www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Taş ocağına tepki

Taş ocağına tepki

İnegöl´e bağlı Yeniyörük, Kozluca ve Fındıklı Mahallesi sakinleri, Yeniyörük mevkiindeki içme ve sulama suyu kaynaklarının üzerine kurulması planlanan taş ocağı tesisine tepki gösterdiler.

İnegöl´e bağlı Yeniyörük, Fındıklı ve Kozluca Mahallelerinin tüm tarımsal ve içme suyu ihtiyaçlarını karşılayan doğal su kaynaklarının bulunduğu alana özel bir işletme tarafından taş ocağı kurulmak istenmesi, bölge haklının tepkisini çekti. 2 yıl önce de aynı yere kurulmak istenen taş ocağı projesinin iptali için Bursa 1. İdare Mahkemesi´nde dava açarak kazanan mahalle sakinleri, aynı alana projede revize yapılarak ikinci kez taş ocağı yapılmak istenince köylüler yeniden ayaklandı.

2 YIL ÖNCE İPTAL EDİLMİŞTİ

3 köyün kaynak sularının üzerine kurulması planlanan taş ocağı bilgilendirme toplantısı dün Yeniyörük Mahallesi meydanındaki kahvehanede gerçekleştirildi.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İş Müdürlüğü ve diğer yetkililerin katıldığı toplantıda İnegöl Jandarma Komutanlığı ekipleri de güvenlik önlemi aldılar. 2 yıl önce yaşadıkları kâbusu bir kez daha yaşayan 3 mahallenin sakinlerinin bulunduğu toplantıda mahalle muhtarları söz alarak taş ocağının yapılmasına açıklamaları ile tepki gösterdiler. BUSKİ´nin de içme ve sulama suyu çalışmalarını yapacağı alana taş ocağı projesinin yapılması halinde köy halkının biteceğini söyleyen mahalle sakinleri, hep bir ağızdan bu projeye karşı çıktılar.

ELİMİZDEKİ TEK ARAZİYE TAŞ OCAĞI YAPMAK İSTİYORLAR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yeniyörük Mahallesi Muhtarı Hayrettin Demirtaş, ?Bizim içme suyumuz ile alakalı BUSKİ çalışması var. Havuz sistemi? Kaynağımızın birinde saniyede 25 litre diğerinde 7 litre var. 7 litre olan su köyümüze içme suyu olarak geliyor. Elektrik, boru hattı şuanda hazırlanıyor. Köyün içme suyu yok. Taşıma suyu ile değirmen döndürmeye çalışıyoruz o da olmuyor. Tarım arazilerimiz, hayvancılığımız, domatesimiz, biberimiz, meyvemiz aklınıza ne geliyorsa buradan geçim kaynağımız. Burası 7 tane kaynağın olduğu bir bölge. Biz burada taş ocağını istemiyoruz. İçme suların başına taş ocağı yapmak istiyorlar. DSİ 43 metreden sondajla su çıkardı. Ölçümler yaptı, sondaj suyu 25 metreye çıktı. Taş ocağı olursa bu köyün kalkması demektir. Köyümüz 60 haneden oluşuyor yaklaşık 150 insan yaşıyor. Sağımda mermer ocağı, solumda çöplük, altımda taş ocağı var. Bir tek arazimiz var oraya da taş ocağı açılırsa köylü kalmaz. Yazık günah? dedi.

3 KÖYÜN SUYUNU ETKİLİYOR

Kozluca Mahallesi Muhtarı İbrahim Bayram ise, ?Bize gelen raporlara göre bu bölge, buradaki köylerin sularının havzası durumunda. Yakında bizim köyümüzün içme suyunun kaynağı var. Artan suları tarım arazilerini sulamada kullanıyoruz. Yol güzergâhı da bizden geçeceği için biz bu işe karşıyız. Bizim köyümüzde 500-600 kişi yaşıyor. Tamamen tarım ve hayvancılıktan geçiniyoruz. Yakınımızda Fındıklı köyü de var. Bu durumdan o köy de olumsuz etkileniyor. 3 köyün içme suyunu etkileyecek bir konumda. Buraya yapılmasını istemiyoruz? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19