www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

TRİBÜNLERE OYNAMAYIN

TRİBÜNLERE OYNAMAYIN

Kasım Ayı Belediye Meclisinde Plan ve Bütçe komisyonuna havale edilen “2013 Yılı Bütçe Tasarısı’ Saadet Partili ve MHP’li meclis üyelerinin ret oylarına karşılık, oy çokluğu ile kabul edildi. Görüşmeler esnasında SP’li meclis üyele

SP “SU ZAMMINDAN VAZGEÇİN” DEDİ

Saadet Partisi Grubu Sözcüsü Özgür Öztürk, 2013 yılı tahmini bütçesinde yer alan su zammının bütçeye 1 milyon TL civarında ek gelir sağladığını bununda toplam bütçenin yüzde 1’inden az olduğunu belirterek, Bizim grup olarak isteğimiz, bu yüzde 1’in altındaki ek gelirden feragat edilmesidir. Asıl olan İnegöl halkının sıkıntı çekmemesidir.”dedi.

 

SAADET PARTİLİLER TRÜBÜNLERE OYNUYOR

■ 2013 yılı bütçesinde yer alan su zammını eleştiren Saadet Partili Meclis Üyelerine sert çıkan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye yönetmek demek bütçe yönetmek, insan yönetmek demektir. Suya zam yapmayalım, 700-800 bin TL’ye ihtiyacınız mı var demek, tribünlere oynamaktır.”dedi.

 

 

-------------------------------------------------------------

İnegöl Belediyesi’nin 2013 yılı bütçe tasarısı, dün yapılan olağan üstü meclis toplantısında görüşüldü. Kasım ayı meclisinde gündeme gelen ve Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen tahmini bütçe tasarısı, son şekliyle meclise geldi. Belediye Ek Hizmet Binası meclis salonunda gerçekleştirilen bütçe görüşmeleri sırasında parti temsilcileri arasında kısa süreli tartışmalar da yaşanırken, bütçede bazı kalemlere zam yapılacağı da kaydedildi.

SUYA VE KİRALARA ZAM

Toplantıda Bütçe Komisyon Başkanı Hüseyin Sadırlı, hazırlanan bütçe hakkında açıklamalarda bulundu. 2013 yılı bütçesinin Huzurevi Müdürlüğü’nün gider bütçesini 1 milyon 92 bin TL, Yazı İşleri Müdürlüğü’nün 357 bin TL,  İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün 1 milyon 43 bin TL, Veteriner Müdürlüğü’nün 118 bin TL ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün gider bütçesini de 170 bin TL olarak bağladıklarını söyledi. Hal Müdürlüğünün 2013 bütçesini 316 bin TL, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün10 milyon 190 bin TL, Zabıta Müdürlüğü’nün 2 milyon 576 bin TL, İtfaiye Müdürlüğü’nün 2 milyon 932 bin TL olarak bağıtlandığını kaydeden Sadırlı; “Komisyonumuz Park Bahçeler Müdürlüğü’nün bütçesini 9 milyon 135 bin TL, Su İşleri Müdürlüğü’nün bütçesini 9 milyon 198 bin TL,  İmar Şehircilik Müdürlüğü 6 milyon 430 bin TL, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü 3 milyon 223 bin TL olarak bağıtladı. Fen İşleri Müdürlüğü gider bütçesi 47 milyon 430 bin TL, Başkanlık hizmetleri 5 milyon 508 bin TL, Mali Hizmetler Müdürlüğü 10 milyon 282 bin TL olarak bağıtlamıştır. 2013 yılı gider bütçesi 110 milyon TL olduğu ve bu da Belediyemizin performans ve stratejik planına uygun olduğu komisyonumuz tarafından tespit edilmiştir. Yaz aylarında doğal su kaynaklarının artması ve su teminini artması nedeniyle, TÜFE’yi de hesaba katarak yüzde 7,8 oranında zam yapmaya karar verdik. Belediyemizin mülklerindeki kira giderlerine de yüzde 7,8 oranında zam yapılmasını uygun gördük. İlan ve reklam ücretleri, MERPA işgaliye ücretleri, Kültür Merkezi ve Sani Konukoğlu Konferans Salonları günlük kullanım bedellerine zam yapılmamıştır” dedi.

