www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Tüketicilere ?Dolandırıcılık? Uyarısı

Tüketicilere ?Dolandırıcılık? Uyarısı

İnegöl Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükrü Sütcü, sıklıkla görülen ve meydana gelebilecek dolandırıcılık ve mağduriyetlerle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan TÜKODER Başkanı Şükrü Sütcü, ?Bu günkü konuşmamızda görsel ve yazılı olarak ulusal basında veya sosyal medyada dile getirilen dolandırıcılıklar hakkında yaptığım araştırma sonucu elde ettiğim bilgileri paylaşarak denizde bir damla misali mağduriyetleri önleyebilmek için sizlere yardımcı olmaya çalışacağım. Durup dururken telefonunuz çalıyor, arayan kişi isminizi ve soy isminizi belirtip sizinle görüşmek istediğini kibar bir dille söylüyor. Siz de buyurun benim dediğinizde telefondaki kişi: ?Ben Ankara Asayiş Müdürlüğünden arıyorum, yaka numaram şu´ diyor ve önceki gece sizin kullandığınız hat üzerinden 05xx numaralı astsubaya toplam 9 kere küfürlü, tehditkâr mesajlar atıldığını, bu yüzden kullandığınız telefonun savcılık tarafından izlenmeye alınıp, adınıza suç duyurusunda bulunulduğunu acil olarak savcılığa gidip ifade vermeniz gerektiğini söylüyor.  Siz de; ?Böyle bir mesaj atmadığınızı, herhangi bir kişiye asla küfür etmediğinizi? söylüyorsunuz. Telefondaki tahmini olarak 45-50 yaşlarındaki kişi; ?Mecbursunuz, görüşeceksiniz! Şimdi sizi Ankara Savcılığı´na aktarıyorum, hemen 154´ü tuşlayın!´ diyor ve siz de kendinizi mecbur gibi hissedip 154´ü tuşluyorsunuz ve asıl olay başlıyor. Telefonunuz yurt dışı aramalarına açılıyor ve faturanıza 5-10 bin liralık bir servis ücreti yansıtılıyor. Son günlerde bu olay defalarca tekrarlanıyor ve karakollarda yüzlerce kişi bu konu üzerinden şikâyette bulunuyorlar. Sakın ama sakın sizi arayan kimseye itibar edip bir tuşlama yapmayın!?

 

ARAÇ ALIP SATARKEN DİKKAT

?Arabanızı internete satılığa koydunuz, X şahıs 70 bin veririm dedi. Tamam dediniz, anlaştınız. X şahıs sizden hesap numarası istedi ve 70 bini transfer etti. Açıklamaya da 34 xy plakalı x marka aracın satış bedeli yazıyor. Sonra tam notere yöneldiğinizde X şahıs diyor ki ?benim cenazem var, acil işim çıktı, sen satışı kuzenim Y´ye ver´. Sen de nasıl olsa para geldi deyip Y şahsa aracı bedelsiz devrediyorsun. Noter sözleşmesinde parayı eksiksiz aldım kısmını da bir güzel imzalıyorsun. Sonra 3 gün sonra X şahıs sana ihtar yolluyor, 70 bin yollamıştım araç için hala satış olmadı, parayı iade et diyor. Savcıya başvuruyorsun, X ile Y arasında akrabalık yok. Telefon tespiti yok. Beraber fotoğrafları yok? Hiçbir bağ bulamıyorlar. Yani görünürde ortada dolandırıcılık suçu yok. 70 bini de ödeyeceksin mecbur. Y de diyor ki ben parayı elden verdim, bu da resmi noter belgesi, kendisi eksiksiz parayı aldığını kabul ediyor. Şimdi araba da gitti, 70 bin de... Çık işin içinden çıkabilirsen.?

 

KARTEL FAİZLERİ

?Tüketicinin bankalar hakkındaki hassasiyetini kullanan dolandırıcılar, ?Avukat´ ismini kullanarak dolandırıcılıkta çığır açtı. Son günlerde kartel faizleri için internet sitelerinde; ?alacaklarınızı hemen tahsil etmek ister misiniz? 21 Ağustos 2007-22 Eylül 2011 tarihleri arasında kredi çekmiş iseniz kartel faizlerini alabiliyoruz´ gibi ilanlar yer alıyor. Bu tip sözde hizmet ilanlarını verenler kendilerine başvuran tüketicilere doldurmaları için bir form göndererek 150 lira civarında ücret talep ediyor. Tabii bilgileri ve parayı aldıktan sonra bu kişilere ulaşılamıyor. Olayın boyutları mağdurların internet ortamında şikâyet var´a ve derneğimize yaptıkları şikâyetlerden öğrenmiş bulunuyoruz. Kartel Faizleriyle ilgili İstanbul 12. Tüketici Mahkemesi 2016/152 Esas ve 2017/172 Karar numarası ile Tüketici lehine karar vermiştir ancak biz de İnegöl´de dava açtık, davayı kazanabilirsek tüketicilerimize basın yoluyla duyuracağız ve müracaatları halinde gereken hukuki yardımı yapacağız.?

