SOMUNCU BABA GELENEĞİ SÜRDÜ

SOMUNCU BABA GELENEĞİ SÜRDÜ

Kandillerde Somuncu Baba anısına Somuncu Baba Ekmeği dağıtımı yapan Hulusi Efendi Vakfı, yatsı namazı sonrası İshakpaşa Camii'nde 750 adet somuncu baba ekmeği dağıtarak bu kandilde de geleneğini bozmadı.

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı’nın geleneksel hale getirdiği Somuncu Baba sebil ekmeği dağıtımı, yılın son kandili olan Berat Kandili’nde de sürdü. Yatsı namazı sonrası İshakpaşa Cami içerisinde bulunan stantta vakıf üyeleri tarafından 750 adet ekmek dağıtımı yapıldı.

 

SOMUNCU BABA KİMDİR?

Somuncu Babanın kim olduğu ile ilgili bilgiler veren vakıf gönüllüsü Recep İhtiyar, “Somuncu Baba olarak bilinen Şeyh Hamid`i Veli Hazretleri Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşamış olup Miladi 1331 tarihinde Kayseri`nin Akçakaya Köyünde doğmuştur. Anadolu`yu manevi fatih için gelen Horasan erenlerinden Şemsettin Musa Kayserinin oğludur. Soyu Peygamber Efendimize ulaşır 24. kuşaktan torunudur seyyiddir. Zamanında Padişah Yıldırım Bayezid Han Niğbolu zaferini kazanınca Allah`a şükür nişanesi olarak Bursa Ulucami`ni yaptırmıştır. Ulu Camii`nin açılış hutbesini Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri okumuş hutbede Fatiha süresini yedi farklı şekilde yorumlamıştır” dedi.

 

EKMEKLER İNSANA HİZMET ANLAYIŞININ HEDİYESİDİR

Somuncu Babanın hizmet fikriyatını çağımıza taşıyan en önemli şahsiyetin 12. kuşaktan torunu olan Es Seyyid Osman Hulusi Efendi olduğunu ifade eden İhtiyar, “Hayatı boyunca kendini insanlığa hizmete vakfeden Hulusi Efendi, mutasavvuf ve şairdir. Eğitim sağlık ve kültür hizmetlerine büyük önem vermiş 1986 yılında kendi adıyla Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfını kurmuştur. Şeyh Hamid`i Velinin anısını yaşatmak için yıllardır Ramazan aylarında ve kandil gecelerinde devam ettirilen geleneği sürdüren vakfımız Hulusi Efendi`nin misafirperverlik sevgi ve hoşgörünün de timsali olan Somuncu Baba`nın anısını da yurt genelinde dağıtılan ekmeklerle yaşatmaktadır. İkram edilen Somuncu Baba ekmeği insana hizmet anlayışını benimseyen Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi vakfının bir hediyesidir. Bu düşünceyle mübarek Mevlit Kandilinin bütün insanlığa huzur barış ve saadetler getirmesini Allah`tan niyaz ederim” şeklinde konuştu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07