www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Şirketlere Ceza Uyarısı

Şirketlere Ceza Uyarısı

İş Güvenliği Uzmanı Yavuz Doğan, risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3 bin lira, işyerinde hekim bulundurmayana ise 5 bin lira para cezası uygulanacağını söyledi.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası, üyelerine yönelik yeni iş güvenliği kanunu hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi. İş Güvenliği Uzmanı Yavuz Doğan tarafından verilen seminerde; risk analiz raporları, iş hekimi ve iş güvenliği uzmanı konularında mobilyacılar bilgilendirildi.

TÜM İŞYERLERİNİ KAPSIYOR, KAÇARIMIZ YOK

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “İşçi sağlığı ve işçi güvenliği ile ilgili devletin yaptığı harcamaların aldıklarından fazla olduğu anlaşılmış ve bu tedbirleri almış bulunmaktadır. Bir firma bir işçi dahi çalıştırsa, hatta sadece kendisi dahi çalışsa risk analizi yaptırmak zorundadır. Kanun tüm işyerlerini kapsıyor, bundan kaçarımız yok.  Bir an önce risk analizimizi yaptıralım” dedi.

RİSKLERİN ANALİZ EDİLMESİ GEREKİYOR

İş Güvenliği Uzmanı Yavuz Doğan ise, risk analizi konusunda mobilyacıları bilgilendirdi. İş sağlığı ve güvenliği açısından alınması gereken tedbirlerin belirlenmesinde en kritik aşamanın risk değerlendirmesi olduğunu belirten Doğan; “İşyerleri risk analizi yaptırmak zorunda. Yeni yıldan itibaren bütün işyerleri için risk değerlendirmesi yapma şartı getirildi. Bu kapsamda, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bunların riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilmesi gerekiyor. İşte bütün bu risklerin derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalara risk değerlendirmesi diyoruz. Bu yapılırken şu hususlar dikkate alınacak; belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu, kullanılacak iş ekipmanıyla kimyasal madde ve müstahzarların seçimi, işyerinin tertip ve düzeni, genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu”.

TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE HEKİM ZORUNLU

Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işveren hakkında 3 bin lira para cezası uygulanacağını da kaydeden Doğan, şöyle devam etti: “Eğer takip eden aylarda da bu yapılmazsa, her bir ay için 4 bin 500 lira idari para cezası uygulanacak. Cezaların tahakkuku 2013 Ocak ayı itibariyle başlayacak. Bu arada 10 kişiden az çalışanı olup da az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, risk değerlendirmesini işveren de yapabilir. Değerlendirme bir rapor halinde işyerinde muhafaza edilmeli. Tehlikeli işyerlerinde hekim zorunlu oldu. Bütün işyerleri işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştıracak. Fakat işyerindeki çalışan sayısına ve tehlike durumuna göre bazı işverenler sürekli uzman istihdam etmek yerine dışarıdan hizmet alabilecek. Çok tehlikeli işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikelide (B) sınıfı, az tehlikelide (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı çalıştırılacak. Ayrıca bütün tehlike sınıflarındaki işyerleri işyeri hekimi istihdam edecek ya da dışarıdan hizmet alacak” dedi.

5 BİN LİRA PARA CEZASI VAR

Doğan, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurmayanlara verilecek olan cezalara da değinerek, “İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı yükümlülüğünü ihlal eden işverenler hakkında görevlendirilmeyen her bir uzman ve hekim için 5 bin lira, bu devam ettiği sürece de ayrıca her ay için 5 bin idari para cezası uygulanacak. Yasayla ilgili en çok tartışılan konulardan birisi, ücretini işverenden alan hekim ve uzmanın, işvereni gereği gibi denetleyip denetleyemeyeceğidir. Yasa, meslek etiği ve bağımsız bir anlayışla denetim yapılmasını öngörüyor. Fakat uygulamada bu hassasiyet korunabilecek mi, onu zaman gösterecek. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları; görevlendirildikleri işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirecek. Bildirilen hususlardan hayati tehlike arz edenlerin işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde, bu hususu bakanlığa bildirecek. Hizmet sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, bu tür hizmetlerin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumlu olacaklar. Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının yetki belgesi askıya alınacak” diye konuştu.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19