TÜRK KADINI SAYGINLIĞINI KORUYOR

TÜRK KADINI SAYGINLIĞINI KORUYOR

5 Aralık Kadına Seçme ve seçilme hakkının verilişin yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yapan Kent Konseyi Kadınlar Meclisi Başkan Yardımcısı Güzin Yaldız, Türk kadınından övgüyle söz ederek, “Türk toplumlarında kadının her zaman saygın bir yeri var.

Kent Konseyi Kadınlar Meclisi Çalışma grubu tarafından 5 Aralık Kadına Seçme ve seçilme hakkının verilişin yıl dönümü nedeniyle İnegöl Belediyesi Encümen toplantı salonunda basın açıklaması düzenlendi.

Kent Konseyi Kadınlar Meclisi Başkanı Şule Kuzlak’ın da hazır bulunduğu toplantıda günün anlam ve önemine yönelik bir açıklama yapan Kent Konseyi Kadınlar Meclisi Başkan Yardımcısı Güzin Yaldız, Türk toplumlarında kadının her zaman saygın bir yeri olduğunu belirterek, “Türk kadını gerektiğinde erkeğiyle cephede, gerektiğinde evde yuvasının başında yani ona ihtiyaç duyulan her yerdedir. Zamanla kadına verilen önem azalmış. Kadın sadece evinde var olmaya itilmiştir. Fakat yine bir sınav, yine bir var olma mücadelesi yani; `İstiklal Savaşı` gelip çatmıştır. Türk kadını yeniden erkeğiyle beraber yan yana mücadele vermiş vatan savunmasında Mustafa Kemal` e sonsuz destek sağlamıştır. Bu mücadelede yerini ön saf1arda almıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin kurulması ile kadınlarımız yeniden yükselişe geçmiştir. Türk Medeni Kanunu`nun kabulü, 20 Mart 1930`da çıkartılan belediye kanunu ile kadınlar ilk kez belediye seçimlerine katılmışlardır. 5 Aralık 1934 kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesi aydınlanma devriminin sonucudur. 1 Mart 1935`te ilk Türk kadın milletvekilleri TBMM` de yerinin almıştır. Osmanlı İmparatorluğu`nun ve Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk kadın hakları savunucusu Halide Edip Adıvar olmuştur. Özellikle yayınladığı n1akaleleri ile ve İstanbul` da işgale karşı yaptığı konuşmalarıyla sadece kadın haklarını savunmakla kalmammış, Kuvayii Milliye`yi de desteklemiştir. Kadınlara politik hakların verilmesi dünya üzerinde Türkiye`nin öncü ülkelerden olmasını sağlamıştır. Kısacası bugünkü güçlü cesur bilgili eğitimli ve çağdaş Türk kadını yaşamdaki yerini almıştır.”

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07