STRES KALBİ ZORLUYOR

STRES KALBİ ZORLUYOR

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Sadık Sunay, özellikle iş hayatına sıkça yaşanan stresin kalp hastalıklarını beraberinde getirdiğini söyledi.

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Sadık Sunay, günümüz toplumunun hastalığı olarak ifade edilen stresin kalbe olan olumsuz etkisi hakkında bilgi verdi.

                                 

STRESİN VÜCUDUNUZDAKİ ETKİLERİNİ ÖNEMSEYİN

Vücudun strese tepkisinin üç aşamada geliştiğini belirten Sadık Sunay, “Alarm tepkisi, direnme ve tükenme aşamaları olarak adlandırabileceğimiz bu aşamalardan kısaca şöyle bahsedebiliriz: Alarm aşaması, kişide fiziksel ve kimyasal değişmeler sonucunda kalp atışlarındaki hızlanma, tansiyondaki yükselme ve solunumdaki hızlanma ile gelişen ani adrenalin salgılanmaları ile tanımlanır. İkinci aşama olan direnme aşamasında ise; kaybedilen enerji, yeniden kazanılmaya ve bedendeki tahribat giderilmeye çalışılır. Kalp atışı, tansiyon, solunum düzene girer, kas gerilimi nispeten azalan birey, strese karşı koymak için çaba göstermeye başlar. Son aşama olarak tanımlanan tükenme aşamasında, bireyin gayreti kırılır ve davranışlarında ciddi derecede sapmalar ve hayal kırıklıklarının yaşandığı bir evreye girilir. Tükenme aşamasında da, parasempatik sinir sistemi etkindir” dedi.

 

DAMAR SERTLİĞİNİN NEDENİ STRES OLABİLİR

Sadık Sunay, stres yaşayan kişide gözlenen kalp atışlarındaki hızlanmanın sebebi olarak kan basıncındaki artışın bir tür damar sertleşmesi olarak bilinen ‘aterosklerozis’ hastalığının gelişmesinde hem öncü, hem de ilerletici rol oynadığını vurgulayarak; “Öte yandan stres nedeniyle artan sigara ve alkol tüketimi de mevcut durumun daha da kötüleşmesine sebep olurken; kimi kişilerde stresle artan kalori tüketimi, beraberinde metabolik sendrom ile diyabet hastalığı gelişim riskini de getirmektedir. Aynı zamanda mevcut kalp yetersizliği ve ritim bozukluklarının da kötüleşmesine ve tedaviye cevabın azalmasına neden olan stresin kadınlar üzerindeki etkileri erkeklerden daha ciddi seyir göstermektedir. Buna örnek olarak stresin tetiklediği kalp kası hastalığı olan “kırık kalp sendromu” sıklıkla kadınlarda görülür. Kalp kriziyle karıştırılabilen göğüs ağrısı ve EKG bulguları olan bu hastalıkta, kalp damarları tamamen normaldir. Hastalığın oluşumunda en önemli faktör ise strestir. Stresin ortadan kaldırılmasıyla ve destek tedavi ile hastalık geriler.

Tüm bu nedenlerden dolayı ağır stres altında bulunan kişilerin dönemsel olarak kapsamlı bir kardiyolojik muayeneden geçirilmesi uygun olacaktır” dedi.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22