www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

SURİYELİ ÇOCUKLAR AŞILANIYOR

SURİYELİ ÇOCUKLAR AŞILANIYOR

Savaştan kaçıp İnegöl’e yerleşen Suriyeli ailelerin 0-15 yaş arasında çocukları, İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi ekiplerince evlerinde ziyaret edilip hastalıklara karşı aşılanıyor.

Suriye’de halen devam eden iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan ve İnegöl’de yaşamlarını sürdürmeye başlayan Suriyelilerin sayısı binlerin üzerine çıkarken, ülkemize sığınan Suriyelilere sağlık konusunda da destekler sürüyor. Suriyelilerin sağlık giderlerini AFAD karşılarken, İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi de Suriyeli çocukların aşılarını yapıyor.

 

EV EV ZİYARET EDİP AŞILARINI YAPIYORLAR

İnegöl’de emniyete kayıtlı Suriyeli ailelerin 500’ün üzerindeki çocuğunun eksik aşıları ve bazı hastalıklarla ilgili muhakkak yapılması gereken aşılarının tamamlanması için Toplum Sağlığı Merkezi ekipleri geçtiğimiz haftadan bu yana ev ev Suriyeli aileleri ziyaret edip 0-15 yaş arasındaki çocuklarının aşılarını yapıyor. 1 haftada 480 civarında çocuğa aşı yapıldığı bildirilirken, 50 civarında çocuğun da hafta sonuna kadar aşılarının tamamlanması bekleniyor.

 

AŞILARIN TAKİPLERİ YAPILIYOR

Suriyeli çocuklara yapılan aşı uygulaması hakkında açıklama yapan İnegöl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Akyol, “Emniyetten 0-15 yaş grubuyla ilgili listeyi temin ederek çalışmalarımıza başladık. Bu yaş grubuna hem eksikse çocuk felci aşısı, kızamık ya da kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı yapacağız. Bir de Suriye’de de hiç aşılanmamışsa, eksik aşıları varsa bunları da Aile Sağlığı Merkezlerimiz ve Toplum Sağlığı Merkezimiz vasıtasıyla yapılacak. Bununla alakalı Kaymakamlığımız Başkanlığında toplandık, ilgili yerlere yazımızı yazdık. Emniyetin bize bildirdiği yaklaşık 520 küsür 0-15 yaş arası çocuk için geçtiğimiz haftadan itibaren çalışmalara başladık. Arkadaşlarımıza sahaya çıkıyorlar, verilen adreslere gidip o adreslerde daha önceden yaptığımız çocuk felci aşısının ikinci dozunu yapıyorlar ya da hiç aşılanmamışsa ilkini yapıyorlar. Bir de eksik aşırları sorguluyoruz. Bu hafta sonuna kadar tüm çocukların aşısının tamamlanması için çalışıyoruz” dedi.

 

KAYIT YAPTIRAN SAĞLIKTAN FAYDALANABİLİYOR

Emniyette kaydını yaptıran Suriyeliler için sağlıkla ilgili hiçbir problem olmadığını ifade eden Dr. Hakan Akyol, “Ama önce kayıtlarını aldırmaları lazım. Emniyette kayıtları alıyorlar ve kendilerine geçici kimlik veriliyor. Ondan sonra sağlık hizmetini rahatlıkla alabiliyorlar. Geçici kimlik kartı verilenlerin sağlık giderlerini AFAD karşılıyor. İnegöl’de de birkaç tane anlaşmalı eczane var, ilaçları da buradan temin edebiliyorlar. Aile Sağlığı Merkezlerimize giderlerse oradan da hizmet alabiliyorlar. Biz de bu şekilde 2 ayda bir sahaya çıkıp eksik aşılarını ve özellikle çocuk felci aşısını yapıyoruz. Kaymakamlığımız, Belediyemiz, Müftülüğümüz de bu konuda bizlere destek veriyor. Tercüman desteği sağlanıyor. En önemli problem dil çünkü. Birkaç ekibimiz var, her ekipte muhakkak bir imam arkadaşımız var. Onlar da iletişimi sağlıyorlar” diye konuştu.

 

ÇOĞUNUN AŞILARI EKSİK

Aşı uygulamasının hem ülkemize gelen Suriyelilerin kendi sağlıkları açısından önemli olduğunu, hem de ileride ülkemizde bu hastalıkların görülmemesi için önemli olduğunu vurgulayan Dr. Akyol, “Biz uzun yıllardan beri çocuk felcinden arındırılmış bir bölgeyiz. Bunu da korumamız lazım. Suriye’deki sağlık hizmetleri de iç savaş nedeniyle muhakkak sekteye uğramıştır. Biz yaptığımız çalışmalarda birçok çocuğun aşılarının eksik olduğunu tespit ettik. Çocuk felci önemli bizim için” dedi.

 

AŞISI EKSİK OLANLAR TSM’NE BAŞVURSUN

Konuşmasında Suriyeli vatandaşlara veya çevresinde Suriyeli bulunan vatandaşlara da seslenen Akyol, “Buradan Suriyeli vatandaşlarımıza ve çevresinde Suriyeli bulunan vatandaşlarımıza da çağrıda bulunmak istiyoruz. Muhakkak emniyete başvurup kayıtlarını yaptırsınlar. Bu şekle sağlık hizmetlerinden de faydalanacaklar. Aşılarında eksiklik olan Suriyeli vatandaşlarımızda muhakkak Toplum Sağlığı Merkezimizle irtibata geçsinler” dedi.



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00