www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Suiistimallere Davetiye Çıkarıyor

Suiistimallere Davetiye Çıkarıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın yaptığı düzenleme ile yapı ruhsatlarındaki mühendis ve mimarların imzalarının kaldırılması hakkında açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası İnegöl Temsilcisi Oğuzhan Uslu, alınan karar sonucu kontrol mekanizmasının ortad

İnşaat Mühendisleri Odası İnegöl Temsilcisi Oğuzhan Uslu, son düzenlemeyle yapı ruhsatlarından çıkarılan mühendis imzaları hakkında açıklamalarda bulundu.

 

SUİİSTİMALLERE DAVETİYE

Eski yönetmelikte yapı ruhsatı alırken 13 kişinin belgeyi imzaladığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası İnegöl Temsilcisi Oğuzhan Uslu, ?Eski sistemde yapı ruhsatında mal sahibi, müteahhit, şantiye şefi, mimar, inşaat, makine, elektrik, harita ve jeoloji mühendisi, yapı denetimi üstlenen firmalar ve belediyeden memuru ve müdür olmak üzere 3 imza ile birlikte toplam 13 imza yer alıyor. Bu kendi içerisinde sıkıntılar arz ediyordu. Mesela bir mühendis tatile veya bir iş nedeniyle şehir dışına çıkıyor. Ruhsat çıkarılması gerekiyor. Ben projemi, taahhütnamemi vermişim ama imza vermem gerekiyor. Burada olmadığım için ruhsat verilmiyordu. Çünkü ruhsatın üzerine benim haricimde kimse imza atamıyor. Beton atılması gerekir ama ruhsat çıkmadığı için atılamıyordu. Bu anlamda yeni yönetmelik prosedürlerin ve bürokrasinin hızlanması adına olumlu. İmza karmaşası vardı ama bununla ilgili de belediyeler belli bir noktaya kadar kolaylıklar sağlıyordu. Bürokrasi de dünya genelinde oldukça gerilerdeyiz. Bu anlamda bürokrasiyi azaltma anlamında devletimizin yapmış olduğu hamleyi açıkçası pozitif buluyorum. Lakin tam bu noktada yaptıkları düzenleme suiistimallere, imanı para olan insanlara davetiye çıkarıyor. İnegöl´de iş yapıyorum ama aynı zamanda da Türkiye´nin birçok yerinde iş yapıyorum. Van´da, İstanbul´da, Karabük´te iş yapıyorum. Orada ki belediye de çalışan memur beni tanımıyor. İnegöl Belediyesinde ben sıkıntı yaşamam ama her mimar ve mühendisin olduğu gibi benim evraklarım da piyasada. İnternette de indirdiği bir taahhütnameyle bu evrakı alıp, benim adıma Bursa´da bile yapmış olduğu statik projeyle belediyeden ruhsat alabilir. Bunun karşılığını da kendi alabilir. Bu anlamda belediyeden de size bir bilgi gelmez. Bir kontrol mekanizması yok. Olması da mümkün değil? dedi.

 

DEPREME DAYANIKSIZ YAPILAR HAZIRLAMAYA MÜSAADE EDİLİYOR

Mimarlık ve mühendisliğin bir prosedürden ibaret olmadığını ifade eden Uslu, ?Biz bir proje yapıyoruz ve altına imza atıyoruz. İnşaat mühendisi olarak mevzuatta olan yönetmeliğe göre depreme dayanıklı yapılar tasarlıyoruz. Tam bu noktada yeni yönetmelikle mimar ve mühendisi çıkardığımız da, bu mesleği okumamış, tahsilini görmemiş, icra etmemiş kişilerin bu projeyi hazırlamaya kalktığında önünde şuan engel yok. Bugün bir müteahhit dahi yanındaki personele ya da az çok youtube´dan video izleyerek statik proje hazırlamak mümkün. Lakin bu ucu bucağı olmayan, her şantiyede farklı sıkıntıların karşılaşılacağı, tamamen bilime dayalı bir meslek dalı... Dolayısıyla doğru yaptığını sanan arkadaşlar tarafından depreme dayanıksız yapılar hazırlamaya müsaade ediliyor. Vatandaş olarak direk tehlikeyle karşı karşıya kalmış oluyoruz. Ben bir proje hazırladım ve bunun altına imza atıyorum. Ülkemiz birinci sınıf deprem bölgesi. Allah muhafaza deprem esnasında yaşanan bir sıkıntı da, benim hazırlamış olduğum binada benden kaynaklı herhangi bir hasar oluştuğunda sorumlusu benim. Ama yeni yönetmelikle bu yok. Hukuksal bir durumda belediye ben taahhütnameyi bilirim diyecek. Ortada muhatap bulunamayacak. Bu yeni yönetmelikle 1999 yılı öncesine dönüldü. Ben sokaktan geçen bir vatandaşa dahi taahhütnameyi imza attırsam, yapı ruhsatı her türlü çıkacak. Bu yeni yönetmelik her türlü suiistimal edilebilir? şeklinde konuştu.

 

FİLLER TEPİŞTİ, ÇİMLER EZİLDİ!

Belediyelerde ki bürokrasinin azaltılması gerektiğini ama bunun otokontrolünün de sağlanması gerektiğini belirten Oğuzhan Uslu, ?Meslek kuruluşları bu otokontrolü sağlayabilir. Meslek odaları olarak daha önceleri yaptığımız proje kontrolü yapılabilir.  Şuan bu yok. Önceden projeler belediyelere gitmeden önce odalarda vize yaptırılıyordu. Meslektaşlarımızın gözünden kaçanlar bu kontrol sayesinde düzeltilebiliyordu. Bu eskiden zorunluydu. Maalesef bizim meslek odalarıyla, ülke siyaset arasında çakışma olduğu için tabiri caizse filler tepişti, çimler ezildi. Bu noktada bizim meslek odalarımız bu süreci takip edebilir. Meslek odaları kontrol noktasında devreye girebilir. Bürokrasinin azalmasına sevindik ama bu kadar boşluk oluşturulması, suiistimale açık olması ve bizim mesleğimizin zedelenmesi söz konusu. Bununla beraber vatandaşlarımız belki bir inşaat mühendisinin hazırlamamış olduğu proje üzerine dikilen bir binayı almak zorunda kalacak. Bunun farkına varmak lazım? diye konuştu.

 

E-DEVLET ÜZERİNDEN KONTROL

Uslu, ?Bizler mimar ve mühendisler olarak şantiyelerde şantiye şefi olarak sorumluluk almaktayız. Resmi olarak ruhsatlarda yer almakta. Şuanda yeni giren hizmete göre şantiye şefliklerimizi e-devlet üzerinden kontrol edebiliyoruz. Üzerimizde kaç tane şantiye bulunduğunu ve sorumluluğunu aldığımız yerleri görebiliyoruz. Bu hizmeti de üzerimizde ruhsatı çıkmış olan projeleri kontrol edebilmek adına e-devlet üzerinden kontrolü gerçekleştirilebilir. Ama kesinlikle bir kontrol mekanizması bulunması gerekmekte? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25