TİCARET YAPARKEN SEVAP KAZANIN

TİCARET YAPARKEN SEVAP KAZANIN

MÜSİAD ve İMOS işbirliğinde düzenlenen “İslam’da Ticaret Hukuku konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Hamdi Döndüren, insanların ihtiyaçlarına yönelik ticaretlerde malın rayiç bedel üzerinden satılması durumunda, satılan ürünün fakirlere beda

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) tarafından işadamlarına yönelik “İslam’da Ticaret Hukuku” konulu konferans düzenlendi. MÜSİAD toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa; MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, MÜSİAD Başkanı Zeki Kavaz, İMOS Başkanı Mustafa Akyol ve çok sayıda sanayici katıldı.

KURAN’DA TİCARET VAR

İslam çizgilerinde yapılan ticaretin ele alındığı konferansa konuşmacı olarak ise Prof. Dr. Hamdi Döndüren katıldı. İşadamlarına yönelik konuşmasında Kuran-ı Kerimde İslam’da ticaret konusuna yer verildiğini belirten Döndüren, “Bizim hayatımızda gerçekten yön belirleyecek, ticaret hayatımızda bize etik değerler kazandıracak cümlecikler halindeki bu genel prensipler, günlük hayatımıza ışık tutacak nitelikte” dedi.

“TİCARETE HİLE KARIŞTIRANA YAZIKLAR OLSUN”

Cenab-ı Hakk’ın ticaret konusunda ilk uyarısının “Ticarete hile karıştıranlara yazıklar olsun” şeklinde olduğunu belirten Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Peygamber efendimizin Mekke hayatında ticari konulara sıra gelmedi. Neden? Mekke müşrikleri hakim konumdaydı. Müslümanlar sadece itikadi konuları, inanç konularını öğrenmekle meşgul oldular. Medine döneminde İslam’ın bütün yönleri işlenmeye başladı. Faiz, içki yasağı, hanımların kapanması gibi konular hep Medine döneminde ele alınan konular. Henüz Medine’ye ulaşmadan, yoldayken inen ayetler nelerdir ticaretle ilgili. Cenabı Allah ensar ve muhacirleri ticaret konusunda önce şöyle uyarıyor; yazıklar olsun. Kime yazıklar olsun, ticarete hile karıştıranlara. Ama cenabı hak bunun tanımını da bize bırakmıyor; onlar ölçerek tartarak hak almaya sıra gelince, tam olarak almak isterler, fakat ölçerek tartarak başkalarına hak vermeye sıra gelince eksiltirler. Kendi karımı nasıl arttırayım, gelirimi nasıl başka yerden kısarak çoğaltayım diyenlerdir bunlar. Buradan hepimizin alacağı ibretler vardır. Başka bir ayette, birbirinizin malını batıl yollarla alıp yiyecekseniz, bunu yapmayın diyor. Devamında da; karşılıklı rızaya dayanan ticaret olursa birbirinizin mallarını alabilirsiniz” diye konuştu.

RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN YAPILAN SATIŞLARDA SEVAP KAZANILIR

Hamdi Döndüren, cami dışında yapılan işlerin de aynı cami içerisinde ibadet eder gibi sevap kazandırdığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Kim gıda maddeleri celp eder, üretir veya satın alırsa diyor peygamber efendimiz, sonra da bunu rayiç bedel üzerinden satışa arz ederse, sanki bunları fakirlere bedava dağıtmış gibi sevap alır. Neden gıda maddesi dendi, insanların her gün ihtiyacı olduğu için peygamber efendimiz onu örnek verdi. Gıdanın dışında insanların ne ihtiyaçları varsa onlar da aynı şekilde geçerli. Ancak rayiç bedel üzerinden, hilesiz hurdasız olacak.”

TİCARETTE NİYET ÖNEMLİ

Prof. Dr. Hamdi Döndüren, açıklamalarında ticarette niyetin önemine de dikkat çekti. Döndüren, “Ticarette niyette önemli. Ne tarafa niyet edersek, o tarafa önümüz açılıyor. Helale niyet edersek, o tarafa doğru önümüz açılıyor. Sağlam müşteriler, helal ticaretin önü açılıyor. Ama gelsin de nereden gelirse gelsin dendiğinde bu defa o tarafa doğru önümüz açılmaya başlıyor. Bizim niyetimiz aslında önümüzü aça aça gidiyor” ifadelerinde bulundu.

PLANLI BORÇLANIRSANIZ ALLAH YARDIM EDER

Borçlanma konusunda da uyarılarda bulunup borçlanma üzerindeki hükümleri anlatan Döndüren, “Bir kimseye borçlanırken planlı programlı borçlanır, ben bu borcumu vadesinde ödeyeceğim dersen, Allah yardımcın olur. Eğer niyeti sağlam olmazsa, hele günü gelsin bu protesto ettiririm diye daha imzayı atarken plansız programsız olursa, Allah yardımcısı olmaz. İşleri rast gitmez” dedi.

Hamdi Döndüren’in konuşmasının ardından konferans, soru cevap şeklinde devam etti. İnegöllü işadamları, İslam’da ticaret konusunda merak ettiklerini Hamdi Döndüren’e sorup cevaplarını aldı.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22