Toplu taşımada sıkıntılar var

Toplu taşımada sıkıntılar var

Cumhuriyet Halk Partisi İnegöl İlçe Yöneticisi Hüseyin Çiçek, toplu taşımadaki aksaklıkları gündeme getirerek düzeltilmesi adına çağrıda bulundu.

İnegöl’ün ekonomik ve fiziksel olarak hızlı büyümesine paralel olarak sürdürülebilir ulaşım ihtiyacının da artığını belirten Çiçek; durak eksiklikleri, bilgilendirme eksiklikleri, aktarma-abonman sistemi eksiklikleri, araç ve hat eksiklikleri gibi birçok sorunu gündeme getirerek çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Çiçek toplu taşıma ile alakalı yapmış olduğu basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

ŞEHİR GELİŞİRKEN ULAŞIM TALEBİ DE HIZLI ARTIŞ GÖSTERDİ

“Toplu taşıma, yerel yönetimlerin vatandaşla en yakın temas kurduğu ve başarısının en kolay şekilde ölçüldüğü kamu hizmetlerinden birisidir. İlçemiz sanayisi ile gelişme gösterirken, toplu taşımanın sürdürülebilir ulaşımda önemi de kat kat artmaktadır. İlçemizin nüfus ve alan olarak büyümesiyle artan ekonomik faaliyetleri aynı zamanda ekonomiye olan katkısını da arttırmaktadır. Ekonomik faaliyetlerdeki gelişime paralel olarak şehir içi ulaşım talebi de hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Şehir içi ulaşımın planlaması anlayışı ile öncelikle yaşanan sorunların ve insanlarda memnuniyetsizlik yaratan durumların ortadan kaldırılması ile özel araçların kullanımı da azalacaktır. Bu bağlamda ilçemizdeki toplu taşıma da yaşanan sorunların her geçen gün artması ise vatandaşlarımızda rahatsızlıklar yaratmaktadır.”

‘GİTTİĞİN KADAR ÖDE’ SİSTEMİ VATANDAŞIMIZA RAHATLIK SAĞLAR

“Toplu taşımada ki sıkıntıların başında nüfus sayısı artan şehrimizde yetersiz araç sayısı geliyor. Araç sayısının yetersiz olması otobüs hatlarının uzunluğuna neden olduğu gibi mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde ek seferlerin konulamamasından dolayı yoğunluk yaşanmasına da sebebiyet veriyor.  Araç sayısının arttırılması ile hatların kısaltılması toplu taşıma kullanımını arttıracağı gibi aynı zamanda kısalan hatların tarifesinin düşürülmesi GİTTİĞİN KADAR ÖDE sistemi ile hem vatandaş gittiği yol kadar ücret ödeyecek hem araç sahipleri gittiği mesafe kadar parasını almış olacak. Vatandaş uzak mesafeye gidiyorsa o seviyede ücret ödeyecek. Kısa mesafe gidecekse, uzun mesafenin ücretini ödemeyecek olması maliyet açısından toplu taşımayı kullanan vatandaşlarımıza rahatlık sağlayacaktır.”

DURAKLAR YETERSİZ

“Durakların yetersizliği ve birçok bölgede durakların olmaması, yağmurda çamurda hatta bu kış gününde vatandaşımızın kapalı bir durakta beklemesi gerekirken açıkta beklemesine neden olması da başka bir problem. Her hat da durakların konulması ile vatandaş bu kış gününde kapalı bir durakta bekleme olanağa sahip olacağı gibi, mahallelerimizden Devlet hastanesine giden otobüs sayısının arttırılması ve geçiş zamanlarının kısaltılması ile sağlık sistemi açısından kamusal fayda ön planda tutulmuş olacaktır. Alanyurt yolunda ve ilçemizin diğer mahallelerinde hatlarda durak eksikliğinin olması ayrıca bir sorun haline gelmiş olmasıyla birlikte var olan otobüs duraklarında da  bilgilendirme panolarının olmamasından dolayı vatandaş otobüs güzergahların nerden geçtiğini bilememektedir. Buda ayrı bir sıkıntı olarak göze çarpmaktadır.”

