TARIMI KAYBEDİYORUZ

TARIMI KAYBEDİYORUZ

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “Tarıma çok büyük destekler veriliyor, ama tarım kaybediyoruz. Bu nedenle toprak reformu ve eğitim şart.”dedi.

TOPRAK REFORMU ŞART

■ Türkiye’de yok olan tarımın kurtarılması için toprak reformunun ve eğitimin şart olduğuna dikkat çeken, Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur,  “Dünya küçüldü. Türkiye bir potansiyel. Ülkemizde tarım ihmal edilmesine rağmen toprakların verimli olmasından, kendisini besleyebilecek durumda. Ama önümüzdeki yıllarda muhakkak tarımla ilgili reformlar yapılması lazım. Hem Türkiye’de artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak, hem de dünya ülkelerine ürün satmak için tarımda sıkıntıları aşmak ve köklü yatırımlar yapılması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi toprak reformu.”diye konuştu.

-----------------------------------------------------------------

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, son 10 yılda tarıma verilen destekleri bir hikâye ile özetledi. Uğur, “Bir operatör doktor ameliyattan çıkıyor, hasta yakınları başına toplanıp, hocam nasıl oldu diye soruyorlar. Doktor, çok başarılı bir ameliyat geçirdik, ama hastayı kaybettik diyor” dedi. Uğur, işte Türk tarımının hali böyle bu nedenle tarıma özel önem verilmesi gerekiyor”dedi.

 

TOPRAK REFORMU GEREKLİ

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 2012 yılı değerlendirmesini yapan Başkan Uğur, Türkiye’nin tarım potansiyelinden de söz ederek; “Dünya küçüldü. Türkiye bir potansiyel. Ülkemizde tarım ihmal edilmesine rağmen toprakların verimli olmasından, kendisini besleyebilecek durumda. Ama önümüzdeki yıllarda muhakkak tarımla ilgili reformlar yapılması lazım. Hem Türkiye’de artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak, hem de dünya ülkelerine ürün satmak için tarımda sıkıntıları aşmak ve köklü yatırımlar yapılması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi toprak reformu… Tarım teknolojinin kısa sürede girmesi ve tarımla ilgili eğitim sisteminin muhakkak değişmesi lazım. Tarımda eğitim eksikliği var. Tarım kesimindeki eksiklik de verimliliği arttırmıyor. 10 yıl önce bir dekardan alınan pancar, bugün daha düşük. Fiyatların yükselmemesine rağmen, biz burada verimi yüzde 50 arttırırsak buradan yüzde 50 daha fala kar etmemiz anlamına gelir. Onun için tarımda muhakkak bir reform yapılması lazım” diye konuştu.

 

7-8 AY VADEYLE ÜRÜNLERİMİZİ SATIYORUZ

Kulca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin de artık oturduğunu ve bir marka haline geldiğini anımsatan Ahmet Uğur, “Türkiye’de 70-80 milyon nüfus var. Salçanın da kaliteli olması nedeniyle ürünümüzü öyle veya böyle satıyoruz. Zira Türkiye’de ekonomik sıkıntı var. 7-8 ay vadeli ürün satmaya çalışıyoruz. Bu da Türkiye’nin bugünkü sıkıntısını gösteriyor. Ama Türkiye potansiyeli olan, altyapısı olan ve toprakları verimli bir ülke. O nedenle ümitsiz değilim. Ancak daha iyi olmasını bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

TARIMI KAYBEDİYORUZ

Uğur, tarımın kaybedildiğini belirttiği konuşmasında, şu ifadelere yer verdi: “2013 bütçesinde Tarım Bakanımız 10 yıl içerisinde tarıma verilen desteklerden bahsetti. Bir operatör doktor ameliyattan çıkıyor, hasta yakınları başına toplanıp hocam nasıl oldu diye soruyorlar. Doktor, çok başarılı bir ameliyat geçirdik, ama hastayı kaybettik diyor. Bizde de çok büyük destekler verilmesine rağmen, tarımı kaybediyoruz. O nedenle tarıma önem verilmesi lazım.”

 

TARIMDAKİ İSTİKRARSIZLIK NEDENİYLE İHRACAT YAPAMIYORUZ

“Kooperatif olarak hem kutu salçada, hem de ev tipi salçada artık bir marka olduk” diyen Uğur, bu markadan dolayı ayakta durabildiklerini dile getirerek; “İhracat yapamadık, geçen yıl ihracatımız asgariye inmişti 200 tona kadar. Türkiye’de tarım kesimindeki istikrarsızlık nedeni ile ürünün bir yıl fiyatı yüksek olursa, diğer yıl düşük olabiliyor. Bu nedenle biz de dış ülkelere garantili olarak taahhütte bulunamıyoruz. Bu yıl da bu taahhüdün altına giremedik, ihracat yapamadık” dedi.

 

600 TON ÜRETİM YAPILDI

Ahmet Uğur, açıklamasında kooperatifin 2012 yılı üretiminden de söz ederek; “Üretimimiz yine aynıydı. 600 ton civarında çeşitli salçalar yaptık. Domates salçası, biber salçası ve bir de bizim sosumuz var. Sevindirici tarafımız, yöremize gelen turistler kooperatifimize uğrayıp ürünlerimizden almadan gitmiyor” dedi.



  • BIST 100

    10324,54%0,56
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24