SOBACILAR YOK SATIYOR

SOBACILAR YOK SATIYOR

Havaların aniden soğuması, Sobacılar Çarşısında hareketliliği arttırdı. Vatandaşlar sobacılara akın ederken, doğalgaz kullanan birçok vatandaşın da zamlardan sonra sobaya yöneldiği öğrenildi. Sobacı esnafı ise vatandaşı acele etmeleri konusunda uyararak,

Soğuk havaların aniden bastırması ve vatandaşların kışa hazırlıksız yakalanması, sobacılar çarşısında hareketliliği arttırdı. Soğuk kış günlerinin en çok ihtiyaç duyulan gereksinimi sobalara talep artarken, doğalgaza gelen zamlar nedeni ile de vatandaşların sobaya yöneldikleri öğrenildi. Soba ve soba aksesuarları alan vatandaşlar, genellikle ucuz olan model ve markaları tercih ederek,ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar. Yaşanan bu yoğunluk, Bursa’daki soba fabrikalarında da çalışanların mesai yapmasına neden olurken, esnaf mal bulamamaktan şikâyetçi.

Geç Kalan Soba Bulamayacak

Sobacılar çarşısında esnaflık yapan Erkan İdil, soba piyasasının çok hareketli olduğunu söyledi. Özellikle Doğalgaza gelen zamların ardından insanların adeta sobaya akın ettiğini anlatan İdil; “Tabi bizim açımızdan iyi oluyor, ama bir de sobacıların ellerindeki imkânları dahilinde stokladığımız mallar yetersiz kalıyor. Yetersiz kaldığı için sıkıntı oluyor. İnsanların soba alma düşünceleri varsa, bir an önce almalarını tavsiye ederim. Eğer geciktirirlerse sobasız bile kalabilirler” dedi.

Ucuz Sobaya Rağbet Var

İdil, senenin sadece 1 ayı yoğun çalıştıklarını ve kalan 11 ayda yattıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: “Tabi bu yoğunluk olacak, soğuklar özellikle ilk başladığında her yıl karşılaştığımız yoğunluk. Ama bu yıl soğukların beklenmedik bir anda aniden bastırması ve doğalgaza gelen zam soba satışlarını uçurdu. Satışlar güzel, ancak vatandaş hep uygun fiyatlı ürünlere kaçıyor. Hep ucuz olsun mantığı var, insanlar iyisine kötüsüne bakmıyor.”

Soba satışlarına üretimin yetişemediğini de anlatan İdil, Bursa’daki toptancıların soba yetiştiremediğini söyledi. Eskişehir’de bulunan iki soba devinin sektör değişikliğine gitmesinin de piyasaya büyük etki ettiği duyuran İdil, “Çünkü Bursa’da yapılan soba Türkiye’nin dört bir yanına gidiyor. İnegöl’e gelen sobaların da yüzde 90’ı Bursa’dan geliyor. Eskişehir’de bulunan iki tane soba devi sektör değişikliğine gitti. Bu da piyasayı çok etkiledi” diye konuştu.

Sobacılar çarşısında soba fiyatları ise 100 liradan başlayarak 500 liraya kadar çıkıyor.



  • BIST 100

    10324,54%0,56
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24