TMO Alım Yapmaya Başladı

TMO Alım Yapmaya Başladı

Yenişehir´in Ödemiş Mahallesi´nde kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi, hububat hasadının başladığı bu günlerde devletin fiyat açıklamamasına rağmen Türkiye´de ilk olarak sözleşmeli alım yapmaya başladı.

 Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Yenişehir´in Ödemiş Mahallesi´nde kurulan Toprak Mahsulleri Ofisini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

BOĞAZKÖY´DE YER BULUNAMADI

Ziyarette konuşan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl´de zengin çeşitli nedeniyle hasatların başladığını belirterek, ?Hububat hasadımız başladı ve devam ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisinin geç kurulması nedeniyle alımlarla alakalı problemimiz vardı. Bandırma Müdürümüzle görüşerek Toprak Mahsulleri Ofisini Yenişehir´in Söylemiş Mahallesi´nde kurduk. Boğazköy Mahallesi´nde yer bulamadığımız için mecburen bu mahalleyi seçtik. Hububat alımımız başladı. Devletimizin fiyatlar konusunda çiftçilerimizi mağdur etmeyeceğine inanıyoruz? dedi.

TÜRKİYE´DE TEK

Türkiye genelinde fiyatların belirlenmemesine rağmen sözleşmeli alımın ilk kez yapıldığının altını çizen Çelik, ?Toprak Mahsulleri Ofisimiz ilk kez böyle bir uygulama ile alım yapıyor. Yüzde 30 avansta verebiliyor. Fiyatlar açıklandığı itibaren ürünün kalitesine göre çiftçimizin hesabına paraları yatacaktır. Alımlar geçte olsa başladı? diye konuştu.

REKOLTEDE ARTIŞ SAĞLANDI

Bu sene rekoltenin yüksek olduğuna dikkat çeken Çelik, ?Bu sene dönümden ortalama 600 kilo civarında bir verim elde ediliyor. Yağışlar hasadın tarihini 10 gün geç olmasını sağlarken aynı zamanda rekoltenin artışını da sağladı?diye konuştu.

ALIMLAR RANDEVULU SİSTEMLE YAPILIYOR

Randevulu sistemle alımların yapıldığını aktaran Çelik, ?Randevu almak daha kolay. Randevu almadan TMO´ya gelenler 3-5 saat beklemek durumunda kalabiliyor. Ama randevu alanlar saatinde gelip teslimatı yapabiliyor? ifadelerini kullandı.

GEÇEN SENEKİ FİYATLARIN ÜSTÜNDE OLACAK

Geçen sene TMO´nin kurulmadığını hatırlatan Çelik, geçen sene alım olmaması nedeniyle özel şirketlerin fiyat politikalarını kendilerini belirleyerek fiyatların düştüğünü, bu sene böyle bir durumun olmayacağını, geçen seneki fiyatların da üstünde olacağını, devletin çiftçiyi mağdur etmeyeceğine dikkat çekti.

İnegöl´de 90 bin dönüm, Yenişehir ilçesinde ise 180 bin dönüm alanda hububat hasadının yapıldığını belirten Çelik, çiftçilere bol kazançlar diledi.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,36% -0,34
  • EURO

    34,70% -0,19
  • GRAM ALTIN

    2397,21% -1,04
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22