TARIM RİSK ALTINDA

TARIM RİSK ALTINDA

İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından üreticilere yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan TARSİM Bursa Bölge Müdürü Hüseyin Ali Taşdemir, “Tarım bir takım risklerin etkisi altındadır. Bu riskler doğal, ekonomik ve sosyal boyutlu olup bir

 

İnegöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, TARSİM sigortalarıyla ilgili dün İnegöl’deki üreticilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Halk Kütüphanesi toplantı salonunda yapılan toplantıda TARSİM Bursa Bölge Müdürü Hüseyin Ali Taşdemir çiftçilere bilgi verdi.

TARSİM Bursa Bölge Müdürü Hüseyin Ali Taşdemir, tarım sigortası uygulamaları hakkında yaptığı açıklamada 2014 yılında tarım sigortaları havuzu tarafından kapsama alınacak riskler ve ürünler ile prim desteği oranlarına ilişkin bilgilendirme yaparak; “Prim tutarının %50’si devlet tarafından karşılanıyor. Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında 2014 yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 2090 sayılı tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlar hakkındaki kanun hükümlerinden yararlanamayacak. Tarım sigortası, çiftçilerimizin emeklerinin zayi olmaması açısından çok önemlidir” dedi.

“TARIM BİR TAKIM RİSKLERİN ETKİSİ ALTINDA”

Hüseyin Ali Taşdemir, tarımın bir takım risklerin etkisi altında olduğunu da belirterek; “Bu riskler doğal, ekonomik ve sosyal boyutlu olup bir işletmede mal ve can güvenliğini tehdit edici, hatta yok edici özellikler göstermektedir. Tarımda teknik önlemlerle önlenmesi mümkün olmayan risklerin sık görülmesi, genellikle gelir düzeyi düşük çiftçileri bazı yıllar çok zor duruma düşürmekte; tarımsal yapılarını iyileştirici ve geleceğe yönelik üretimlerini arttırıcı çabalarını olumsuz etkilemektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi, tarım sigortaları uygulaması ile bu felaketlerin neden olduğu zararlar önlenebilmektedir” diye konuştu.

“TARSİM, ZARARI KARŞILAMAYA YÖNELİK GÜVENCE”

Tarımsal üretimde doğal risklerin başında dolu, don, yangın, kuraklık, fırtına ve sel felaketi geldiğine dikkat çeken Taşdemir, “Cumhuriyet tarihimizde devrim olarak niteleyebileceğimiz 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile birlikte risklerin teminat altına alınması, hasarların tespit edilmesi, tazminatların ödenmesi gibi hizmetlerin yürütülmesi amacıyla TARSİM kuruldu. Sigorta, girişimcinin güvencesi olmaktadır Başka bir deyişle, tarım sigortaları, tarımda koruyucu teknik önlemler yeterli olmadığında, risk ve belirsizlikler nedeniyle oluşacak zararı karşılamaya yönelik bir güvenceyi oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68