www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

SÜNGER ZAMMI KOLTUK ÜRETİCİSİNİ VURDU

SÜNGER ZAMMI KOLTUK ÜRETİCİSİNİ VURDU

Son 8 ayda ne döviz, ne altın, sünger kadar değer kazanmadı. İnegöl’de de üretim merkezi bulunan sünger, 2020 yılının Şubat ayından bugüne yüzde 80’in üzerinde artış gösterdi.

Türkiye’nin hatta dünyanın en önemli mobilya merkezlerinden İnegöl’de koltuk üreticileri son 8 ayda yüzde 90 civarlarında artış gösteren sünger fiyatları nedeniyle zor günler yaşıyor.

Pandemi nedeniyle uzun süre çalışamaz hale gelen firmalar, ekonominin yeniden normalleşmesi ile birlikte önemli bağlantılara imza attı. Anlaşmaları Türk lirası üzerinden yapan firmaların karşısına ise bu kez dövizdeki önemli artış nedeniyle girdi maliyetleri çıktı.  

Şubat ayından bugüne dövizde yaşanan yüzde 20’nin üzerindeki artış, koltuk üreticilerinin maliyetlerinin artmasına neden olurken, girdiler arasında en önemli maliyet artışı süngerde yaşandı.

Süngerdeki artışın dövizdeki artışı 3 kat sollaması ise kafaları karıştırdı. Hammadesi dövizle belirlenen süngerin Şubat ayından Ekim ayına kadar yüzde 90 civarında yükselmesi, firmaları zor durumda bıraktı.

Pandemi sürecinin normale dönmesi ile önemli bağlantılar yapan ve istihdamı arttıran koltuk üreticileri, elindeki sünger stokunu eritince büyük şok yaşadı.

Türk Lirası ile yaptıkları bağlantıları, dövizdeki yüzde 20’lik artışa rağmen sübvanse eden koltuk üreticileri, süngere yapılan neredeyse haftalık zamanlardan sonra kar edemez, hatta zarar eder hale geldi. Yapılan bağlantılar nedeniyle fiyat artışı yapamayan üreticilerin, bugün kapılarını açacak olan mobilya fuarı öncesi yeni fiyat ayarlamasına gittiği öğrenildi.

Sünger üreticileri sessiz!

Aylardır hazırlandıkları fuara, sünger fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle karamsar giren üreticilerin, sünger üreticilerinin dövizdeki artı yüzde 20’lerde iken, süngerdeki artışın neden yüzde 90’larda olduğunun açıklanması istiyor.

Türkiye’deki en büyük sünger üreticisinin İnegöl’de olması, ancak yaşanan artışlara açıklık getirmemesi ise düşündürücü…

Üretim durabilir

Fuarın beklentileri karşılamaması ve süngerdeki artışın devam etmesi halinde koltuk üretiminin yavaşlayacağı, hatta duracağı ifade ediliyor.

STK’LAR SESSİZ ÜRETİCİ KONUŞMAYA ÇEKİNİYOR

Diğer yandan mobilya sektörünü temsil eden söz sahibi STK’ların süngerdeki fahiş artış karşısında sessiz kalması şaşkınlığa yok açıyor.  Bazı işadamlarının fiyat artışına tepkisini ,sosyal medya üzerinden   gösterdiği görülürken, yüzlerce üretici firma sahibinin sessiz kalması ise, sünger üreticisi ile kurumsal bağlarının kopması ve sünger tedarik edememe endişesinden kaynaklandığı  tahmin ediliyor.

 



  • BIST 100

    8978,43%1,95
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,06% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2298,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3855,46% 0,02