TRAFİK YASASI ÇAĞDAŞ BİR YAPIYA KAVUŞTU

TRAFİK YASASI ÇAĞDAŞ BİR YAPIYA KAVUŞTU

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, torba yasanın trafikte getirdiği yeni düzenlemelere açıklık getirdi. Şahin, trafik yasasının çağdaş bir yapıya kavuşturulduğunu savundu.

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Hüseyin Şahin, geçtiğimiz hafta yasalaşan Torba Yasa’nın ehliyet alma şartlarından, ehliyete el konulmasına, cezai müeyyidelerden, sürücü belgelerinin süresine kadar bir dizi köklü değişiklik getirdiğini söyledi.

Milletvekili Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, yürürlükteki Trafik Yasası’nın AB mevzuatına uygunluğu amacıyla Torba Yasa ile yapılan değişikliklerin çok önemli olduğunu, ancak kamuoyunun sadece ehliyetlerin değiştirilmesi nedeniyle alınacak ücrete odaklandığına dikkat çekerek; “Kamuoyu ehliyetlerden alınacak ücretlere odaklanınca, AB mevzuatına uygun yapılan değişiklikler gözden kaçtı. Oysa yapılan değişiklikler, yasanın çağdaş bir yapıya kavuşturulması açısından çok önemliydi. Ayrıca ehliyet değiştirme ücretleri de makul düzeyde tutuldu” dedi.

YENİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR

Yasada yapılan değişiklikle araçların tanımlanarak sınıflandırılarak ‘Motorlu taşıt sürücüsü sertifikası’, ‘Sürücü belgesi’ ve ‘Uluslararası sürücü belgesi’ tanımları eklendiğini kaydeden Hüseyin Şahin, yeni yasayla trafik konusundaki ulusal mevzuatın uluslararası mevzuata uygun hale getirildiğini, böylece sürücülerin, yurtdışına çıkışlarında uluslararası sürücü belgesi almak zorunda kalmayacaklarını vurguladı. Türkiye`deki sürücü belgelerinin AB ve e-Devlet normlarına uygun bir yapıya kavuşturulması ve sürücü belgelerinin elektronik ortamda merkezi sistemle kişiselleştirilerek ilgililerine teslim edileceğini bildiren Hüseyin Şahin, şöyle konuştu: “Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçların dışındaki araçları sürmeleri yasak olacak. Bu fıkra hükmüne aykırı hareket eden sürücüye ve bu kişilere araç kullandıran araç sahibine 700 lira idari para cezası kesilecek. Dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile yönetmelikte belirtilen süre ve şartlara aykırı olarak araç kullananlara da her seferinde 343 TL ceza uygulanacak.”

TORBADA BAŞKA NELER VAR

Şahin, ilkokul mezunlarının ehliyet almaya devam edeceklerini altını çizerek, sürücü kurslarında eğitimini tamamlayan sürücü adaylarının da teorik sınavları yazılı ya da elektronik ortamda Milli Eğitim Bakanlığı`nca yapılacağını duyurdu. Jandarma, subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile Jandarma Okullar Komutanlığı`nda öğrenim gören öğrencilere sürücü belgesine dönüştürülmek üzere motorlu taşıt sürücüsü sertifikası verileceğini belirten Şahin, “İş makinesi sürücülerinin eğitimleri ve sınavda başarılı olanların belgeleri, Milli Eğitim Bakanlığı`nca veya bakanlıkça yetkilendirilen kurumlarca verilecek. Sürücü belgesi sahibi kişinin sağlığında sürücülüğe engel aşikâr bir değişikliğin görülmesi ve tespiti halinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi geri alınabilecek. Kişi sürücülüğe engel bir halinin olmadığı veya mevcut olan bu halin daha sonra ortadan kalktığına ilişkin sağlık raporu getirdiğinde belgesi iade edilecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar, en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilecek. Getirilen yeni düzenlemeler nedeniyle ehliyetlerini zorunlu olarak yenileyecek kişilerden masraf olarak 15 lira alınacak. Belirli bir geçerlilik süresi bulunmayan sürücü belgelerine trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla belirli bir geçerlilik süresi konulacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi kullananlara 343 TL trafik idari para cezası verilecek. Sürücülerin belirli dönemlerde sağlık kontrolünden geçirilecek” dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07