Tarım Sigortası Artık İhtiyaç

Tarım Sigortası Artık İhtiyaç

İnegöl’deki çiftçilere yönelik bir konuşma yapan TARSİM Bursa Bölge Müdürü Ali Taşdemir, tarım sigortasının değişen iklim şartları ve beklenmedik doğal afetler sebebiyle artık bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sanayisi kadar tarımın da önemli paya sahip olduğu İnegöl’de üreticilerin daha bilinçli olmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

BAŞVURULARI SON GÜNE BIRAKMAYIN

Bu çalışmalar kapsamında dün İnegöl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda Tarım Sigortaları konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan TARSİM Bursa Bölge Müdürü Ali Taşdemir, sigorta yaptırma sürecinin son derece kolay olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında; üreticilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurmalarını, ardından Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptırmalarını ya da kayıtlarını güncellemeleri gerektiğini, sonrasında ise yetkili sigorta acenteleri aracılığıyla sigorta yaptırabileceklerini bildirdi. Taşdemir, poliçe tanzim sürecinin başladığını da hatırlatarak, köy bazlı belirlenen son poliçe kabul tarihlerine TARSİM’in web sitesi (www.tarsim.gov.tr) aracılığıyla ulaşılabileceğini ve başvuruların son güne bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

ÖDENEN TAZMİNAT 21 MİLYON

2012 Yılında Devlet Destekli Tarım Sigortalarında tüm yurt genelinde olduğu gibi kendi bölgelerinde de son derece başarılı sonuçlar elde edildiğinin altını çizen Taşdemir, 2012 Yılında Bursa Bölge Müdürlüğü’ne bağlı illerde elde edilen üretim ve hasar verilerine değindi. Taşdemir şunları söyledi; “Bölge Müdürlüğümüze, Bolu, Bursa, Bilecik, Düzce, Kocaeli, Kütahya, Sakarya ve Yalova illeri bağlıdır. 2012 yılında, bu illerde ve bu illere bağlı ilçelerde poliçe sayısı 40 Bin adedin üzerindedir. Sigortalı alanlar 300 bin dekara, büyükbaş hayvan sayısı 40 bin adede, küçükbaş hayvan sayısı ise, 30 bin adede yaklaşmıştır. Sigortalı kümes hayvanlarının adedi de 1 milyon civarındadır. Geçtiğimiz yıl sigortalı üreticilerden toplanan prim 18 milyon TL`ye yakınken, üreticiye ödenen tazminat miktarı 21 milyon TL`nin üzerindedir. Üreticilerimizin tarım sigortalarını her geçen yıl daha fazla benimsemesi, sistemin giderek büyüyerek, üreticiye çok daha iyi fırsatlar, ödeme koşulları ve geniş teminatlarla hizmet verebilecek düzeye ulaşması bizleri mutlu etmektedir. Aynı gelişimin, yoğun eğitim faaliyetleri ve tanıtım çalışmalarıyla 2013 yılında da devam edeceğine inancımız tamdır.”

ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR OLMASIN

Taşdemir ayrıca, ödeme esnasında üreticiye çok çeşitli ödeme ve indirim kolaylıklarının sunulduğunu; dolu paketinde üreticinin ödeyeceği primin yarısının, don paketinde ise, primin üçte ikisinin devlet tarafından karşılandığını da sözlerine ekledi.

Toplantı öncesi konuşan İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ise, “Tarım konusunda, ülkede faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla müştereken çeşitli toplantılar düzenliyoruz. Bakanlığımızın uygulamalarını ulaştırmaya çalışıyoruz. İnegöllü çiftçilerimizin mağdur olmamasını istiyoruz. Güzel çalışmalarımız oldu. Bugün de TARSİM ile ilgili bölge müdürümüz buradalar. Geçen sene de bilgilendirme yapılmıştı. Toplantının hayırlı olmasını diliyorum. Katıldığınız için teşekkür ediyorum” diye konuştu.



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68