www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

TEK ÜRÜNDEN PARA KAZANMAYI UNUTUN

TEK ÜRÜNDEN PARA KAZANMAYI UNUTUN

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, artık tek mahsulden para kazanma devrinin bittiğini belirterek, “Bundan sonra İnegöllü çiftçiyi tek ürün kurtarmaz. Patatesi çok ekenler yavaş yavaş azaltsınlar” dedi.

Geçtiğimiz yıl İnegöl’de ilk kez lahana eken çiftçi Erdoğan Bağdemir, bu yıl da karalahana ve brokoli yetiştirdi. Eski Deydinler yolu mevkiinde bulunan 7 dönümlük tarlasında patates sökümü sonrası 65 ila 100 gün arasında yetişen bu ürünleri eken Erdoğan Bağdemir’in bahçesi, İnegöllü çiftçilere de örnek olarak gösterildi.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, dün Erdoğan Bağdemir’in tarlasına giderek burada incelemelerde bulundu. lahana ve brokoli tarlasının İnegöllü çiftçilere örnek olması gerektiğini anlatan Başkan Çelik, çiftçilere uyarılarda da bulundu.

PATATES İNEGÖL’DE DE BİR GÜN BİTECEK

Sezai Çelik’in bahçesine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yetiştirdiği ürünler ve çiftçilere sağlayacağı faydaları anlatan Erdoğan Bağdemir, Ziraat Odası Yönetimine kendilerine bu konuda destek verdiği için teşekkür etti. Ziraat Odası Başkanı Çelik’in de İnegöl’de bu fideciliği yaymak istediğini anlatan Bağdemir; “Kırmızı kelem, 65-70 günlük bir mahsul. Patatesten sonra rahatlıkla yetiştirilebilen bir ürün. Brokoli, o da 65-70 günlük, beyaz kelem 100 günlük, karnabahar 90-100 günlük. Bu fideyi İnegöl’de yaygınlaştırmak istiyoruz. Patates Adapazarı’nda nasıl bittiyse, bir gün İnegöl’de de bitecek. Buna şimdi kimse inanmak istemiyor. Ekimler diğer yerlerle çakışıyor, İnegöl çiftçisi de kendini bu tür ürünlere yöneltmeli. Gelir olarak da iyi. Bu bahçede 200 bin fide var. Geçen yıl ben bir karnabaharı 3 liradan verdim” dedi.

İNEGÖL ÇİFTÇİSİ HAMPACILIĞI BIRAKACAK

“İnegöl çiftçisi de artık hampacılığı bırakacak” diyen Bağdemir, fide işinin bakımının da ciddi olduğundan söz etti. Bağdemir, “Bu iş ciddi bir iş. Suyuna, bakımına dikkat etmek gerekiyor. İnegöl çiftçisi alışmış, patateste suyu çalıştırıyor, 8 saat sonra geliyor. Onu bu mahsulde yaparsan, bir şey alamazsın. Ziraat Odası Başkanımızda bu ürünlerin toprak analizini İnegöl’e getirmiş. Bu çok önemli bir hizmet. Toprağı analiz ettirip ekerseniz, daha faydalı olur. İnegöl’de düz çiftçilik vardı. Artık bir şeyler eklenmeli. Yanımızda Yenişehir var, Yenişehir’in toprakları bizim yanımızda hiç bir şey değil. Bu ürünler 3’üncü ayda başlıyor, 5’inci ayın sonunda ekim bitiyor, 9’uncu ayın sonunda toplanıyor. Bir kısım da 7-8’inci ay ekiliyor, 9-10’uncu ayda toplanıyor” diye konuştu.

ARTIK TEK ÜRÜNDEN PARA KAZANMAYI UNUTUN

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, İnegöl ovasında patates üreticiliğinin eskiden beri yaygın olduğunu belirterek; “Ama patates üreticiliği öyle bir hal aldı ki, her şey lehinize gelişirse para kazanırsınız. Yani 10 yılda bir para kazandırıyor patates. Patates ekmeye devam edenler için de, ekmeyenler için de artık alternatif ürünler var. Brokoli ve karalahananın fidelerini de biz temin ettik. Demek istediğimiz şu, bundan sonra İnegöllü çiftçiyi tek ürün kurtarmaz. Bu ürünlerin Pazar sıkıntısı olacağını da sanmıyoruz. İnegöllü çiftçilerimize tavsiyemiz, artık iki ürün üzerine çalışsınlar. Bundan sonra başka çaremiz yok. Tek üründen geçinmeyi çiftçimiz artık unutsun. Patatesi de çok ekenler yavaş yavaş azaltsınlar” açıklamalarında bulundu.

PATATES ÜRETİCİ BİRLİĞİNE BÜYÜK ÜRETİCİLER DESTEK VERMEDİ

Patatesle ilgili üretici birliği kurmak istediklerini ancak bazı sorunlar yaşandığını da anlatan Çelik, “Patatesle ilgili üretici birliği kuralım dedik, bazı büyük üreticiler bize destek vermedi. Onun bir kotası var, o tamamlandığında ancak kurabiliyorsunuz. Ancak yeniden bununla ilgili çalışma yapacağız” dedi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00