SİGARA İÇENLERE 9 ŞUBAT ÇAĞRISI

SİGARA İÇENLERE 9 ŞUBAT ÇAĞRISI

Sigaranın sebebiyet verdiği hastalıklar nedeniyle Türkiye’de her 6 dakikada bir insanın hayatını kaybettiğini belirten İnegöl Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Doktoru Hayrettin Göçmen, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü’nde vatandaşları sig

İnegöl Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Doktoru Hayrettin Göçmen, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü öncesi bazı açıklamalarda bulundu. Göçmen, sigara kullanan vatandaşların bir an önce sigarayı bırakmaları gerektiğini ifade etti.

 

ENJEKSİYONLA VERİLSE BİRKAÇ DAKİKADA ÖLDÜRÜR

Sigaranın içinde fare zehri ve katran dâhil olmak üzere 4 binden fazla toksik maddeyi içerdiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen, “Sigara, dünyada en çok zehirli maddeyi bir arada bulunduran madde olarak bilinir. Otobur hiçbir hayvanın yemediği bu denli zararlı olan bitki, maalesef dünyada en çok keyif amaçlı tüketilen ve ölümlerden en çok sorumlu tutulan bitkidir. 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen kişinin vücudunda 7 kilogram katran birikebildiği gösterilmiştir. İki adet sigarada bulunan zararlı maddeleri bir kişinin damarından enjeksiyonla verilmesi durumunda birkaç dakikada ölüm gerçekleşir. Son zamanlarda sigara içicilerinin bağımlılığını ve değişik aromalarla çekiciliğini arttırmak amacıyla bazı katkı maddeleri kullanılmakta ve tüketiminin arttırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunulmaktadır” dedi.

 

DÜNYADA HER 10 ÖLÜMDEN 1’İ SİGARA YÜZÜNDEN

Genel olarak dünya üzerinde ölen her on kişiden birinin sigara nedeniyle öldüğünü aktaran Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen, “Halen dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesi sigara kullanımı nedeniyle olmaktadır. Yılda 5,4 milyon kişi sigara kullanımının neden olduğu sağlık sorunları yüzünden ölmektedir. Acil önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına gelindiğinde tütün kullanımı nedeniyle ölen kişi sayısı 8 milyonu geçecektir. Benzer şekilde Türkiye’de her 6 dakikada bir kişi, günde 275, yılda ise en az 100 bin kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir. Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak değerlendirilmektedir. Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yarattığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamak, özellikle de çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere yeni başlayacakları önlemek ve başkasının içtiği sigaranın dumanından oluşan pasif etkilenimi engellemektir. Hekimliğin en önemli ve asli görevi ‘koruyuculuk hizmeti’ olması sebebiyle, sigara kullanımının önüne geçmek en etkili en ucuz ve en başarılı koruyucu hekimlik hizmeti olacaktır” dedi.

 

SİGARAYI BIRAKMAYA DAVET EDİYORUM

Hastanede sigarayı bırakmak için hizmetlerin olduğunu belirterek vatandaşların sigarayı bırakmasına yönelik temennilerde bulunan Hayrettin Göçmen, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle tüm halkımızı sigarayı bırakmaya ve sigaradan uzak durmaya davet eder, bu amaçla destek isteyen herkese hastanemizin Sigara Bıraktırma Polikliniğinde yardımcı olacağımızı belirtiriz. Sigarasız ve sağlıklı günler dileğimizle” dedi.

 



  • BIST 100

    10111,02%0,28
  • DOLAR

    32,38% -0,12
  • EURO

    34,70% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2408,15% -1,09
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00