 

ATM´LERE PARÇA YERLEŞTİRİYORLAR

?ATM´ erde yapılan dolandırıcılıkta ise ATM´nin çıkış haznesine tam olarak orayı kapatan ve para çıkışını önleyen metal bir parça yerleştirerek bu parçaya sanki ATM´nin parçası imajı verildikten sonra dolandırıcı ATM´ye yakın bir yere geçerek izlemeye başlar, ATM başına bir kişi geldikten sonra normal para çekme işlemi yapar fakat çıkış haznesinden para çıkmaz, Bu sırada dolandırıcı ATM´ye gelerek ATM´nin bozuk olduğunu para vermediğini söylediğinden parayı çekemeyen kişi ayrılınca dolandırıcı para çıkış haznesindeki mey-tali çıkararak sıkışan parayı alır. Bu nedenle bilhassa emeklilerimize naçizane ricam maaşlarınızı mümkün olduğu kadar mesai içerisinde bankanın yanındaki ATM´lerden çekin ve sorun yaşadığınızda içeriye bildirmek mümkün olabilir.?

 

KOMBİ BAKIM DOLANDIRICILIĞI

Sonbaharla birlikte kombilerin yıllık bakım zamanının geldiği için bu dönemde tüketicilerin ?servis hizmeti´ adı altında çeşitli dolandırıcılık yöntemleriyle karşı karşıya kalmanız mümkündür. Kış yaklaşırken kombi kullanıcılarının çeşitli yöntemlerle kandırılması aşağıda açıklandığı gibi olabilir. Çağrı merkezinden diyerek insanların cep telefonları aranıp ´kombi bakım zamanınız geldi´ deniliyor. Hatta kurumsal görünmek için 444´lü hatlar satın alınıp aramalar bu telefonlardan yapılıyor. Her 100 kişiden en az 20-30´u bu hataya düşüyor ve karşı tarafa randevu veriyor. Dolandırıcılar, kombide olmayan bir arızayı varmış gibi gösterip, tüketiciden hem işçilik hem de parça parası alıyor. Sonrasında ya çıkardığı parçayı yeniymiş gibi geri takıyor veya çoğunlukla kombiyi o halde bırakıyor. Dikkat edin sıcak bir kış geçireyim derken, paranızdan ve kombinizden olmayın.?

 

KART NUMARANIZI KİMSEYE VERMEYİN

?Danışmanlık şirketinden cep telefonunuzu aranarak sigorta kapsamında olduğunuzu, ses kayıtlarınızın mevcut olduğunu ve belirtilen tarihe kadar 370 TL ödemediğiniz takdirde bin 800 TL ödemek zorunda kalacağınızı açıkladıklarında olmayan borcu korkarak ya nakit ya da kredi kartı numaranızı verdiğinizde kartınızdan ödedikten sonra da bu açgözlülerin gözü doymadığı için sizi tekrar arayarak daha fazla para yatırmanız gerektiği bildirildiğinde dolandırıldığınızı öğreniyorsunuz,?

 

GSM MAĞDURU OLMAYIN

?Bilhassa internet veya telefon aboneliklerinde halen kullanmakta olduğunuz GSM şirketinin adını kullanarak daha ucuza hizmet vereceklerini açıklayıp sizi ikna ettikten sonra onayınızı alarak abone yapar ve bir önceki şirkete cayma bedeli ödemek zorunda bırakabilirler. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız öncelikle abonesi olduğunuz şirketi arayarak taahhüdünüzün ne zaman biteceğini tam olarak öğrendikten sonra karar vermenizin sizlerin menfaatine olduğunu bildirir sorunsuz günler dilerken okuduklarınızı mümkün olduğu kadar yakınlarınız ile paylaşarak dolandırıcılara fırsat vermeyelim? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29