TARTIŞMALI PROJE ONAYLANDI

TARTIŞMALI PROJE ONAYLANDI

Tüfekçikonak Mahallesinde kurulması planlanan, Sulhiye ile birlikte 9 mahalleyi susuz bırakacak HES projesine, Ankara’dan onay geldi.

İnegöl’e bağlı Tüfekçikonak Mahallesi’nde kurulması planlanan hidroelektrik santraline karşı mahalle sakinlerinin ve santralden etkileneceği iddia edilen civar mahallelerin sakinlerinden tepkiler çığ gibi büyürken, Sulhiye ile birlikte 9 mahalleyi susuz bırakacak HES projesini istemeyen köylülerin sesini Ankara duymadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, HES projesiyle ilgili ÇED raporunu onayladı.

 

9 MAHALLE ETKİLENECEK

Karaburun Deresinin suyu, HES projesi kapsamında 2,5 km batı yönündeki başka bir vadide bulunan Tüfekçikonak Mahallesine taşınacak. Yapılan araştırmada, yöredeki 9 mahalle; Sulhiye, Mezit, Osmaniye, Eski Karacakaya, Rüştiye, Yeniköy, İhsaniye, Kınık, Özlüceve Kurşunlu Beldesinin içme suyu ile Sulhiye ve Osmaniyeköy mahallelerinin sulama suyunun kaynağından alınarak borular içinde diğer vadiye taşınması planlanan Karaburun Deresinden sağlanacak.

 

SUYUMUZ CANIMIZDIR

Tüfekçikonak Hidroelektrik Santrali Boğakaya, Bıçkıdere ve Karaburun Regülatörü projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından Tüfekçikonak Hidro Enerji Elektrik Üretim AŞ adlı şirkete lisans vermişti. Yine aynı projeye Bursa Valiliği, İl Çevre Orman Müdürlüğü tarafından aynı yıl ‘ÇED Gerekli Değildir Kararı’ verildi. İnegöl`ün Karaburun Deresi üzerinde kurulmak istenen santral için yeni bir mücadele başlatacaklarını belirten Sulhiye, Mezit, Osmaniye, Eski Karacakaya, Rüştiye, Yeniköy, İhsaniye, Kınık ve Özlüce Köyleri ile Kurşunlu köylüleri “Deremizin suyunun bir damlasına bile dokundurtmayacağız. Suyumuz, canımızdır. Suyumuza almak isteyenlere, canımızı almak isteyene nasıl davranılırsa öyle karşılık vereceğiz” dedi.

 

BAKANLIĞIN ONAYI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise onayı “İlimiz, İnegöl İlçesi, Tüfekçikonak Köyü, i23a2 paftada, Saçmalı Dere Sol Sahili üzerinde, Tüfekçikonak Hidro Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan "Tüfekçikonağı Hidroelektrik Santrali (Boğakaya, Bıçkı, Üçüncü ve Karaburun Regülatörleri), Regülatör İlavesi ve Proje Değişikliği" projesi ile ilgili Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu, 03.10.2013 tarih ve 28784 sayılı Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 11.maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuştur. Söz konusu Yönetmeliğin 11. maddesi doğrultusunda; proje ile ilgili inceleme değerlendirme süreci başlamıştır. İnceleme değerlendirme süreci tamamlanana kadar projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler değerlendirilmek üzere Valiliğimize / Bakanlığımıza iletilebilecek olup, süreç ile ilgili bilgiler alınabilecektir” dedi.



  • BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,39% -0,15
  • EURO

    34,77% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2435,21% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3959,73% -0,51