Tesisimiz olsa fabrika oluruz

Tesisimiz olsa fabrika oluruz

Çarşıspor Antrenörü Kemal Başaran, Tesisimiz olsa ddia ediyorum, İnegöl nasıl ki futbol altyapısı ile pek çok yerde biliniyorsa, basketbol noktasında da insanların hazine olarak gördüğü bir yer olur” dedi.

Çarşıspor Basketbol Takımı’nın deneyimli antrenörü Kemal Başaran, takım ve kulüp ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Başaran, geride bıraktıkları haftalarda 7 galibiyet ve 2 mağlubiyet aldıklarını, kalan maçları kazandıkları takdirde gruptan lider çıkacaklarını belirtti.

“GELİŞMENİN YAŞI YOKTUR”

Bu sene 3. sezonlarını yaşadıklarını belirterek konuşmasına başlayan Çarşıspor Antrenörü Kemal Başaran, “İlk geldiğimde basketbol meraklısı ve oyun bilgisi noktasında çok ciddi eksikleri olan bir grup ile yola çıktık. Basketbolda en önemli şey sistemli, planlı ve sabırlı bir şekilde bu çalışmaları gerçekleştirmektir. Doğruyu öğretirken muhtemel yanlışları hemen düzeltmek, olmadı en başından başlayıp öğretilecek konuyu tekrar anlatmak ve benimsetmek bir alt yapı antrenörü için oldukça değerli faktörlerdir. Bir diğer sorumluluk ise oyuncuya vizyon katmak olmalıdır. Basketbol sayesinde üniversite bursu alacağından, yetenekleri dâhilinde profesyonel olma yolunda adım atacağından daha pek çok konuya kadar bunu benimsetmelisiniz. İnegöl, maalesef bu noktada çok geride... İnanmışlık ve gerçeklikten son derece uzak. Ancak ülke piyasasında farklı spor branşlarında profesyonel olarak mücadele eden oyuncuların büyük bir bölümünün gittiği ve izlediği yol bu. Ben de bunu aşılamak istiyorum. Bir antrenör olarak çağın basketboluna ayak uydurabilmek, kendi doğrularınıza kabul gören basketbol gelişmelerini entegre etmek de oldukça önemli bir kişisel yatırım olacaktır. Bu hususta da mümkün olduğu kadar maç seyredip, değerlendirme yapmaya çalışıyorum. Çünkü inanın gelişmenin yaşı yok” dedi.

 

“UZUN VE CİDDİ BİR SÜREÇ”

Takımın 2014-15 sezonunda gösterdiği performansı değerlendiren Kemal Başaran, “Normal grup maçlarında son 3 maçımız kaldı. Bu sene daha deneyimsiz ve rakiplere göre çoğunluğu 1 yaş ufak bir takımımız var. Bu 1 yaş özellikle alt yapılarda fiziksel ve mental açıdan da ciddi bir takım farklılıklar meydana getiriyor. Oyak Renault ve Beşiktaş’ta görev aldığım dönemlerde bir ekip olarak bu eksiklikleri kapatmak daha az zaman alıyor. Burada tek başınasınız. Her oyuncu ile ilgilenmek pek mümkün değil. Ancak yine de detayların önemini bilen bir oyuncu kitlesine sahip olduk. Bol bol maç yapılmalı. Oyuncu için bu olmazsa olmaz ve gelişimin en büyük parametresi. Deneyimleme, bir süre sonra oyuncu için şuuraltı bilinci ile karar vermeye dönüşüyor ve oyuncu artık ‘üreten’ bir seviyeye geliyor. Biz de her maç bu noktaya adım adım yaklaşıyoruz. Ancak bu tabi çok uzun ve ciddi bir süreç. 7 galibiyet 2 mağlubiyetimiz var. Görünen o ki kalan maçlarımızı alırsak gruptan lider çıkacağız. Bu da bizim için ciddi bir başarıdır” şeklinde konuştu.

“DERSLERİNDE BELİRLİ SEVİYEDE BAŞARILI OLAMAYAN OYUNCU…”

Oyuncuların bakış açılarını değiştirmeleri gerektiğini aktaran Başaran, “İyi bir basketbolcu olmak için ana kriterler haftanın her günü antrenman yapmanızdır. Sadece çok çalışmak yetmez, bunu doğru çalışma ile tamamlamalısınız. Bir sporcu, sporla ilgilenmeyen arkadaşı gibi düşünürse ilerleme kaydedemez. Beslenmesi, uyku süreleri, dinlenme zamanları ve boş anlarını nasıl geçirdiği de profesyonel olması için kat edeceği mesafelerdir. Bir koltuk altında iki karpuz taşıyabilmeli. Derslerinde belirli bir başarı seviyesine ulaşmayan oyuncu basketbolda başarılı olamaz. Çünkü basketbolda matematik var, geometri var, fizik ver, edebiyat var. Buna önem veren oyuncu grupları zaten ‘buçuk profesyonel’ olma noktasında zorluk çekmiyor. Çünkü altyapı yaşı geldiğinde rekabet duygusu acımasız bir hal alıyor. Orada gram daha iyi olan oyuncular formayı kapıyor. Bu sebeple bir sporcu gibi düşünmeyi bilmek gerek. Bunun için de zihinsel antrenman yapmak şart” diye konuştu.

“GÜMBÜR GÜMBÜR GELEN OYUNCULAR VAR”

Bu sene 4 oyuncularını basketbol yetenekleri sayesinde çeşitli takımlara ve üniversitelere gönderdiklerini hatırlatan Antrenör Başaran, “Bu bizim ‘başarı’ dediğimiz şeyin karşılığıdır. Biz Çarşıspor olarak bu mantalite ile hareket ediyoruz. Burada isim isim söylemek yanlış olur ama bizim takımımızda fark yaratan oyuncu sayısı çok fazla. Tabi ki şuanda yeterli değiller, çok daha pişmeleri gerek ancak ben o ışığı tecrübelerim ve oyuncuların çalışma azmi sayesinde görebiliyorum” ifadelerini kullandı.

“TESİSİMİZ OLSA OYUNCU ÜRETEN FABRİKA OLURUZ”

Kendisinin basketbol delisi olduğunu belirten Kemal Başaran, “Kendimi öyle tanımlıyorum. Salona bırakın 24 saat çıkmam. Bizim kulüp olarak eksikliğimiz kendi salonumuzun olmaması. Eğer bu imkânlara sahip olsaydık iddia ediyorum İnegöl nasıl ki futbol altyapısı ile pek çok yerde biliniyorsa, basketbol noktasında da insanların hazine olarak gördüğü bir yer olur. Bu zor bir şey değil, bilginize, kendinize ve yaptığınız işe güveniyorsanız, ektiğinizi elbet bir gün biçeceksiniz” dedi.

“DETAYLAR KALİTEYİ BELİRLER”

“Eğer basketbol kanınıza girdiyse çıkmak bilmez” diyerek sözlerine devam eden Başaran, “Bu yola baş koyduysanız sadece keyif almak değil aynı zamanda işini hakkı ile yapan oyuncular olmanız gerekir. Bunun için de istikrarlı bir şekilde antrenmanlara devam etmek ve az önce bahsettiğim kriterleri hiçbir zaman unutmamak gerekir. Kaliteli bir oyuncu olmak istiyorsanız diğer rakiplerinize göre birçok şeyi daha iyi, birkaç şeyi de en iyi yapmalısınız. O zaman bu sizi takım arayan oyuncu değil, aranılan bir isim yapacaktır” dedi. 



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68