SP “SU ZAMMINDAN VAZGEÇİN” DEDİ

Bütçe rakamlarının açıklanmasının ardından söz alan Saadet Partisi grubu sözcüsü Özgür Öztürk, yapılan su zammından bütçeye gelen 1 milyon TL civarındaki ek gelirin toplam bütçenin yüzde 1’inden az olduğunu söyledi. Suyun vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu unutmamak gerektiğine dikkat çeken Öztürk; “Bizim grup olarak isteğimiz, bu yüzde 1’in altındaki ek gelirden feragat edilmesidir. Asıl olan İnegöl halkının sıkıntı çekmemesidir. Bütçenin şu haliyle rakamlardan ibaret olduğunu, Performans plan hedeflerinin bütçeye daha anlaşılır şekilde yansıtılması gerektiğini, geçen meclis toplantımızda ifade etmiştik. Sadece bütçeyi konuşmak için özel bir oturum düzenliyoruz, demek ki performans plandan bile daha önemli bir gündem. Bu önemli gündemi oylamak için, yeterince de anlamak lazım gelir. Bütçe sunumuyla ilgili daha farklı bir açıklama beklerdik. Her siyasi parti ekibinin farklı bir vizyonu olması gerektiği için bazı maddelere evet, bazısına da hayır diyoruz. Bütün konulara yüzde 100 mutabakat sağlamak o muhalefetin sanal bir muhalefet olduğunu gösterir ve vizyondan yoksun bir muhalefet olduğu gösterir. Yatırımlar uzun vadeli ve kurumlar arası koordinasyon sağlanarak gerçekleştirilmelidir. Attığımız her adım, hayalimizdeki İnegöl’ün bir parçası olmalıdır. Bu manada örneğin Yeni İnegöl Projesi Performans planda ifade edilen hedeflerle yıllardır entegre edilememiştir. Peki bu olumsuz durum neye yol açacak derseniz, artık eski İnegöl uzun bir dönem vazgeçilmezliğini koruyacak ve Kentsel dönüşümde çok farklı bir noktaya doğru gideceğiz. Bu manada buna hazır olmamız gerekiyor. Altyapı konusu bu çerçevede dikkate ele alınmalı, aynı yanlışlara tekrar tekrar düşülmemelidir” şeklinde konuştu.

MHP’Lİ BESLER RAKAMLARA DİKKAT ÇEKTİ

Özgür Öztürk’ün ardından söz alan MHP’li Müfit Besler ise, geçmiş yıllardaki bütçelerin tahmini ile gerçekleşenler arasındaki farkın uçurumdan farksız olduğunu dile getirerek; “Tahmini bütçelerde yapılırken yüzde 5-10 artı-eksi olabilir. Ama rakamlar bizde öyle değil. 2010 tahmini bütçesi 64 milyon, harcamalar toplamı 83 milyon fark yüzde 30.  2011 tahmini bütçesinde fark eksi veriyor. Yüzde 21. 6 aylık hizmet alımlarına bakıyoruz, yüzde 43 gibi bir fazlalık görünüyor. 2011 ve 2012 bütçesinde yüzde 21 ve yüzde 40 gibi sapmalar tespit ettik. Neden mali bilançolar doğru hesaplanmıyor? Acaba bütçe disiplin kalemlerine uyulmadan harcamalar mı yapılıyor?” ifadelerinde bulundu.

İNKAYA, FAİZ TARTIŞMASININ FİTİLİNİ ATEŞLEDİ

Saadet Partili Belediye Meclis Üyesi Hakan İnkaya da, bütçeye ret oyu vereceklerini söyledi. İnkaya, 2005 yılı itibariyle 7 bütçeyi tamamladıklarını belirterek; “Hepsinde de eksi rakamlar verdik. Demek ki bütçe yönlendirmede bir sıkıntı var. Biz faiz ile ilgili hassasiyetimizi dile getirirken AK Partili meclis üyesi Süleyman Yılmaz kendi işlerimizde faiz kullanmıyoruz, belediye işlerinde mecbur alıyoruz demişti. Siz kendi işlerinizde hassas olabilirsiniz, ama burada 180 bin kişi adına bu hizmetleri yapıyoruz.” diye konuştu.

