www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Siyah buza dikkat

Siyah buza dikkat

İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, yaklaşan kış mevsimi öncesi sürücülere uyarılarda bulundu.

İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, sürücülerin araçlarına takacakları kış lastikleriyle yalnızca sürüş güvenliği sağlamakla kalmayıp, kendi can güvenliklerini de artıracaklarını ifade ederek,?Yönetmeliğe göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların 01 Aralık-01 Nisan arasında kış lastiği kullanımı zorunlu. Ticari araç takmalı özel araç takmasa da olur gibi bir imaj trafik güvenliği açısından çok tehlikeli durumlar oluşturur. Çünkü yolumuz aynı yol. Karda, buzda tüm araçlar kayacağı için özel üretilmiş kar lastiği kullanmak, yasal mecburiyetin yanında can ve mal güvenliğimiz içinde önemlidir. Kar yağışı durduğu için buzlanma riski yüksek. Sürücülerimiz araçlarına kış lastiklerini derhal takmalıdır? dedi.

4 LASTİĞİN TAMAMI KIŞ LASTİĞİ OLMALI

Bazı sürücülerin daha ekonomik olacağı düşüncesiyle araçtaki lastiklerin sadece ikisini kış lastiğiyle değiştirdiğini belirten Korkmaz, ?Bu çok yanlış bir düşünce. Dört lastiğin farklı olduğu durumlarda aracın ön ve arka lastikleri arasındaki sürüş özellikleri farklılaşmaktadır. Ani fren yapma, viraj alma gibi manevralarda aracın kontrolü zorlaşır. Onun için araçtaki 4 lastiğin tamamı kış lastiği olmalı. Hatta kışın değiştirilecek yedek lastiğin bile kış lastiği olması zorunludur. Sürücünün ve aracın güvenli yolculuk yapabilmesi için aracın kış koşullarına uygun bakımının yapılması ve kış lastiğinin kullanılması şarttır? şeklinde konuştu.

?SİYAH BUZ?A DİKKAT

?Aracınızda zincir, çekme halatı gibi gerekli ekipmanların bulunduğundan emin olunuz? diyerek konuşmasını sürdüren Korkmaz, ?Trafikteyseniz özellikle de büyük araç kullanıyorsanız güvenli bir yerde beklemelisiniz. Trafik sınırlamalarına mutlaka uyunuz. Donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken gibi meteorolojik olaylar ve kar fırtınasından sonra temizlenen yollar ıslakmış gibi görünür, gerçekteyse yol ?siyah buz´ olarak adlandırılan ince bir buz tabakasıyla kaplanır. Siyah buz, her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakasıdır. Yollar temizlendi diye gaza basmayın. Özellikle köprü ve rampalar siyah buz tuzağıdır. Soğuk ve kar yağışlı kış günlerinde kent merkezlerinde, şehirlerarası yollarda, açık alanlarda, köprülerde, hemzemin geçitlerinde ve tünellerde gizli buzlanma olabilir. Gizli buzlanmaya karşı dikkatli olunmalı, takip mesafeleri artırılmalı ve hız yüzde 50´ye yakın düşürülmelidir? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25