www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Sobalar yanmaya başladı

Sobalar yanmaya başladı

Kara kış etkisini tam anlamında göstermese de, İnegöl´de ısınmak için kömür ve odun yakan vatandaşlar sobacıların yolunu tuttu.

İnegöl´de ısınma ihtiyacının büyük bir kısmı doğalgaz ile sağlanırken, görüştüğümüz soba ve ekipmanlarını satan Erler soba sahibi Turgay Sayıcıer hala soba satışlarının devam ettiğini söyledi.
Köylerde soba devam ediyor
Kış aylarının yaklaşması ile birlikte havalar henüz soğumamış olsa da vatandaşlar hazırlıklarını sürdürmeye devam ettiğini ifade eden Turgay Sayıcıer;?Kışlık yiyecekler konserveler derken özellikle doğalgaz kullanmayan vatandaşlarda odun, kömür ve soba gibi hazırlıklar devam ediyor. Doğalgazın yaygınlaşması giderek kömürlü sobaların kullanımını azaltsa da soba kültürü devam ediyor. Kimi binalarda hiç doğalgaz olmamasından dolayı soba kurulmaya devam edilirken kimi doğalgazlı binalarda ise yeteri kadar ısınma sağlanmadığından dolayı ek olarak kömür sobaları yakılıyor. Özellikle doğalgazın henüz ulaşmadığı köylerde sobalar kışın tek ısınma aracı olurken, aynı zamanda köylü vatandaşlar bir çok işlerini soba ile hallettiklerinden soba kullanmaya devam ediyor.? diye konuştu.
Soba kültürü çok farklı
Ülkemizde sobaya ilginin hiçbir zaman bitmeyeceğini belirten Sayıcıer;?Doğalgazlı evlerde oturan vatandaşlarımız bile köylerinde olsun, bağ evlerinde olsun mutlaka soba yakıyorlar. Sobanın bizim kültürümüzde yeri ayrı. Fiyatlar vatandaşa yüksek geliyor. Geçen sene ki fiyatlara nazaran yüzde 20 civarında yüksek bir fiyat var. Satışlara devam etmek için piyasada tutunabilmek için çalışıyoruz. Vatandaşların zaten ekonomik sıkıntıları var. Kış ayları yakıtla, giyecekle, hazırlıkla daha da sıkıntılı oluyor. Doğalgaz´ın yaygınlaşması her geçen gün talebi azaltıyor. Bir önceki yıla göre satışlarımızda azalma oluyor. Çoğunlukla köylerden vatandaşlar soba ve soba ekipmanlarını satın alıyorlar. Köylerimizde hem doğalgaz yok hem de soba ile birçok iş aynı anda yapılıyor. O yüzden soba tercih ediliyor" ifadelerini kullandı
Her geçen yıl müşteri azalıyor
Erler soba sahibi Turgay Sayıcıer her geçen yıl müşteri sayısının azaldığını dile getirdi. Geçen sene ile bu sene arasında yüzde 30 gibi bir fiyat farkı olduğunu dile getiren Sayıcıer; ?Vatandaşlarımız havaların sıcak devam etmesinden dolayı soba ya da sobada kullanılan malzemelerin alışverişlerine daha tam olarak başlamadı. Geçen seneki fiyatlarla bu sene ki fiyatlar arasında yüzde 30 gibi bir fark var. Hatta bizim alış fiyatımız arttığıiçin satış fiyatımızda buna bağlı olarak arttı. Vatandaşlar ürünleri pahalı buluyor. Çok pahalı bu fiyatlar neden böyle diye söylenen müşterilerimiz var.? dedi.

Doğalgaz Fiyatındaki Artış Soba Satışlarına Yaradı

Soba satışlarının ısınma bedeline bağlı olarak artış gösterdiğini anlatan Soba satıcısıSayıcıer; ?Şuanda satışlarımızda yükselme var. Doğalgaz ve jeoteremal fiyatlarındaki artış insanları sobaya yöneltti. Geçtiğimiz yıllarda sobayı kırsal kesimden gelen insanlara satıyorduk. Bu yıl ise sobaya şehir merkezinden de talep var.? dedi.
Fiyatlar fırınlı sobalar ile Fırınsız Sobalar Arasında değişiyor

Fiyatların sobanın modeline göre de değişim gösterdiğini ifade eden Sayıcıer, ?Fırınlı sobalar 400 lira ile 1000 lira arasında, fırınsız sobalar ise 450 lira ile 1200 lira arasında değişiyor. Evlerinde doğalgaz ile ısınan kişiler de doğalgaz ısınma sistemine destekçi olarak soba tercih ediyor. Değişen mevsimle birlikte evlerinde soba kullananlar, bacalarına fırdöndü takmalı zehirlenme olaylarının önüne geçebilmek için baca temizliği ile birlikte soba borularının da temizliğine dikkat edilmesi gerekir.? diye konuştu

Haber Merkezi



  • BIST 100

    8845,48%0,43
  • DOLAR

    32,27% 0,31
  • EURO

    35,10% 0,69
  • GRAM ALTIN

    2274,37% 0,94
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51