ormanları koruyup gelecek nesillere en sağlıklı şekilde aktarabilmek. Bu belgeyi aldığımız zaman bir noktada kendimizi uluslararası normlara uygun olarak ormanlarımızı yönettiğimizin tescilini sağlamış olacağız” dedi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00