Tarıma Dayalı Sanayi Gelişmeli

Tarıma Dayalı Sanayi Gelişmeli

Bursa’nın 2030 yılı stratejik çevre planı açıklandı. Konuya ilişkin yapılan açıklamalarda, Proje Koordinatörü İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Türkoğlu, İnegöl’de tarıma dayalı sanayinin gelişmes

Bursa’nın 2030 yılı stratejik çevre planı açıklandı. Göç ve nüfus artışının yavaşlamasını öngören plana göre, 2030 yılında Bursa’nın nüfusu 3 milyon 400 bin kişi olacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yüksek hayat standardı vizyonu ile yaklaşık 60 akademisyenin koordinatörlüğünde, şeffaf, katılımlı bir çalışma ile şekillenen 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planının Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi. Yapılan toplantıda Bursa ile birlikte tüm ilçelerin de 2030 vizyonuna ilişkin bilgiler verilip açıklamalarda bulunuldu.

YENİ SANAYİ ALANI ÖNGÖRÜLMÜYOR

Proje Koordinatörü İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Türkoğlu, yeni bir sanayi alanı öngörmediklerini, mevcut sanayi bölgelerinde bile yüzde 35 boş yerlerin değerlendirilmesi gerektiğini, sadece çevreye zarar veren ve riskli alanlarda bulunan sanayi bölgelerinin taşınması öngörüldüğünü ifade etti. Türkoğlu, Mustafakemalpaşa, Karacabey, İnegöl ve Yenişehir’de tarıma dayalı sanayinin gelişmesi gerektiğini bildirdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 5 üniversiteden 60 akademisyenin çalıştığı, şehrin tüm kesimlerinin tavsiyeleri ile şekillenen 2030 yılı 1/100 bin ölçekli İl Çevre Düzeni taslak planı, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Dobruca Sosyal Tesisleri’nde yapılan sunumda Proje Koordinatörü İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Türkoğlu, yoğun emek harcanarak hazırlanan plan hakkında bilgiler verdi.

“İNEGÖL VE GEMLİK SIKINTILI”

Planlamaya katkı veren tüm çalışma gruplarının belirli temel ilkeler üzerinden hareket ettiğini dile getiren Türkoğlu, su kaynakları, orman alanları ve tarım alanların ile arkeolojik alanların ağırlıklı olarak korunmasını öngördüklerini kaydetti. Şehirciliğin bir numaralı temel ilkesinin `hava koridorları` olduğunu ifade eden Türkoğlu, “Çalışmalar kapsamında Bursa`nın hava akışlarını oluşturan hava koridorları çıkarıldı. Buraları şehrin akciğeri olarak düşünebiliriz. Bu koridorlar yerleşime açılmış olsa bile boşaltılması ve buraların rekreasyon alanlarına dönüştürülmesi şehrin geleceği açısından önemli. Yine konut grubumuzun yaptığı çalışmalarda zemin açısından sakıncalı ve düzensiz yapılaşma yüzünden Bursa`nın karnesi maalesef zayıf. Doğal değerler üzerine ve sakıncalı alanlar üzerine yerleşmeler var. Düzensiz alanların önemli bir kısmı da tarım alanları üzerinde. Yine konut alanlarının yüzde 89`u yer bilimleri ve doğal alanın işgali bakımından sakıncalı alanlarda bulunuyor. Hem düzensizlik, hem yüksek yoğunluk riski artıyor. Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinin sakıncalı olduğunu söyleyebiliriz. İnegöl ve Gemlik sıkıntılı. Burada dağ bölgelerinin güvenli olduğunu söylemek mümkün. Karacabey ve Mustafakemalpaşa ile İnegöl, Yenişehir, İznik, Orhangazi tarafında tarım alanlarını koruyacağız” diye konuştu.

TARIMA DAYALI SANAYİ GELİŞMELİ

Yeni bir sanayi alanı öngörmediklerini, mevcut sanayi bölgelerinde bile yüzde 35 boş yerlerin değerlendirilmesi gerektiğini, sadece çevreye zarar veren ve riskli alanlarda bulunan sanayi bölgelerinin taşınması öngörüldüğünü ifade eden Türkoğlu, Mustafakemalpaşa, Karacabey, İnegöl ve Yenişehir’de tarıma dayalı sanayinin gelişmesi gerektiğini bildirdi.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32