TARIM ARAZİLERİMİZ AZALIYOR

TARIM ARAZİLERİMİZ AZALIYOR

Kaçkar Televizyonunda hafta içi her gün saat 17.00’da yayınlanan Anadolu Gündemi Programının İnegöl Ajans Yorum stüdyolarındaki konuğu Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur oldu. Konuşmasında ilçe tarımına değinen Uğur, İnegöl̵

İnegöl Haber Yorum Gazetesinin de içerisinde yer aldığı Ajans Yorum stüdyolarından Kaçkar Televizyonunda yayınlanan Anadolu Gündemi Programa katılan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, İnegöl tarımıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

Konuşmasının başında Kulaca kooperatifinin kuruluşunu ve geldiği noktayı kısaca anlatan Uğur, “Kooperatifçilik ekonomik bir sistemdir, kültürel, sosyal pekişmeyi sağlayan bir sistem olmasına rağmen 1980’den sonra serbest piyasa ekonomisine geçmemiz nedeniyle zafiyete uğramıştır. Tabi Türkiye’de bizim gibi ayakta duran kooperatifler şu anda örnek olarak yolumuza devam ediyoruz. Biz, 1974’te kurulduk. Ardından 1975’de projeler üretmeye başlandı ve 1975’te üretime geçtik. Ardından 1976 yılında ihracat yapmaya başladık. 2010 yılında hem hava şartları, hem de tarımdaki durum planlamasının bozukluğu nedeniyle, üretimimiz de ihracatımız da yarı yarıya düştü.”diye konuştu.

TARIM ARAZİLERİMİZ AZALIYOR

İlçemizdeki tarımsal gelişmeleri dile getiren Uğur, “İnegöl bir tarım şehri olmasına rağmen, sanayi ağırlıklı olduğu için sanayinin gelişmesi ile tarım arazilerinin azaldığını görüyoruz. O yüzden ham maddemizi İnegöl’ün yanı sıra Yenişehir, Kemalpaşa ilçeleri civarında da almaktayız.”dedi.

KIRSAL KESİMİ DÜŞÜNMEK LAZIM

Hayvancılık sektöründeki dalgalanmalardan söz eden Uğur, “Bu gün Türkiye’de hayvancılıkta düştüğümüz çukurdan çıkmak için büyük iş adamlarının ve büyük patronların hayvancılık işine girdiğini görmekteyiz. Bu yarın diğer sektörlere de olacaktır. Bunun olması doğrudur, hatta geçte kalınmıştır. Ama bu gün yüzde 30 civarında olan kırsal kesimde yaşayan insanlarımız ne yapacaklar. Onların geçimlerini sağlamak için neler yapmamız lazım, bunları da düşünmek gerekiyor. Bu nedenle tarımın kökten ele alınması lazım, büyük yatırımların yapılması lazım. Büyük yatırım derken; kırsal kesimde bir saat tarım dersi yok. Özellikle köy okullarında ve meslek liselerinde çocuklara tarım dersi vermek gerek. Sesimizi duyuramıyoruz. Tarım ile ilgili gelişmeyi yapamıyoruz. Kısa vadeli ve uzun vadeli yapılacak şeyleri ortaya koyamıyoruz. Çitçilerimiz bu sorunları çözmek için birlik oluşturacaklardır. Çözemedikleri sorunlarını karşı köydeki aynı düşünce ve sorun içerisinde olan çiftçiyle birliktelik yapıp çözüm arayacaklardır. Tarım Bakanı dâhil, diyor ki, ben mecliste sesimi duyuramıyorum. Peki, yüzde 35’lik kesim teşkil eden toplum nasıl para kazanacak ve nasıl geçinecekler.”dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07