SORUNSUZ BİR HAMİLELİK İÇİN ÖNERİLER

SORUNSUZ BİR HAMİLELİK İÇİN ÖNERİLER

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Başhekimi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kır, bahar aylarında hamileliği daha rahat bir şekilde geçirmek için önerilerde bulundu.

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Başhekimi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kır, bahar aylarında hamileliği daha rahat bir şekilde geçirmek için önerilerde bulundu.

 

BAHAR BESLENME İÇİN İDEAL

Bahar ayları ile birlikte meyve ve sebze çeşitlerinin artmasının hamile kadınların daha sağlıklı beslenmelerine fırsat sağladığını ifade eden Op. Dr. Mustafa Kır, “Böylelikle hamilelerin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alma şansı yükseliyor. Bebeğin gelişimi için yeterince protein ve kalsiyum alınması da çok önemli. Örneğin baharın habercisi olan çilek, içeriğindeki bol miktarda C vitamini, kalsiyum, demir ve potasyum nedeni ile hamileler için baharda zengin bir besin kaynağıdır” dedi.

 

EGZERSİZİN ÖNEMİ

Bahar aylarında hamilelerin yapabileceği sporlardan en uygununun yürüyüş olduğuna da vurgu yapan Kır, “Anne adayını fazla yormayan yürüyüş, sorunsuz gebeliklerde sağlık açısından da problem yaratmıyor. Ayrıca yüzme, tıpkı pilates ve yoga gibi hamilelik konusunda bilinçli çalıştırıcılar tarafından, tercihen doktor kontrolünde yapıldığında iskelet ve kas yapısını doğuma ve doğum sonrası değişikliklere hazırlayabilir. Hatta bu sayede pelvis kemik ve kas yapısını doğuma hazırlayarak uygun gebelerde normal doğumu kolaylaştırmak mümkündür. Ayrıca spor esnasında salgılanan endorfinler hamile ve bebeğinin duygu durumu üzerine çok olumlu etkiler yapar” diye konuştu.

 

AYAKKABINIZI DOĞRU SEÇİN

Mustafa Kır, kıyafet gibi günlük yaşamda ayakkabı seçiminin de hamileler için önemli olduğunu söyledi. “Çünkü gebelikte vücudun yük dağılımının bozulması, oluşan ödem ve ayak ağrılarının bu tabloya eklenmesi, ayakkabı seçimini daha önemli kılıyor” diyen Kır, “Hamile bir kadının damarlarında dolaşan kan hacmi yaklaşık yüzde 50 daha fazladır. Artan kan hacmiyle birlikte damarlarda da bir miktar genişleme olduğundan fazla olan sıvının bir kısmı doku içinde hücrelerin arasında birikir. Bu duruma ödem adı verilir. Şişlik olarak tanımlayabileceğimiz ödem hamile kadınların hemen hemen hepsinde belirli bir dereceye kadar görülür ve yaklaşık yüzde 75 kadında şikayet yaratacak boyutta olur. Bahar aylarında hamileler ödeme karşı bol su içmelidirler. Sanılanın aksine şişlik durumunda su içmek şişliği arttırmaz tam tersine azaltır. Önemli olan su içmeyi kısıtlamak değil onu hareket ettirmektir. Bu nedenle günde en az 8-10 bardak su için. Yine ödeme karşı ayaklarınızı havaya kaldırın. Gün içinde fırsat bulduğunuzda ayağınızı bir sandalye ya da benzeri nesnenin üzerine koyarak bir süre havaya kaldırın. Bunu her fırsatta yapmaya çalışın. Otururken bacak bacak üstüne atmayın. Eğer çalışıyorsanız akşamları evde mümkün olduğunca uzun oturun. Ayaklarınızı sarkıtarak oturmayın” dedi.

 

BAHAR ALERJİLERİNDEN KORUNUN

Bahar alerjileri konusunda da uyarılarda bulunan Mustafa Kır, şöyle konuştu: “Doğanın canlanması ile ot, ağaç ve çiçeklerin açmaya başlamasıyla atmosferdeki polen miktarı da artmaya başlıyor. Özellikle de alerjik bünyeli hamilelerin bünyelerine alerji olduğunu bildikleri ortamlardan ve baharda sık kullanılan kimyasal deodorant ve benzeri ürünlerden uzak durmaya çalışması önemlidir. Hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, öksürük ve baş ağrısı gibi belirtiler veren hamilelerde bu belirtilerin uzun sürmesi durumunda uzman bir hekime başvurmalarında fayda bulunmaktadır.”



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68