SİGORTA PRİM ZAMMI MAĞDUR ETTİ

SİGORTA PRİM ZAMMI MAĞDUR ETTİ

Kocaağa Sigorta Aracılık Hizmetleri firma sahibi Rıdvan Kocaağa, trafik sigorta primlerindeki artışların, sigorta acentelerini de vatandaşları da mağdur ettiğini söyledi.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rıdvan Kocaağa, ?Bundan birkaç ay öncesine kadar hasar yapan müşterinin primi yüksek, hasar yapmayanın ise indirimli ve makul seviyede çıkıyordu. Ancak bazı meslek federasyonlarının şikâyetleri nedeniyle prim tarifelerinde bazı düzenlemelere gidildi. Bu düzenlemeden sonra sigorta şirketleri aldıkları 2 bin lira primle, 10 bin liralık başarı tahsil edemedikleri için bu sefer hasar yapmayan kişilerin primlerini yükselterek, bu zararı karşılamaya çalıştı. Kusurlu araç sürücüsünün sigorta primini, kusursuz,hiç kaza yapmayan araç sahibinin üzerine yüklenmesi söz konusu oldu. Çünkü kaza yapan araçta hasar oluşsa da, maksimum ödeyebileceği prim belirli. Sigorta şirketlerinin dengesi bozuldu? dedi.

 

ÜST LİMİT TARİFESİ ACENTELERİ VURDU

Kocaağa, gelecek yıl poliçe fiyatlarında artış yaşanabileceğine dikkat çekerek vatandaşların mağdur olmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.Türkiye´de faaliyet gösteren yaklaşık 16 bin acentenin kâr amacının yanı sıra sosyal adalete katkı için kamusal bir görev üstlendiğini söyleyen Kocaağa, trafik sigortası prim tarifesinin 2008´den itibaren serbest bırakıldığını, teminatların Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlendiğini, prim miktarını ise sigorta şirketlerinin saptadığını belirtti. Kocaağa, bunun yanında serbest tarifede sigorta şirketlerinin müşterilerin hasar frekansına bakarak fiyat oluşturduğunu, acentelerin kaza halinde öngörülen hasarları müşterilere ödediğini ifade etti.     

 

ÜST LİMİT ŞİRKETLERİ ZARAR ETTİRDİ

Bazı meslek federasyonlarının şikâyetleri nedeniyle prim tarifelerinde bazı düzenlemelere gidildiğini kaydeden Kocaağa, ?Trafik sigorta poliçelerinde üst limit uygulamasıyla sigorta şirketleri zarar etti. Örneğin bir kamyonetin primi eskiden üst limit gelmeden önce 8 bin liraya kadar çıkıyordu. Caydırıcı oluyordu. Bu kalkınca hasar yapsa da yapmasa da maksimum ödenen bedel 2 bin lira. Sigorta şirketleri aldıkları 2 bin lira primle 10 bin liralık hasarı tahsil edemedikleri için bu sefer hasar yapmayan kişilerin primlerini yükselterek, bu zararı karşılamaya çalıştı. Kusurlu araç sürücüsünün sigorta primini, kusursuz, hiç kaza yapmayan araç sahibinin üzerine yüklenmesi söz konusu oldu. Çünkü hasar yapsan da maksimum ödeyebileceğin prim belirli. Oraya bir sınırlama getirildi. Sigorta şirketlerinin dengesi bozuldu? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07