SİGORTA SİSTEMİ ÖZELLEŞTİRİLİYOR

SİGORTA SİSTEMİ ÖZELLEŞTİRİLİYOR

Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl Temsilciği Basın Sözcüsü Erman Açıkgöz, 1 Nisan´da işleve girecek ve zorunlu katılım sağlanacak olan Bireysel Emeklilik Sisteminin, sigorta sisteminin özelleştirilmesinin ilk adımı olduğunu belirtti.

Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl Temsilciği,tüm kamu çalışanlarının 1 Nisan 2017 itibariyle dâhil olacakları Bireysel Emeklilik Sistemine tepki gösterdi. İlçe Temsilciliği Basın Sözcüsü Açıkgöz, zorunlu katılım sağlanacak olan sistemin kamuoyunca yeteri kadar anlaşılamadan yürürlüğe sokulduğunu ifade etti.

 SİGORTA SİSTEMİ ÖZELLEŞTİRİLİYOR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl Temsilciği Basın Sözcüsü Erman Açıkgöz, ?Tüm vatandaşlarımızı kapsayan kısa adı BES olan zorunlu bireysel emeklilik sistemine 1 Nisan itibariyle kamu çalışanlarıda dâhil olacaktır. Aslında ülkemizde 2001 yılından beri uygulanan bu sistem TBMM tarafından çıkartılan düzenleme ile katılımı zorunlu hale getirildi.Hükümetimizin ilk katılımını zorunlu tuttuğu daha sonra ilk 2 ay içinde çalışanın kayıpsız olarak ayrılabileceği sistem ne yazık ki tam anlamıyla kamuoyunda anlaşılamadan yürürlüğe girmiştir. Ülkemizin yoğun gündemi arasında yer bulamamış bu sisteme 1 Nisan itibariyle yaklaşık 3 milyon kamu emekçisi de dâhil olacaktır. Genel Sağlık İş Sendikası olarak İnegöl Devlet Hastanesi´nde çalışan yaklaşık 200 kişiyle birebir görüşerek yaptığımız ankette bizlere göstermiştir ki emekçilerin büyük çoğunluğu (yüzde 51,6) bu sistemle alakalı bilgi sahibi değildir. Konu hakkında bilgi sahibi olan çalışanların ise yüzde 57´si Bireysel Emeklik Sistemini faydalı bulmuyor. Genel Sağlık İş Sendikası olarak konuyu derinlemesine incelediğimiz zaman gördük ki bu sistem sade ve sadece sermaye sahibi sigorta şirketlerine daha çok kazandırmak üzerine kuruludur ve ne yazık ki sosyal sigorta sistemimizin özelleştirilmesinin ilk adımıdır? dedi.

 MADDİ ZARARA YOL AÇACAK

Genel Sağlık İş Sendikası´nın bu uygulamaya karşı olduğunu belirten Açıkgöz, ?Uygulamaya başlanacak sistemde çalışanların ücretlerinden yüzde 3 oranın da kesinti yapılacaktır. Ancak bakanlar kurulu bu kesintiyi yüzde 6´ya kadar arttırmaya yetkili konumda. Çalışanların sistemden tam anlamıyla faydalanabilmeleri için 10 yıl prim ödemeleri ve 56 yaşını doldurmaları gerekmekte. Yani 20 yaşındaki bir çalışan emeklilik sistemine yatırdığı kendi birikimlerinin yanında devlet katkısından faydalanabilmek için yaklaşık 36 yıl beklemek zorundadır. Bu süreyi beklemeden sistemden çıkanlar devlet katkısından sınırlı biçimde yararlanacak. Bu da çalışanların geçen süredeki enflasyon oranına göre maddi olarak zarara uğramalarına sebep olacaktır. Son 10 yılda diğer birikim aracı olarak kullanılabilecek yatırım araçlarındaki artışa bakıldığında bu sistemin ekonomik kazanım sağlamayacağı açıktır. Genel Sağlık-İş olarak, sosyal devletin gereği, bir kamusal hak olan emeklilik sisteminin BES yoluyla özelleştirilmesinin önünün açılmasına bir karşı çıkıyoruz. Kendi talepleri olmaksızın BES´e dâhil edilen ancak sistemde kalmayı tercih etmeyen çalışanlar sendikamızın hazırlamış olduğu ?´Bireysel Emeklilik Sistemi´nden çıkış ve sözleşmeden cayma dilekçesi´ örneğine tüm temsilcilerimizden ve www.genelsaglikis.org.tr ulaşabilirler? şeklinde konuştu.

 Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07