SAADET PARTİLİ BELEDİYELER KREDİ KULLANMADI MI?

AK Parti adına konuşan Belediye Meclis Üyesi Süleyman Yılmaz, Hakan İnkaya’nın faizle ilgili sözlerine cevap verdi. Yılmaz, şöyle konuştu: “2012 tahmini bütçesi 92 milyon TL iken 2013 tahmini bütçesi yüzde 19 artışla 110 milyon TL olması beklenmektedir. Bütçe gelirlerimizde de yüzde 19 artış beklenmektedir. Fakat bütçe tariflerinde yapılan artış ise yüzde 7,8’dir. Komisyon üyelerimize teşekkür ediyoruz. Arkadaşlarımız gelirleri arttırırken vatandaşlarımızı ve esnafımızı da göz önünde bulundurmuşlardır. İlçemiz kadar zengin olmayan il ve ilçelerdeki su tarifelerini de göz önünde bulundurursak bizim su fiyatımızın daha düşük olduğu görülecektir. Kirada da yüzde 7,8 artışa rağmen, hala belediye dükkânları daha cazip durumdadır. Hakan İnkaya’nın faiz ile ilgili açıklamalarına da cevap vermek istiyorum. Dünkü güneşle bugünkü çamaşır kurutulmaz. Neden bugün söylüyorsunuz, o gün söylemediniz. Bir de eski Refah Partili, Fazilet Partili ve bugünkü Saadet Partili belediyelere bakmak lazım. Onlar kullanmış mı kullanmamış mı? Programa alınan çalışmalarda beklenen gelirler gelmez ise o zaman kredi kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Müfit Besler, 64 milyon TL’lik bütçenin gerçekleşme rakamı 83 milyon TL. 19 milyon TL artış söz konusu. TOKİ dairelerinin satışı, İshakpaşa civarındaki dükkânların, Galericiler Sitesindeki satışlar, Belediye alacaklarının yapılandırılması konusundaki gelirler. 19 milyon TL gelirlerde artış var bunu da görmemiz gerekiyor.”

SAADET PARTİLİLER TRÜBÜNLERE OYNUYOR

Meclis üyelerinin konuşmalarının ardından Belediye Başkanı Alinur Aktaş bir değerlendirme yaptı. Müfit Besler’in bütçeler arasındaki tutarsızlıklarla ilgili ifadelerini değerlendiren Aktaş; “Bu bir tahmini bütçedir. Mal ve hizmetlerdeki fiyat artışları, işçilikler, memur maaşlarındaki sapmalar olabilir” diyerek sözü İnegöl Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Fezayi Gartel’e verdi. Gartel de bütçelerdeki rakamları Belediye Meclis Üyeleri’ne aktardı. Aktaş, tüm samimiyetle çalıştıklarını kaydederek: “İnegöl’ün daha güzel olması için hep beraber çalışıyoruz. Bu milletin yüzünü kara çıkartacak hiç bir davranış içinde olmadık. Kimse kimsenin maneviyatını tartmasın. Belediye yönetmek demek bütçe yönetmek, insan yönetmek demektir. Suya zam yapmayalım, 700-800 bin TL’ye ihtiyacınız mı var demek tribünlere oynamaktır. Gider kalemlerini konuşuyoruz, gelir kalemlerini hiç konuşmuyoruz. Belediyemizin yetişemediği yerlerde kredi kullanmak zorunda kalabiliyor. Belediye ilk kez kredi kullanmadı. Belediye yıllardır kullanıyor. Yetiştiği yer var, yetişemediği yer var. Bizi faizci gibi göstermeye kalkmayın. İller Bankasından ya da özel bankalardan kullanmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından 2013 bütçesi 5 ret oya karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Olağan üstü meclis toplantısında takrir maddesi olarak görüşülen İnegöl’ün deprem envanterinin çıkarılması konusunda ise, BEBKA’ya başvurulması için Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a meclis tarafından yetki verildi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19