TÜFEKÇİKONAK VE OSMANİYE KÖYLERİNİ SEL VURDU

TÜFEKÇİKONAK VE OSMANİYE KÖYLERİNİ SEL VURDU

Cuma akşamı Mezit bölgesine yağan sağanak yağış Mezit deresinde taşkınlığa yol açtı. Yaklaşık 2 buçuk metre kadar yükselerek taşan dere, İnegöl’e bağlı Tüfekçikonak ve Osmaniye köylerinde sele neden oldu. Yaklaşık 1 milyon TL hasarın olduğu tahmin

Geçtiğimiz Cuma akşamı özellikle Mezit grubu köylerde yoğun şekilde görülen sağanak yağış nedeni ile Mezit deresi Tüfekçikonak köyünde taştı. Sele neden olan dere taşkını 35 hanesi bulunan ve 300 kişinin yaşadığı köyde büyük ölçüde hasara neden olurken, selden yaklaşık 225 kişinin yaşadığı Osmaniye köyü de etkilendi. Yaşanan afette suyun dere yatağından yaklaşık 2 buçuk metre kadar yükseldiği gözlenirken, yer yer yollardaki asfaltın dahi sudan dolayı kazındığı görüldü. Yaşanan afette can kaybı olmazken, konuyla ilgili yetkili birimlerin görevlileri köydeki hasarlarla alakalı çalışmalara başladılar. Köyde ilk yapılan tespitlere göre hasarın 500 bin TL ile 1 milyon TL arasında olduğu kaydedildi.

İlgili Kurumlar Köyde İncelemelerde Bulundu

Cuma akşamı meydana gelen sel afetinin ardından Cumartesi günü ilk önce İlçe Kaymakamı Durmuş Gencer, bu köylerde selde zarar gören yerleri yerinde inceledi. Ardından AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, İl Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel ve İl Genel Meclis Başkan Vekili Murat Gültekin Tüfekçikonak köyünde incelemelerde bulundular. Köy halkı ile birlikte hasar gören bölgelerde incelemelerde bulunan Hüseyin Şahin, çalışmalara en kısa zamanca başlanması için çaba harcandığını ifade etti. Çalışmalar bu gün itibari ile başlarken, köy içerisinde yıkılan köprünün 1 ay içerisinde yeniden yapılacağı bildirildi.

“En Kısa Zamanda Köy Eski Haline Getirilecek”

Şahin, Cuma günü meydana gelen sel afeti sonrası İl Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel ile irtibat sağladığını ve yerinde incelediklerini ifade ederek; “İl Genel Meclis üyelerimiz de burada ve yerinde incelemelerde bulunduk. Sayın Genel Sekreterimin tetkikleri var, Pazartesi günü talimatıyla burada köye yönelik hizmetler daire başkanlığının yetkili mühendisleri gelip inceleme yapılacak. En kısa zamanda köyün eski durumuna gelmesi için çalışma yapılacak. İl Genel Meclisimiz ve Kaymakamlık vasıtasıyla Devlet Su İşleri dere yatağında suların azalmasıyla ıslah çalışmaları yapılacak. Biz İnegöl’ümüze hizmet etmek için tüm arkadaşlarım gece gündüz çalışıyoruz. Afet olduğu gibi arkadaşlarımız buraya geldiler. En kısa zamanda köyümüzün ihtiyaçları ve mevcut durumu iyileştirilecektir” dedi.

İlk Tenkitlere Göre 1 Milyon TL Hasar Var

İl Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel ise, dere ıslahı işinin DSİ’nin işi olduğundan bahsederek, kendi kurumlarıyla ilgili konularda bu gün itibari ile çalışmaların başlayacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Bunun bir afet olduğunu ve önüne geçilmesinin imkansız olduğunu da aktaran Demirel; “Ben İl Genel Meclis boyutunda elemanları pazartesi günü göndereceğim. Sayın Valimize de konu hakkında bilgi verilecek. Bu bir afet, bunun önüne geçilmesi mümkün değil. Dolayısıyla afet durumu düşünülerek uygulanması lazım. Kanunların el verdiği ölçüde de bozulan yerlerin tamiri yapılacak. Bir köprümüz yıkılmış, bazı yerlerde de yine hasar var, sulama boruları ve yollarımızda da hasar var. 1 milyon TL gibi bir masraf gözüküyor. Tetkiklerden sonra bu netleşecek. İlk olarak yıkılan köprüyü yapacağız. Diğer çalışmalar mevsim normalleri takip edilerek yapılacak” dedi.

İl Genel Meclis Başkan Vekili Murat Gültekin de sel afetinin Cuma günü saat 19.00 sıralarında meydana geldiğini söyledi. Yaşanan afette can kaybı olmadığına dikkat çeken Gültekin; “Allaha şükür can kaybımız yok. Olayın ardından hemen beni muhtarımız aradı bilgilendirdi ve ben de milletvekilimizi, genel sekreterimizi ve ilçe kaymakamımızı bilgilendirdim. Konuyla ilgili ekipler hemen harekete geçtiler.”dedi.

80 Yıllık Köprü Yıkıldı

Selde; Tüfekçikonak köyünden derenin ayırdığı ve karşı mahalle diye bilinen, yaklaşık 15 ailenin yaşadığı mahalleye geçişi sağlayan köprü de tamamen yıkıldı. Daha öncede bu köyde sel olaylarının vuku bulduğu bilinirken, yaklaşık 80 yıllık mazisi olan köprünün bu selde yıkılması akıllara 80 yılın en büyük sel felaketi mi sorularını getirdi. Murat Gültekin, köprünün yapımıyla ilgili ise en kısa sürede tamamlanacağını vurgulayarak; “Yıkılan köprünün ardında 15’e yakın aile yapıyor. Bu köprü için öncelik muhakkak tanınacak. Köprüyle ilgili 5’e 8 dediğimiz yeni bir sistem var. En kısa zamanda köprü yerine yerleştirilecek. Oraya geçen bir kanalizasyon ve içme suyu borumuz var, onlar da hemen pazartesi günü bağlayacağız. Şu anda araç geçişimiz var, ancak vatandaşların geçişinde problem yok. İnşallah en geç 1 ay içerisinde bu köprüyü tamamlayacağız” diye konuştu.



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68