DURAKLARA DİJİTAL EKRAN KONULMALI

“Türkiye’nin birçok bölgesinde duraklarda bilgilendirme panolarını dijital ekran uygulaması ile ekranlardan araçların kaç dakikaya geleceği ve hangi hatların geçtiği yazarken şehrimizde de bu sistemin uygulanması duraklardaki  bilgilendirme eksikliğini ortadan kaldırmış olacaktır.”

HASTANEYE GEREKLİ SIKLIKTA ARAÇ YOK

“İlçemizde Yenice, Cerrah, Alanyurt mahallerimizden gelen şikayetler ile Alanyurt’tan Devlet hastanesine 45 dakika bir otobüs geçmesi de toplu taşımayı kullanan vatandaşlarımızda büyük sıkıntı yaratmış durumda. Ayrıca şuan Yenice-İnegöl 631 nolu hattın  sabah 06.55 ile 09.00 saatleri arasında güzergah olarak İTFAİYE-İNEGÖL DEVLET HASTANESİ-ÖZPAŞ-ERTUĞRUL GAZİ CAD. -AVARLAR KAVŞAĞI-MESUDİYE KÖPRÜSÜ-ÖZDİLEK KAVŞAĞI-AVM DURAĞI olarak çalışmakta iken halktan gelen talep ise; 09.00 -20.00 SAATLERİ ARASINDA İNGAZ-TEMİNAL AVM-ALTAY CD.-KAVAKLAR ALTI -YENİ HASTANE- olarak değiştirilmesi  ve mevcut olan güzergaha bu şekilde ilave yapılarak düzenlenmesi istenmektedir.”

AKTARMA VE ABONMAN SİSTEMİ OLMALI

“Toplu taşımayı kullanan vatanlarımızın şikayetlerinden biriside otobüslerde AKTARMA SİSTEMİNİN olmamasından dolayı vatandaşın her otobüse biniş ve inişte ücret ödemesine neden oluyor. Toplu taşımada otobüslere ilk biniş süresinde itibaren 120 vb. dakika içinde 2 veya 3 biniş hakkı daha verilmesi ile vatandaşlarımızın otobüs maliyetleri de düşüreceği gibi toplu taşımayı daha çok kullanır hale getirecektir. Bir diğer eksiklik ise ilçemizde toplu taşımada ABONMAN sisteminin olmaması. Bursa’da öğrenciler 70,00(YETMİŞ) TL’ye abonman kartından yararlanırken İnegöl’ün bu sisteme entegre edilmemiş olmaması da başlı başına bir sorun haline gelmiş durumda. Bir an önce abonman sistemine entegre olup bu sistemin şehrimizde de hayata geçirilmesi öğrenci kardeşlerimize rahatlık sağlayacaktır. Toplu taşımadaki bu sıkıntıların giderilmesi ile otomobil kullanımı azalacağı gibi  trafik yoğunluğu da azalmış olacaktır.”

FAYDA MALİYET ANALİZİYLE FİYATLAR GÜNCELLENEBİLİR

“ Ayrıca; Toplu Taşımanın teşvik edilmesi amacıyla yolculuk tarifeleri düşük tutulmaktadır. Bir tarafta özel sektörün kar etme güdüsü, diğer tarafta kamunun ücret tarifesini baskılaması birbiri ile çelişirken bunun çözümünün ise özel sektörü daha çok sübvansiyon vererek kaynak sağlamaktır. Bugün iktisadi açıdan gelinen noktada dışa bağımlı olduğumuz akaryakıta  (Benzine, Motorine, LPG ‘ye) gelen bu zamlardan sonra toplu taşımanın öneminin kat, kat  arttığı bir dönemde vatandaşlarımızın toplu taşımayı kullanmasının özendirilmesi ile ayrıca ülke ekonomisine daha az akaryakıt tüketiminden dolayı da artı bir katma değer sağlanmış olacaktır. Mutsuz taşımacıdan yüksek hizmet kalitesi beklenemeyeceği gibi ulaşım sektöründe hizmet veren sektör işverenleri açısından da fayda maliyet analizinin yapılarak fiyatların güncellenmesi gerekliliği elzem bir durum haline gelmiş olup bu farkın da halka yansıtılmadan, Burulaş tarafından karşılanıp ulaşım sektöründeki işverenlere ödenmesi gerekmektedir”.



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00