www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Süle´de eğitim semineri

Süle´de eğitim semineri

İnegöl Belediyesi´nin düzenlediği çiftçi eğitim seminerleri, Süle Mahallesi´nde düzenlenen toplantı ile devam etti.

İlçe Tarım Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen ve Aralık ayında startı verilen Çiftçi Eğitim Seminerleri, meyve ağaçlarında budama ve bitki zararlıları ile mücadele konularının işlendiği eğitimler ile devam etti. İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Ekren ve Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik´in de katıldığı eğitime, mahalle sakinlerinin ilgisi yoğun oldu.

2018 Tarımsal Açıdan Enteresan Bir Yıl Oldu

Eğitim öncesi mahalle sakinlerine hitaben bir konuşma yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren; ?İlçe Tarım Müdürlüğü, İnegöl Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz ile birlikte kış dönemlerinde bu tarz eğitimler veriyoruz. Kimi yerlerde uzun soluklu eğitimler, kimi yerlerde de gecelik seminerlerle kış sezonunu değerlendiriyoruz. 2018 yılı tarımsal açıdan çok enteresan bir yılda bizim açımızdan ve sizin açınızdan. Geçen yıl kış sezonunda kış şartlarını yaşamamamız, yani sıcaklıkların kış değerlerinin üzerinde seyretmesiyle birçok zararlı telef olmadı. Haliyle bunun zararlarını üretim sezonunda yaşadık. Bu sebeple geçen yıl zararlılar açısından çok sakıncalı bir süreç yaşadık. Özellikle kiraz, ahududu, erik, çilek grupları üzerinde, armutlarda bu tarz şeylerle mücadele etmekte zorlandınız. Temennimiz inşallah bu 1 aylık süreçte güzel bir kış yaşadık. Ama şuan havaların gidişatı çok iç açıcı değil. İnşallah soğuklar devam eder ve bu yıl geçen seneki zorlukları yaşamayı diye ümit ediyoruz. Mühendis arkadaşlarımız sizlere özellikle geçen yıl çok büyük sıkıntılar yaşatan zararlılarla ilgili bilgiler verecekler? dedi.

Çiftçi Eğitim Seminerleri 4 Yıldır Devam Ediyor

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise; ?4 yıl önce başlatmış olduğumuz çiftçilerimizi bilgilendirme eğitim çalışmalarımız sürüyor. Sizlerden gelen talepler doğrultusunda tarımsal zararlılardan sürü yöneticiliğine, meyveciliğe her türlü eğitimi çiftçilerimizle buluşturuyoruz. İnegöl´ün güzel tarafı bu. Tarım tüm paydaşlarıyla birlikte, hatta diğer sektörlerden de destekler alarak gelişiyoruz. Sizler için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyorsunuz öğrenmenin sonu yok. Sizler birçok şeyi biliyorsunuz ama yeni yeni böcekler çıkıyor, ilaçlar çıkıyor, teknikler değişiyor ve gelişiyor. Bizde bunları sizlere aktarmaya çalışıyoruz? diye konuştu.

 

Eksiklerimizi Gidermek İçin Eğitimlerimiz Sürüyor

Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit de İlçe Tarım Müdürlüğü mühendislerinin faydalı bilgiler paylaştıklarına dikkat çekerek; ?Mühendislerimiz çok güzel sunumlar ve açıklamalar yaptı. Burada anlatılanlara göre geçen yıl özellikle bir tane sinekle karşılaştık. Yeni tanıştık bu sinekle. Bu eğitimlerin amacı da bu zaten. Böceklerle ya da ilaçlarla ilgili yeni popülasyonlar olabiliyor, yeni bir teknoloji olabiliyor. Bunları sizlere aktarmak, sizleri bunlarla mücadele eder duruma getirmek. Sizler zaten kadimden bu yana bu işi yapıyorsunuz. Ancak sizler de yeni durumlarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bu eksikleri gidermek için İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Merkezimizle beraber eğitimlerimizi yapıyoruz. Bu yıl 10´uncu mahallemizdeyiz. Bundan sonra da ihtiyacı olan tüm bölgelere ulaşmaya çalışacağız. Çiftçilerimiz kışın daha müsait oluyor. Bu zamanı daha verimli kullanmak adına kış mevsimini tercih ediyoruz? dedi.

Gençlerin Çiftçilikten Uzaklaşmaması Güzel

Birçok kırsal mahallede gençlerin çiftçilikten uzaklaştığına dikkat çeken Yiğit, ?Gençlerimiz artık tarımdan uzaklaşmaya başladı. Ama Süle Mahallemizde bu akşam 10-15 genç çiftçimizi görüyoruz. Çiftçilikle alakalı babadan gelen mesleklerini devam ettiriyorlar. Bu gerçekten çok güzel. Bazı mahallelerimizde eğitimlere 45 yaşın altında kimseyi göremiyoruz? ifadelerinde bulundu.

 

Kendimizin Farkında Değiliz

Yiğit, İnegöl´de bir tarım gerçeği olduğunu ve bunun mobilyada olduğu gibi bir başarı hikayesine dönüşebileceğini dile getirerek şöyle devam etti: ?İnegöl olarak bizim mobilyamız olduğu gibi, sanayimiz olduğu gibi tarımımız olduğunun da farkına varmamız gerekiyor. Biz kendimizin farkında değiliz. Çiftçilikle ilgili eksik olduğumuzu düşünüyoruz. Eksik olduğumuz yerler var ama örneğin; Bursa´nın deveci armudu meşhur. Bursa´nın deveci armudunun yüzde 45´i İnegöl´de yetişiyor. Bundan kimsenin haberi yok. Bursa Şeftalisi diyoruz, bunun da yüzde 50´si İnegöl´de yetişiyor. Güzel meyve yapıyoruz, güzel işler üretiyoruz. 25 yıl önceki mobilyayı hatırlayın. 70-80 m2 dükkanlarda herkes tık tık bir şeyler yapıyordu. Gelen olursa mobilyamızı satıyorduk. Fuarlar yapıldı, mobilyacı yurt dışındaki fuarlara bile katılmaya başladı. Şimdi tutuyor bir pazarlamacı, ürettiği ürünü git kardeşim bunu pazarla diyor. Müşterinin ayağına kendisi gidiyor. Mobilyanın geldiği nokta ortada. Biz bunu mobilyada başardık. Aslında tecrübemiz var. Bunu geliştirmemiz lazım. Biz de belediye olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret edeceğiz. Bunlar 3-5 ayda olacak işler de değil. sabretmek, dayanmak lazım.?Dedi.

Haber ve Fotoğraf :Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25