SREBRENİTSA KATLİAMI BİR SOYKIRIMDIR

SREBRENİTSA KATLİAMI BİR SOYKIRIMDIR

İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Şefik Memiş, 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa katliamının 21. Yıldönümünü yaşadıklarını belirterek Srebrenitsa katliamının bir soykırım olduğunu vurguladı.

 

Srebrenitsa´nın, Bosna Hersek´in doğusunda Sırbistan sınırına10 kilometreuzaklıkta bir Müslüman Boşnak kenti olduğunu belirten Şefik Memiş,  ?İsmini gümüş anlamına gelen Srebren kelimesinden alan kent, tarih boyu başta gümüş olmak üzere değerli maden rezervleriyle ve şifalı sularıyla ünlü bir kenttir. Srebrenitsakatlimıise, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı, Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı´nda Srpska Cumhuriyeti Ordusu´nun Srebrenitsa´ya karşı giriştiği Krivaya ´95 harekâtıesnasında, Temmuz 1995´te yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak´ın Bosna-Hersek´in Srebrenitsa kentinde General RatkoMladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır? dedi.

KATLİAM ÖNLENMEDİ

Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğünün belgelerle kanıtlandığına vurgu yapan Başkan Memiş, ?Bosna Sırp ordusunun dışında katliama ?Akrepler´ olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa´yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına ve 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığına rağmen, katliam önlenmemiştir. Srebrenitsa katliamı II. Dünya Savaşı´ndan bu yana Avrupa´da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa´daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır? şeklinde konuştu.

Katliamı yapanları lanetleyen Memiş, Srebrenitsa´da hayatını kaybedenlere Allah´tan rahmet diledi

SREBRENİTSA´DA NE OLDU?

Bosna Savaşı´nda Srebrenitsa ve çevresindeki 50 kilometrelik alan BM Güvenlik Konseyi tarafından ?güvenli bölge´ ilan edilmişti. Albay TomasKarremans komutasındaki Hollanda birliği de, ?güvenli bölgeyi hedef alabilecek saldırıları engellemek´ göreviyle Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari´de, üsse çevrilmiş bir fabrikaya konuşlandırıldı.Ancak 11 Temmuz 1995 günü RatkoMladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti ordusu Srebrenitsa´ya girdi. 8 bin 372 erkek öldürüldü. SrebrenitsaKatliamı´nın üzerinden tam 20 yıl geçti. Bugüne kadar toprağa verilenlerin sayısı 6 bin 241. 11 Temmuz´da, katliamın yıldönümünde kimlikleri tespit edilen 136 cenaze daha toprağa verilecek. Bugüne kadar bulunan ceset sayısı 7 bin. Diğer bin 372 kişiden hâlâ iz yok.Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa´yı 2007´de soykırım olarak nitelendirdi. Ancak Srebrenitsa´nın soykırım kabul edilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konyesi´ne sunulan tasarı Rusya´nın vetosuyla karşılaştı.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22