´TEHLİKELİ İŞLER´ EĞİTİMİ SONA ERDİ

´TEHLİKELİ İŞLER´ EĞİTİMİ SONA ERDİ

İnegöl Müteahhitler Derneği ile Meslekî Eğitim Merkezi ortaklığında gerçekleştirilen ?Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Betonarme, Demir, Kalıpçılık ve Çatıcılık? kursunda eğitim alan kursiyerler, düzenlenen tören ile sertifikalarına kavuştular.

 

Önceki gün düzenlenen belge dağıtım törenine Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Kaban, İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan, yönetim kurulu üyeleri ve inşaat ustaları katıldı.

BÜYÜK CEZALAR ALABİLİRSİNİZ

Programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan, ?Müteahhit Derneği olarak 2011 yılında ustalarımıza geçici ustalık belgesi aldık. Bursa bölgesindeki 17 ilçe arasında ilk olarak bin 200 ustamıza geçici ustalık belgesi almıştık. Bunu almadan önce Belediye Başkanımızla, İmar İşleri Müdürümüzle, Bursa Şehircilik İl Müdürüyle, dönemin Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk´le istişare yaptık. Ortaklaşa karar alarak bir girişimde bulunduk. Başarı da sağladık. Bin 200 ustamıza belge aldık. Aradan 4-5 sene geçti. Geçici ustalık belgeleri, 2017 yılına kadar geçerli olacaktı. Çıkan yasayla bu belgeler geçersiz oldu. Geçen yıl Çıraklık Eğitim Merkezi ile görüşerek 600 ustamıza kalıcı ustalık belgeleri vermeye başlandı. Bu kurslar da durduruldu. Nedenini de bilmiyoruz. Bu sene kurslar tekrar açılınca ustalarımıza ulaşarak kurslara yollamaya başladık. Müteahhit arkadaşlarımıza buradan çağrıda bulunmak istiyorum; yanlarında çalışan ustaların ustalık belgeleri yoksa derneğimize ulaşsınlar. Aksi takdirde çok büyük cezalar yiyeceklerini söylemek istiyorum. Yanlarında çalışanlarla da bu konu bitmiyor. Taşeron dediğimiz firmalar var. Çatıcısı, fayansçısı, boyacısı gibi. Bu firmalarla anlaşma yaparken mutlaka o firmada çalışan ustaların, ustalık belgeleri var mı, yok mu sorsunlar. Eğer varsa belgelerin fotokopilerini alsınlar. Aksi takdirde çatıda usta çalışırken bir iş kazası geçirdiği zaman kanun bu taşeron ustasıdır, senin değildir demiyor. Sizin çatınızdan düştüğü için cezayı da size yazıyor. Bunu bütün müteahhitlerin ve ustaların bilmesi gerekiyor? dedi.

 

40 SAATLİK EĞİTİM

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Kaban ise, ?İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi olarak, özellikle iş güvenliği kanunu çerçevesinde hem iş güvenliği anlamında hem de yapılan çalışmaların belgelendirilmesi anlamında tüm kamu kurumlarıyla işbirliği yapıyoruz. Müteahhitler Derneğiyle de işbirliği yaptık. 24 saati iş güvenliği ve 16 saati eğitim olmak üzere ustalarımız 40 saatlik bir eğitime tabi tutuldu. Ustalarımızın güvenliğini bu belgeler sağlamıyor. Sizler çoluğunuza çocuğunuza ekmek götüren insanlarsınız. Sizden ricam; güvenliğinizi en üst düzeyde alın. Belgelerin sizlere hayırlı olmasını diliyorum? şeklinde konuştu.

 

BEN DE BİR İNŞAAT USTASININ OĞLUYUM

Babasının inşaat ustası olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ?Ben rahmetli Hilmi ustanın oğluyum. Benim babam iyi bir inşaat ustasıydı. Ben babamı küçükken kaybettim. Şuan Mahmudiye ve Hamidiye Mahallesi´nde yıkıp yıkıp dönüştürdüğümüz o 1-2 katlı binaların çoğunda babamın emeği vardır. Bu işte ciddi mesai harcamış biriydi. Oğlum da mimarlık okuyor? diye konuştu.

BELGE DEMEK AYRICALIK DEMEKTİR

Alınan belgelerin bir ayrıcalık kazandıracağını belirten Aktaş, ?Bu belgelendirme konusunun nereden çıktığını düşünebilirsiniz. Burada devlet bir şey yapmak istiyor. Artık her şeye bir özellikle yüklemeye çalışıyor. Sertifikası, belgesi, bu işle alakalı liyakati olan insanlar bu işi yapsın istiyor. Maalesef biz yıllarca şöyle baktık; profesör olmak şu okulları okumak lazım, mühendis olmak için bunları okumak lazım. İnşaatla alakalı ne yapmak lazım? Belge demek ayrıcalık demek. 20-25 yıldır bu işi yapabilirsiniz ama kanunen bu işi yapmanızla alakalı bundan sonra bir süreciniz olacak. Müteahhitler Derneğimiz de çok hayırlı işlere aracılık ediyor. Mesleki Eğitim Merkezi de bununla alakalı pratik çözümler üretip insanların önünü açıyor? ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE´Yİ HEYECANLI GÜNLER BEKLİYOR

7 Haziran´da genel seçimlerin yapıldığını hatırlatan Aktaş, ?Nihayetinde halk böyle istedi. 40 milyon insan sandık başına gitti ve nihayetinde tek başına iktidarlı bir sonuç ortaya çıkmadı. Çıksaydı bundan çok büyük keyif alırdık. Bunun hazzını, ayrıcalığını yaşardık. Biz parti olarak seçim meydanlarını gezdiğimizde bunları dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir. Halk ne istediyse o oldu. Sizin hayır bildiklerinizde şer, şer bildiklerinizde hayır vardır. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte koalisyon görüşmeleri başlayacak. İnşallah ülkemiz için hayırlı bir karar çıkar. Ama şu bir vaka, Ramazan bereketli bir ay. Ama Ramazan, işlerin yavaşladığı bir zaman. Dolayısıyla bu koalisyon konusu ve Ramazan nedeniyle işlerde bir gevşeme var. Lakin her gecenin bir sabahı olduğu gibi inşaat sektörüyle alakalı kesinlikle Türkiye´yi yakın gelecekte çok heyecanlı günler bekliyor. Artık İnegöl´de kentsel dönüşümler başlayacak. Orhaniye, Yenice, Hamidiye, Mahmudiye mahallelerinde eskiyen binaların yenilenme süreciyle beraber bizler de imarda radikal değişikliklere hazırlanıyoruz. Beraberinde de yeni açılan alanlarla alakalı büyümeler söz konusu olacak. İnsanın doğasında var. İnsan kazandıkça daha iyi şartlarda yaşama gayretinde olur. Şuan durağan bir süreç yaşıyor gibi olabiliriz. Sakın böyle gideceğini zannetmeyin. Bunu bir ticaret erbabı olarak söylüyorum? açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından ?Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Betonarme, Demir, Kalıpçılık ve Çatıcılık? kursuna katılan 64 ustaya kurs bitirme belgeleri takdim edildi.

 

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07