SİGARAYI SAKIN DENEMEYİN!

SİGARAYI SAKIN DENEMEYİN!

Turgutalp Anadolu Lisesinde madde bağımlığına ilişkin seminer veren Yeşilay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yaşar Dursun Ay, sigarayı deneyen 4 kişiden 3`ünün bağımlı hale geldiğini söyledi.

 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu madde bağımlılığı ile mücadele programı kapsamında Yeşilay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yaşar Dursun Ay tarafından Turgutalp Anadolu Lisesi’nde bir seminer verildi.  Seminerde öğrencilerin madde bağımlılığı konusunda bilgilerini artırmak ve maddeye karşı mücadele konularında önemli bilgiler verildi.

‘İHTİYACIMIZ OLAN BİR KONU’

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Turgutalp Anadolu Lisesi Müdürü Avni Okumuş, “Madde bağımlılığıyla mücadele konusu gerçekten son zamanlarda ihtiyacımız olan bir konu. Bu anlamda Yeşilay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yaşar Dursun Ay, İnegöl’ümüzde 8 okulumuzda bilgilendirme toplantıları yapacaklar. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

‘MÜCADELE KOMİSYONU OLUŞTURULDU’

Madde bağımlılığı ile ilgili komisyon kurduklarını belirten Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “Madde bağımlılığıyla mücadele edilmesi için İlçe Milli Eğitim Şube Müdürümüz Ali Doğru başkanlığında bir komisyon kurduk. Bu komisyon tarafından madde bağımlılığıyla mücadele konusunda değişik etkinlikler icra edilecek. Bu konu da ilk olarak Yeşilay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yaşar Dursun Ay tarafından bir seminer verilecek. Biliyorsunuz maalesef uyuşturucu belası bütün dünyanın olduğu gibi ülkemizin de müzmin baş belalarından birisi. Bu bir özenti ile başlıyor. Önce sigara, sonrasında da sigaranın içerisine değişik uyuşturucu maddeleri koyuyorlar. Bu işin ilk başlangıcı sigara... Sigara içimi her okuldaki gençlerimizde var. Onu da göz ardı etmemek lazım. Demek ki bu işin başlangıcı maalesef bilerek veya bilmeyerek sigarayla başlıyor. Uyuşturucu belasına duçar olanların akıbetinin ne olduğunu, ne tür felaketlere sürüklendiğini, ondan sonra çırpınsa bile kurtulamadığını, hayatlarının heder edildiğini televizyonlardan görüyorsunuz. Bu durumlara düşmemek için çok dikkatli olmak lazım. Sadece sizler değil, sizler burada eğitim alıyorsunuz, bilinçli gençlersiniz. Bu bilgilendirmeyi alarak diğer gençlerin, dışarıdaki insanların da bu kötülüklere düşmemesi, bundan korunma için sizler yardımcı olacaksınız. Bir insanlık vazifesi olarak siz bu kötü alışkanlıklara düşme meyilli olan insanlara da engel olmaya çalışacaksınız. Çünkü bizim değerlerimiz bunu gerektiriyor. Yani sizden biri bir kötülük gördüğünde onu önce eliyle düzeltsin, olamazsa diliyle düzeltsin. Bu bizim inancımızın içinde var olan bir şey. O nedenle biz istiyoruz ki, değerli hocalarımız aracılığıyla bu uyuşturucu ve sigara belasının ne kadar kötü bir şey olduğunu, bunlara bulaşanlarının sonlarının ne olduğunu gençlerimiz iyice bilsinler ve öğrensinler. Bu anlamda ilk olarak 8 lisemizi programa alabildik. 2 gün içinde bu seminerler verilecektir. İleriki zamanlarda kalan diğer liselerimize öncelik olmak kaydıyla diğer okullarımızda da bu tür seminerler verilecek” şeklinde konuştu.

SİGARAYI DENEYEN 4 KİŞİDEN 3’Ü BAĞIMLI OLUR

Birinci Dünya Savaşı sonunda düşman gemilerinin istiklal ve mücadele azmini söndürmek için getirdikleri içki ve uyuşturucu maddelerini özellikle gençlere dağıttığını belirten Ay, “Türk varlığını içten çökertmek için alkol ve uyuşturucu maddelerin yol açtığı bu faciayı gören vatansever aydınlar, 5 Mart 1920 tarihinde ‘Hilâl-i Ahdar’ adıyla Yeşilay Cemiyetini kurdular. Sigarayı 1 kez deneyen 4 kişiden 3’ü bağımlı hale gelir. Nikotin zihni ve ruh halini değişikliğe uğratır. Nikotin bağımlılığı esrar, eroin, kokain, alkol bağımlılığından 8 kat daha fazladır. Sigara içenlerin, alkol ve uyuşturucu maddeye de geçiş yapma ihtimalleri daha yüksektir. Akciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık yüzde 90’ı sigaradan kaynaklanmaktadır. Sigara, koroner damarları tıkayarak kalp krizini yüzde 20-70 oranında arttırmaktadır. Sigara damarları bozar ve damar tıkanıklığına neden olur. Sigarayı bırakanlarda kalp krizi geçirme tehlikesi bir yıl içinde yüzde 50 azalır. Türkiye’de 17 milyon sigara bağımlısı var. Sigaradan yılda 100 bin, günde ise 270 ölüm oluyor. Tüm ölümlerin yüzde 41,6’sı demektir. Her içilen sigara insan ömrünü ortalama olarak 11 dakika kısaltıyor. Bu süre, genetik ve diğer hastalıklara bağlı olarak artıp azalıyor. 17 milyon kişinin 4 milyonu ömründen 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecek. Sigaranın ömrü ortalamada 12 yıl kısalttığı saptanmıştır. Erken doğum ve düşüklerin yüzde 80’i, beyin tümörlerinin yüzde 99’unun, beyin kanamalarının yüzde 85’inin, akciğer kanserlerinin yüzde 97’sinin, gırtlak kanserlerinin yüzde 98’inin kaynağı sigaradır. Dünyada; en sık görülen, en çok öldüren, en fazla sakat bırakan ve en fazla tedavi maliyetlerine neden olan hastalıklar, sigaranın neden olduğu hastalıklardır. Dudaklarımıza dumanın değdiği andan itibaren 8 saniyede beyne ulaşan nikotin, her nefes sigara çekiminde yaklaşık 50 bin beyin hücremizin ölümüne sebep olur ve bu ölen hücreler asla yenilenmez. Tütündeki 300’e yakın radyoaktif madde beyin hücreleri dışındaki hücreleri de perişan etmektedir. Hamile anne sigara içerse bebek yeterli oksijen alamaz. Hamileliğinde sigara içen annelerin bebekleri; yüzde 10-15 oranında eksik kilolu ve yine aynı oranda zekâ geriliği ile doğmak zorunda kalıyorlar. Tiryaki erkeklerin genlerinden ‘P54’ geni yok olduğu için çocuklarının ileri yaşlarda kanser olma ihtimali hiç sigara içmemiş bir babanın çocuklarına göre 5 kat fazladır. Dünyada yılda 5 milyon kişi sigaranın neden olduğu hastalıklar sebebiyle ölüyor. Gelecek 30 yılda sigara; AIDS, tüberküloz, trafik kazası, anne ölümleri, intihar ve cinayetlerin toplamından daha fazla öldürecektir” ifadelerini kullandı.



  • BIST 100

    10162,29%1,16
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,69% -0,29
  • GRAM ALTIN

    2389,86% -1,34
  • Ç. ALTIN

    3867,20% -0,50