TOKİ TRENİ KAÇTI

TOKİ TRENİ KAÇTI

2. OSB’de fabrikaların TOKİ marifeti ile yapılmasını ön gören 300 milyon liralık projeye İnegöllü sanayiciler ilgi göstermedi. 31 Ağustos’ta sona eren başvurular yeterli bulunmayınca proje iptal oldu.

 

Mobilyanın başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ve bu konudaki iddiasını kanıtlayan Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesini oluşturan İnegöl, TOKİ’nin 300 milyon liralık projesini geri tepti. 2. OSB’de kurulması planlanan fabrikaların TOKİ marifeti ile aynı anda yapılarak hizmete girmesini ön gören proje, yeterli başvuru olmayınca iptal edildi.

“BENDEN HİÇ OLMAYAN BİRŞEYİ TALEP ETTİLER”

60 işadamının ön müracaatı ile TOKİ’ye başvuru yapılmasına karşın, TOKİ’nin geri dönüşüne sanayiciden cevap gelmedi. 31 Ağustos’ta başvurular sona erdi, ancak beklenen katılım sağlanamadı. AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, 2. OSB’de yaşanan son gelişmeler hakkında yaptığı açıklamasında Türkiye’de ilk olacak projeyi durdurduklarını açıkladı. Kendisinden Türkiye’de hiç olmayan bir şeyin talep edildiğini belirten Milletvekili Şahin, “Özellikle arkadaşlarımızın ilham kaynağının da Kayseri’deki küçük sanayi sitesi olduğunu bana ifade ettiler. Gittiler incelediler. Ama özellikle TOKİ ile kurduğumuz çok iyi ilişkiler bizi TOKİ Başkanımızın hazırladığımız projenin kabulüne doğru itti. 60 iş adamımızın ön müracaatı ile müracaat ettik. Tabi Organize Sanayi Bölgemizin Başkanı da şimdi Kocaeli Vali Yardımcısı olan Aziz İnci beydir. Beraber birçok defa ziyaret ettik. Bizim projemize 300 milyon lira gibi bir ödenek ayırdılar. Yatırım programlarına aldılar ve bunun neticesinde arkadaşlarımıza burada yapılacak işlerin ne olduğu, ne tür bir tesis ve yapılanma istendiği konusunda geri dönüş yapıldı. Bir tür çalışmalar yapıldı, özellikle burada Kaymakam beyin hakkını vermek istiyorum, çok emek sarf ettiler. Ancak sanırım işadamı arkadaşlarımızdan bu konuda yeterli talebi alamadık. 31 Ağustos’ta süre dolmuştu” dedi.

BEN ÜZERİME DÜŞENİ YAPTIM

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir yatırım planı yapar, bu yatırım gerçekleşmezse kaynağı başka yerde kullanmak zorundadır” diyen Hüseyin Şahin, “Bizim için ayrılan bir kaynak vardı, bu kaynağın bize ilelebet aktarılmasını beklemek mümkün değil. Siz bizi bekleyin, daha sonra bunu yapacağız gibi. Çalışmalar sonlandırılamadı. Ben bir milletvekili olarak üzerime düşeni yaptım, programa aldırdım, kaynağının tahsisini yaptırdım. Arkadaşlarımızın hangi tür fabrikaları tercih edeceği şeklindeki tercihler onlarındır. Sanırım akabete uğradı. Hayırlısı olsun” diye konuştu.

“BELKİ TEKRAR BÖYLE BİR ÇALIŞMA BAŞLATIRIZ”

Hüseyin Şahin, projenin şimdilik rafa kalktığını, ancak ileride sanayici olur derse yine bir girişim olabileceğinin de sinyallerini verdi. Şahin, “Belki gelecek dönemlerde tekrar böyle bir çalışma başlatırız” dedi.

“İNEGÖL’ÜN YEKNESAK GÜCÜNÜ GÖSTERME İMKANIMIZ OLACAKTI”

Proje gerçekleşse 60 fabrikanın aynı anda açılacağını ve açılışa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da davet edileceğini kaydeden Hüseyin Şahin, “TOKİ’nin işletme anlayışında şöyle bir şey var; bütün güvenlik tedbirleri, bütün çevre tedbirleri, bütün binayla ilgili depreme dayanıklık tedbirleri alınarak yapılır. TOKİ eğer bir tesis yapıyorsa, daha sayamadığım birçok tedbiri de alarak bunları gerçekleştirir. Çünkü bir şey yapıldıktan sonra başa gelen felaketten kurum sorumludur. Kimse kendi üzerinde geçmişe dönük sorun oluşmasını arzu etmiyor. Belki maliyetler konusunda ufak tefek anlaşmazlıkları olmuş olabilir, ama olsaydı 2 yıl ödemesiz 6 yıl vadeli 8 yıl ki inşaat boyunca ödeme olmayacaktı. Belki de Türkiye’de ilk olacaktı 60 fabrikanın birden faaliyete girmesi. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızı da açılışa davet edip İnegöl’ün o yeknesak gücünü gösterebilme imkânımız olacaktı. Çünkü 60 tane fabrikanın birden devreye alınması devasa bir şey. Gelecekte olmayacak diye bir şey yok. Programlar bugün ertelenir, gelecek dönemde tekrar gündeme gelebilir” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07