TELEFONUNUZ ÇALINDIĞINDA NE YAPMALISINIZ?

TELEFONUNUZ ÇALINDIĞINDA NE YAPMALISINIZ?

İnegöl Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜKODER) Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, cep telefonlarının çalınması ve kaybolması durumunda yapılması gerekenleri anlattı.

İnegöl Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜKODER) Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, cep telefonlarının çalınması, gasp edilmesi veya kaybolması durumlarında izlenecek yol hakkında açıklamalarda bulundu.

Derneklerine yapılan müracaatlar neticesinde edindikleri bilgiye göre tüketicilerin büyük çoğunluğunun sorunlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını birebir yapılan sohbetlerde öğrendiklerini belirterek; “Gereken araştırmaları yaparak mağduriyetlerin bir nebze de olsa önlenmesi amacıyla bilgileri tüketicilerimizle paylaşmak ihtiyacı hissettik. Cihazınızı çaldırdınız veya kaybettiğinizde ne yapmalısınız? 5809 Sayılı Kanunun 58 inci maddesinde; Kurum sisteme kayıtlı olan elektronik kimlik bilgisine haiz cihazı çalınan, yağmalanan veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan tüketiciler, Cihazın elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için öncelikle Bilgi ve İhbar Merkezinin 444 9 777 ve 0312 232 23 23 numaralı telefonlarına bildirildiğinde verilen bilgilerin doğrulanması halinde Cihazın haberleşme şebekesinden hizmet alması engellenmektedir. Kayıp veya çalıntı ihbarının gerçekleşmesi için hat sahibi tüketicilerin telefonun İMEİ numarasını bilmesi ve telefon ile ihbarda bulunması gerekmekte olup, İhbar sırasında kişilerin vermiş olduğu bilgiler doğrulanmak üzere ilgili GSM işletmecisine iletilmekte verilen bilgilerin doğrulanması halinde cihazın haberleşmeye kapatılması gerçekleşmektedir. İhbarda bulunduktan sonra cihaza ait İMEİ numarasını http://www.mckst.gov.tr/node&56 adresinden sorgulandığında ‘çalıntı ihbarı yapılmış cihaz’ olarak görülmekte iken, ihbar doğrulandıktan sonra yapılan sorgulamada söz konusu ifade ‘çalıntı cihaz’ ibaresine dönüşmektedir. İhbarı doğrulayan kişilere kısa mesaj (SMS) ile bilgi verilmekte olup, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu veya Bilgi ve İhbar Merkezinin aranması suretiyle de ihbar sonucu öğrenilebilmektedir” dedi.

Sütçü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun cihazı çalınan, yağmalanan veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan veya cihazını kaybeden tüketicilerin başvurusu üzerine cihazın haberleşme bağlantısının kesilmesine veya açılmasına yetkili kılındığını da hatırlatarak; “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun çalınan, gasp edilen veya kaybedilen telefonları bulmak ve ilgili tüketiciye teslim etmek gibi görevleri bulunmaktadır. Satış yapılan dükkandan çalınan cihazlar için satıcıların yapması gerekenler ise; kullanılmamış (sıfır) cihazların ihbarı evrak yolu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na firma yetkilisinin kimlik bilgileri, firmanın vergi levhası fotokopisi, çalınan cihazlara ait fatura nüshaları, kolluk kuvveti tutanağının bir nüshası dilekçe ekinde gönderilmesi gerekmektedir. İhbar neticesinde cihazların bloke işlemi gerçekleşmekte ve İMEİ numarası sorgulamalarında ‘çalıntı cihaz’ ibaresi yer aldığı için satılması ve kullanılması engellenmektedir” diye konuştu.



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00